avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 550 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Accident pe trecerea de pietoni
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Accident pe trecerea de pietoni

Care este procedura de cercetare in cazul unui accident de masina pe trcerea de pietoni?Mai concret:O masina a lovit o doamna pe trecerea de pietoni,victima este in spital(contuzii multiple la cap,o mana rupta,etc).Ce drepturi are victima,ce drepturi-indatoriri are soferul vinovat de vatamare corporala din culpa,astept un raspuns,multumesc.
Victima ... are dreptul de a face plangere penala impotriva soferului vinovat , si are dreptul de a se constitui parte civila in procesul penal , de a cere daune . cel vinovat , va trebui sa le plateasca , fie la intelegere , si astfel raspunderea penala este inlaturata prin impacarea partilor sau , in caz contrar , va stabili instanta cuantumul daunelor , insa vinovatul se va alege si cu o condamnare si permisul anulat daca zilele de ingrijiri medicale sunt mai mari de 10 .
Varianta cea mai convenabila ptr sofer este impacarea cu partea vatamata , impacare ce inlatura raspunderea penala si il scapa de anularea permisului .
conducatorul auto are obligatia de instiinta politia rutiera de producerea accidentului, are dreptul de a fi informat cu privire la dosarul sau, deoarece se va intocmi un dosar de cercetare penala, victima are dreptul ca in 2 luni de la data cunoasterii faptuitorului sa depuna plangere penala impotriva acestuia, are dreptul de a se constituii parte civila in procesul penal si deci de a-si cuantifica prententiile materiale (care in baza unui dosar solid de dauna sunt achitate de asiguratorul unde soferul vinovat are polita RCA) si morale. Fapta se incadreaza in functie de numarul de zile de ingrijiri medicale cf certificatului medico legal emis de IML, daca victima va avea peste 10 zile de ingrijiri medicale, si in mod sigur va avea avem vatamare corporala din culpa, dar vinovatul poate apela la impacarea partilor, asta daca sumele de bani cerute de victima sunt rezonabile. De asemenea daca se vor da bani victimei sa se faca act notarial cu suma data acesteia precum si cu declaratia victimei cf careia "nu mai are pretentii materiale si nu se va constituii parte civila in proces".

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Daune morale accident rutier Allexandru Allexandru am fost victima unui accident rutier,inculpatul avea o alcoolemie de 1,50 in sange,am fost despagubit de firma de asigurari unde avea el RCA si acum el vrea sa ... (vezi toată discuția)
Accident rutier cu lovire pieton user551 user551 Am fost implicat intr-un accident rutier eu fiind vinovat de producerea acestuia. Mai exact am lovit din spate un autoturism care oprise la trecerea de ... (vezi toată discuția)
Se suspenda permisul de conducere ? gigelas gigelas Buna seara, In cazul in care s-a produs un accident rutier (lovirea grava a unui pieton [b]PE TRECEREA DE PIETONI[/b]),iar accidentatul a suferit diverse ... (vezi toată discuția)