avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1359 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... recunoastere paternitate
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

recunoastere paternitate

Copil nascut inainte de casatoria legitima, (in concubinaj), la nume tata pe certif. nastere trasa line.
Ulterior, sotul (si tatal natural al copilului) doreste recunoasterea copilului lui nascut inainte de casatoria legitima. Copilul poarta numele de fata al mamei.
1) Care sunt pasii?
2) Pana la ce varsta a copilului se poate face recunoasterea?
tatal face actiunea, el isi recunoaste copilul. Actiunea in instanta este scutita de taxa de timbru, pe cand la notar... nu stiu
zallyna a scris:

Copil nascut inainte de casatoria legitima, (in concubinaj), la nume tata pe certif. nastere trasa line.
Ulterior, sotul (si tatal natural al copilului) doreste recunoasterea copilului lui nascut inainte de casatoria legitima. Copilul poarta numele de fata al mamei.
1) Care sunt pasii?
2) Pana la ce varsta a copilului se poate face recunoasterea?


Primul pas, este de a da o declaratie la notar prin care tatal recunoaste paternitatea.
Cu aceasta declaratie, se formuleaza o cerere in instanta numita cerere de recunoasterea paternitatii, unde va anexa acea declaratie notariala.
Va atasez un model de cerere pt. instanta.


Recunoasterea paternitatii
Cerere de incuviintare ca minorul sa poarte numele tatalui



DOMNULE PRESEDINTE,



Subsemnatul ................... (numele si prenumele), domiciliat în ............., judetul ........., str. ............., nr. ......., etajul ........, apart. ........, în calitate de tata natural al minorului.......... va rog sa încuviintati ca numitul minor sa poarte numele subsemnatului, dispunând totodata sa se faca cuvenita mentiune în actul constatator al nasterii sale, înregistrat sub nr. .......... din .......... în registrul Serviciului de stare civila al ..............

Motivele cererii



In fapt, numitul minor s-a nascut la data de ..............., nasterea sa fiind înregistrata sub nr. ............ din .............. în registrul Serviciului de stare civila al .................... ca fiu al ................. (numele si prenumele mamei) si din tata necunoscut. Prin declaratia autentificata sub nr. ............ de Biroul notarial ................, subsemnatul am recunoscut ca sunt tatal acestui copil.

In drept , îmi întemeiez cererea pe dispoziþiile art. 64 alin. 2 din Codul familiei.

Depun, o data cu prezenta, copii certificate de pe certificatul constatator al nasterii fiului meu si de pe declaraþia autentica a subsemnatului prin care am recunoscut filiatia sa.

DATA semnatura

DOMNULUI PRESEDINTE AL JUDECATORIEI .........................
Ultima modificare: Joi, 13 Ianuarie 2011
Marcel Mihalache, Avocat
Oameni buni si juristi, un om se adreseaza instantei atunci cand vrea sa obtina un lucru pe care nu-l poate obtine decat prin obligarea altei persoane de catre instante.

Aici, daca tatal vrea sa-si recunoasca copilul si pentru asta nu e nevoie decat de el singur si de declaratia lui, o actiune de acest gen va fi respinsa ca lipsita de interes.
Mai mult, o declaratie notariala costa cateva sute de mii, una data direct la starea civila NU COSTA NIMIC, dar o actiune in instanta poate ajunge si la testul ADN care duce la cateva sute de euro!!!

Mergeti la primarie la starea civila si veti vedea acolo ce acte sunt necesare; recunoasterea se face pe loc si, repet, nu e nevoie nici de acordul si nici de prezenta mamei.

Va dau exemplu: necasatoriti; mama in tara, naste, tatal in srainatate, nu a putut fi contactat. Nu credeti ca ar fi idiot ca atunci cand afla de nastere tatal sa trebuiasca sa dea in judecata pe careva sa isi recunoasca propriul copil, atata timp cat TOATA LUMEA E DE ACORD ca acel copil e al lui si se doreste recunoasterea? #-o

Despre nume, doriti schimbarea numelui de familie al copilului? Mama ce crede despre asta?
AVLIL a scris:


Despre nume, doriti schimbarea numelui de familie al copilului? Mama ce crede despre asta?


Logic se doreste si schimbarea numelui, atata timp cat si mama este trecuta in numele sotului (al tatalui copilului).
Nu inteleg de ce se insista atat pe promovarea unei actiuni in instanta cand recunoasterea se revolva cu o simpla declaratie asa cum precizeaza doamna avocat mai sus si schimbarea numelui de familie al minorului cu numele de familie al tatalui se rezolva pe cale administrativa fara interventia tribunalului. Am observat in multe mesaje propunerea de solutii care se bazau pe actiunea in instanta cand exista si o varianta mai putin costisitoare. E un fix asta ca totul se rezolva numai si numai prin tribunale...
Ultima modificare: Sâmbătă, 15 Ianuarie 2011
DanDaniel, utilizator

Alte discuții în legătură

Stabilirea paternitati ContSters106474 ContSters106474 Buna ziua...Am trait in concubinaj timp de 14 ani fara ca aceasta sa fie divortata. In acest timp a rezultat un copil care acum are 8 ani iar concubina mea a ... (vezi toată discuția)
Dobandirea paternitatii- fara proces pepy24 pepy24 buna seara, am o fetita de 1 an si 3 luni, pe certificatul ei de nastere in dreptul tatalui este liniuta, pe tatal nu l-am actionat in judecata, acum el ... (vezi toată discuția)
Recunoastere paternitate alexe adrian alexe adrian Va salut. Am o mica problema la care nu gasesc rezolvare. Locuiesc inpreuna cu concubina mea de 8 ani. Din x motive neam separat. Avem inpreuna un copil in ... (vezi toată discuția)