avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 680 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Ce este rezidenta?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Ce este rezidenta?

va rog frumos sa ma ajutati si pe mn in leg cu o problema.prietenul meu are parintii stabiliti in italia de cativa ani buni,au casa acolo servici tot.. si el se mai duce impreuna cu sora lui acolo in vizita,destul de des.el deocamdata e la master si sora lui la facl si imi spusese el odata ca ar vrea dupa ce termina facl si masterul sa se stabileasc acolo si sa munceasca.. dar acum imi zice ca nici nu are de gand sa se duca in italia.. dar aseara ii spune unui prieten de al lui ca : de paste trebuie sa ma duc si eu in italia sa mi fac rezidenta,cu sormea.. va dati seama ca eu m am gandit ca ma minte si etc.. nu e o problema super mare dar nu stiu la cn sa apelez.. as dori sa ma lamuriti si pe mn ce e cu rezidenta asta si cu ce scop se realizeaza si la ce ajuta?... cand l am intrebat mi a zis ca taicasu s a dus primu acolo,avea rezidenta si dupaia a luato pe mama lui pe rezidenta sau cv de genu si ca acum parintii lui vor sa ii ia pe el si sora lui pe rezidenta sau sa le faca rezindeta pt ca pt studenti in strainatate sau cv de genu le dau nush cati euro pe luna..va reamintesc ca eu sunt studenti la facl si master.. vreau sa stiu doar daca m a mintit si vreau doar sa ma lamuriti cat de cat... va implor.. va rog sa ma scuzati pt deranj... pupicii
Cel mai recent răspuns: TuEsti , utilizator 22:43, 1 Septembrie 2011
Potrivit legislatiei romane, resedinta este adresa la care persoana fizica declara ca are locuinta secundara, alta decat cea de domiciliu. Resedinta se inscrie in actul de identitate la cererea persoanei fizice care locuieste mai mult de 15 zile la adresa la care are locuinta secundara.
Mentiunea de stabilire a resedintei se acorda pentru perioada solicitata, dar nu mai mare de un an, si are valabilitate pe timpul cat persoana locuieste in mod efectiv la adresa declarata ca resedinta. La expirarea acestui termen, persoana poate solicita inscrierea unei noi mentiuni de stabilire a resedintei.
Resedinta strainilor in alta tara decat țara de origine da anumite drepturi solicitantilor, altele decat unui simplu turist: dreptul la munca, la asigurari sociale, de sanatate etc., in functie de legislatia fiecarei tari in parte. ;)
am si eu o problema legata de rezidenta. locuiesc in germania de 2 ani si ceva actele de domiciuliu in germania mi le-am fakut in 2009. anul acesta in 2011 am fost in romania cu trenul am ajuns bine mersi akas . cand mam intors inapoi imi cumparasem un bilet Interrail Global pass pe care scrie pe el Not valid in Country of residence. de la timisoara la arad nu mi-au spus nimik nimeni .. de la arad la curtici am primit o amenda de 400 ron . pt ca nu imi era valabil biletul cik. si iam prezentat si actul german care imi scria adresa si de cand is domiciliat akolo. iam explicat controlorului de la cfr ca nu mai locuiesc in romania si tot nu a vrut sa inteleaga. akuma ideea e k mia fakut omu amenda si ma intrebat la un moment dat dak am vreo obiectie sa o scrie... eu iam spus da am .. Am prezentat C.I actul de rezidenta din germania si biletul de tren cu nr INT........ . la care el a scris akolo.... Mi-a prezentat o carte de identitate si biletul Interrail global pass cu nr INT..... dar resedinta o am in germania. as vrea sa stiu ce pot face pt ca eu plekasem din tara si nu mam intors inca inapoi in romania si am inteles ca mau dat in judecata.. ?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cum se pedepseste tentativa de furt in acest caz? Liviu Popa Liviu Popa 2 baieti au fost prinsi in timp ce vroiau sa fure dintrun camion niste motorina,cand incercau sa desfaca acolo la rezervor alarmele masini au inceput sa sune ... (vezi toată discuția)
Permis de conducere obtinut in romania cu rezidenta in germania almeueumie almeueumie Buna,ma numesc Gabriel si sunt nascut in Sibiu.Am cateva probleme la care nu gasesc raspunsuri.In anul 2011 m-am angajat (temporar sau sezonier,nu cunosc exact ... (vezi toată discuția)
Mama româncă a doi copii minori are mari probleme cu tatăl lor italian. unde se poate adresa pentru rezolvarea lor? Oachi2 Oachi2 Bună ziua. Sora mea-cetățean roman- are 2 copii cu un cetățean italian.cel mare,14 ani,născut în România cu nașterea transcrisa la consulatul ... (vezi toată discuția)