avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 668 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Pot beneficia de somaj?
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Pot beneficia de somaj?

as vrea sa-mi spuneti daca am dreptul la somaj?am 5 ani la acceiasi firma pana anul trecut nu am mai fost in somaj ,anul trecut am intrat in somaj din ianuarie pana in aprilie,adica aveam dreptul la 9 luni si am stat in somaj 4 luni,ca ne angajat inapoi la acceiasi firma .va rog sa-mi spuneti daca acum in ianuarie am dreptul la somaj.
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 13:19, 14 Ianuarie 2011
BogdanNick a scris:

Va rog sa imi permiteti sa va contrazic. Am avut un caz similar la firma unde lucrez: acum 8 luni muncitorul a fost angajat din somaj. A beneficiat de 8 luni de somaj, inaintea caruia lucrase la aceeasi firma.
NU BENEFICIAZA de somaj acum in ianuarie, pentru ca undeva la jumatatea lunii decembrie 2010 s-a modificat legea si se prevede in mod expres ca trebuie sa "insumeze 12 luni cotizate in ultimele 24, dar sa fie minim 12 luni de la ultimul somaj".

Vorbiti de legea 233/2010, din 13 Decembrie 2010.
Modificarea ori nu ati inteles-o. ori nu stiti s-o aplicati in toate variantele.
Fiti putin atent, nu este nici o suparare, eu deja facusem referire la acest articol.

"Art. 37^1. - (1) La stabilirea stagiului minim de cotizare de 12 luni in ultimele 24 de luni premergatoare datei inregistrarii cererii, prevazut la art. 34 alin. (1) lit. a), nu se iau in considerare perioadele care reprezinta stagiu de cotizare utilizate pentru stabilirea si acordarea anterioara a unui drept la indemnizatie de somaj.
(2) Perioadele care reprezinta stagiu de cotizare si care au fost utilizate pentru stabilirea si acordarea anterioara a unui drept la indemnizatie de somaj, prevazute la alin. (1), se iau in considerare la stabilirea stagiului de cotizare in functie de care se stabileste perioada pentru care se acorda indemnizatia de somaj si cuantumul acestui drept, prevazut la art. 39."

De aici a plecat si socoteala mea, pe care n-o mai repet.
Nu am inteles de unde ati scos ideea cu "sa insumeze 12 luni cotizate in ultimele 24, dar sa fie minim 12 luni de la ultimul somaj".
Ultima modificare: Joi, 13 Ianuarie 2011
Marcel Mihalache, Avocat
asa mi-a spus functionara de la alofm Campina (domnul Tudor Valeriu le mai cunoaste pe aceste doamne) in momentul cand am fost sa intreb daca un angajat care a lucrat 8 luni consecutive de la somaj - care a fost tot de 8 luni - are drept la somaj in ianuarie 2011.
Din calculul meu, cele 12 luni de contributie se incadrau in cele 24 premergatoare cererii.
Respectiva doamna a spus "NU! trebuie sa aiba 12 luni de la ultimul somaj"
Si in timpul cat dv raspundeati dilemei mele, eu cautam aceasta "modificare".
De fapt, e foarte simplu. Nu a stiut sa imi explice ca:
"nu se iau in considerare perioadele care reprezinta stagiu de cotizare utilizate pentru stabilirea si acordarea anterioara a unui drept la indemnizatie de somaj"
Ultima modificare: Joi, 13 Ianuarie 2011
BogdanNick, utilizator
Am si eu un caz:un angajat care a terminat somajul in martie 2010,a fost angajat la noi la firma dupa somaj si intreband la somaj Bucuresti cand poate beneficia de somaj din nou mi s-a spus ca trebuie sa aiba 12 luni lucrate dupa terminarea celuilalt somaj.
suciugeorgeta a scris:

Am si eu un caz:un angajat care a terminat somajul in martie 2010,a fost angajat la noi la firma dupa somaj si intreband la somaj Bucuresti cand poate beneficia de somaj din nou mi s-a spus ca trebuie sa aiba 12 luni lucrate dupa terminarea celuilalt somaj.

1. Raspunsul dat de mine mai sus este valabil si pentru dvs., in baza art.37.1 din Legea 76/2002, modificata.
2. In cazul salariatului de care vorbiti el trebuie sa aiba 12 luni lucrate si cotizate la somaj pentru a beneficia din nou de indemnizatie de somaj.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Somaj ela30 ela30 Buna seara, Stiti cumva daca s-a modificat legea somajului?Un angajat caruia i s-a desfintat postul vrea sa beneficieze de somaj.Ajofm-ul i-a spus ca nu se ... (vezi toată discuția)
Mai pot beneficia de somaj? dcarmen63 dcarmen63 vechime in munca 37 ani, in perioada 15 martie 2010-15 martie 2011 somaj-reangajat de aceeasi unitate pina la 15 noiembrie 2011. pot beneficia din nou de somaj? (vezi toată discuția)
Pot beneficia de indemnizatie de somaj a doua oara? petro pa petro pa am lucrat pana in 01.12.2009 dupa care am beneficiat de indemnizatie de somaj 12 luni iar in luna a 11 se somaj m-am angajat dar la01 02 2011 am fost ... (vezi toată discuția)