zallyna a scris:
Copil nascut inainte de casatoria legitima, (in concubinaj), la nume tata pe certif. nastere trasa line.
Ulterior, sotul (si tatal natural al copilului) doreste recunoasterea copilului lui nascut inainte de casatoria legitima. Copilul poarta numele de fata al mamei.
1) Care sunt pasii?
2) Pana la ce varsta a copilului se poate face recunoasterea?
Primul pas, este de a da o declaratie la notar prin care tatal recunoaste paternitatea.
Cu aceasta declaratie, se formuleaza o cerere in instanta numita
cerere de recunoasterea paternitatii, unde va anexa acea declaratie notariala.
Va atasez un model de cerere pt. instanta.
Recunoasterea paternitatii
Cerere de incuviintare ca minorul sa poarte numele tatalui
DOMNULE PRESEDINTE,
Subsemnatul ................... (numele si prenumele), domiciliat în ............., judetul ........., str. ............., nr. ......., etajul ........, apart. ........, în calitate de tata natural al minorului.......... va rog sa încuviintati ca numitul minor sa poarte numele subsemnatului, dispunând totodata sa se faca cuvenita mentiune în actul constatator al nasterii sale, înregistrat sub nr. .......... din .......... în registrul Serviciului de stare civila al ..............
Motivele cererii
In fapt, numitul minor s-a nascut la data de ..............., nasterea sa fiind înregistrata sub nr. ............ din .............. în registrul Serviciului de stare civila al .................... ca fiu al ................. (numele si prenumele mamei) si din tata necunoscut. Prin declaratia autentificata sub nr. ............ de Biroul notarial ................, subsemnatul am recunoscut ca sunt tatal acestui copil.
In drept , îmi întemeiez cererea pe dispoziþiile art. 64 alin. 2 din Codul familiei.
Depun, o data cu prezenta, copii certificate de pe certificatul constatator al nasterii fiului meu si de pe declaraþia autentica a subsemnatului prin care am recunoscut filiatia sa.
DATA semnatura
DOMNULUI PRESEDINTE AL JUDECATORIEI .........................