avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 900 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Declarare bebelusi
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Declarare bebelusi

daca esti casatorita dar nu mai locuiesti cu sotul,ai intentat actele de divort,si faci un copil cu un alt barbat ,numele tatalui de pe certificatul de nastere al copilului poate sa nu fie numele sotului(care nu este tatal natural al copilului) ci numele barbatului cu care traiesc(tatal natural al copilului)?
Cel mai recent răspuns: MARTA SIMONA PETRE , Avocat 13:56, 13 Ianuarie 2011
pana la primirea hotararii judecatoresti de divort, sunteti casatorita si copilul se prezuma a fi al sotului dvs
Sa mearga la starea civila si sa-l recunoasca tatal real.
nu se poate face nici-o recunoartere pana nu se termina actiunea de tagada a paternitatii.
dupa lege , copilul are tata, cum poate altcineva sa mai faca o recunoastere?
Potrivit art.53 c.fam.copilul nascut in timpul casatoriei are ca tata pe sotul mamei.
De asemenea, copilul nascut dupa desfacerea casatoriei, declararea nulitatii sau anularea casatoriei are ca tata pe fostul sot al mamei, daca a fost conceput in timpul casatoriei si nasterea sa a avut loc inainte ca mama sa fi intrat intr-o noua casatorie.
Cu alte cuvinte, tatal natural nu poate recunoaste copilul acum.
In cadrul actiunii de divort se va pune si problema incredintarii acestui minor, pentru ca el este un copil nascut in timpul casatoriei cu sotul dvs.
Va trebui sa promovati ulterior ( desi firesc era sa incepeti cu tagaduirea paternitatii si ulterior cu divortul),o actiune in tagaduirea paternitatii, iar dupa obtinerea acestei hotarari, copilului ii va fi eliberat un certificat de nastere fara tata.
Ulterior, eliberarii acestui certificat de nastere ( practic al doilea , pentru ca in primul va avea ca tata pe sotul dvs.) , tatal poate recunoaste copilul sau in fata starii civile sau prin inscris autentic.
Daca veti dori ca minorul sa poarte si numele de familie al tatalui natural, va fi necesar sa promovati ulterior o actiune de "incuviintare purtare nume".

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Stabilirea paternitatii ContSters223629 ContSters223629 buna ziua. as dori, prin amabilitatea dvs, sa aflu raspunsul la urmatoarea intrebare: sunt casatorita, despartita in fapt de mai multe luni. am conceput un ... (vezi toată discuția)
Recunoasterea copilului din afara casatoriei pp_adela pp_adela Buna ziua, Va rog sa ma ajutati intr-o chestiune delicata. Cu sotul meu sunt in divort de anul trecut si, intre timp am intalnit o persoana deosebita cu ... (vezi toată discuția)
Divort, sarcina in perioada procesului Alecsandra_88 Alecsandra_88 Buna ziua, As dori sa stiu care este situatia din punct de vedere juridic in cazul urmator: - in momentul de fata eu sunt in divort dar am un alt partener. ... (vezi toată discuția)