avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 352 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Rog un ajutor
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Rog un ajutor

O ruda a trimis prin e-mail o cerere de chemare in instanta.Ulterior a trimis aceeasi cerere si prin posta ,i sa dat termen,a primit citatie a trimis documente.La doua zile a primit termen si citatie si pentru trimiterea postala ,astfel pentru aceeasi cauza are dua termene diferite ,doua dosare diferite.Cum trebuie procedat pina la prima infatisare, cui trebuie sa se adreseze pentru a anula unul din dosare??
Cel mai recent răspuns: ContSters42601 , utilizator 22:02, 7 Aprilie 2008
Pe citatiile primite are doua numere de dosar diferite? :-/

La primul termen de judecata poate cere instantei conexarea celor doua dosare.
Mai exact se invoca exceptia de litispendenta (art 163 cod procedura civila) in al doilea dosar (inregistrat ulterior, cu nr. mai mare).
Da sunt doua numere de dosare diferite,cel cu nr mai mic termen 23 april ,pt care a trimis documente doveditoare ,cel cu numar mai mare ,primit ulterior,termen 22April.
Daca renunta la vreunul din ele risca sa platesca cheltuieli de judecata.
Pur si simplu in sedinta din 22 aprilie, pentru ca intamplarea face ca dosarul cu nr mai mare sa aiba termen mai devreme, se invoca litispendenta. Sau ca sa nu i se ... incurce limba ... pur si simplu spune ca mai exista un dosar intre aceleasi parti si cu acelasi obiect cu termen 23 si care are numarul de dosar mai mic. (primul inregistrat).
Intr-adevar, este vorba de catre exceptia litispendentei - asa cum a zis colega mai sus. Excepţia litispendenţei poate fi invocată de părţi cât şi de către instanţă din oficiu, în orice stare a litigiului, până la închiderea dezbaterilor la instanţa de fond. Dacă dosarele sunt pendinte la aceeaşi instanţă, conexarea se va face la dosarul cererii mai vechi.

Alte discuții în legătură

Introducerea unei actiuni de 2 ori la aceeasi instanta alessia_ioana alessia_ioana Am inaintat instantei 2 cereri avand acelasi obiect si aceleasi parti.Ce pot sa fac ?As putea sa-mi retrag una din cele 2 cereri si sa recuperez si taxa de ... (vezi toată discuția)
Ordinea de solutionare DanyD DanyD In situatia in care se invoca exceptia litispendentei si exceptia netimbrarii actiunii, care va fi ordinea lor de solutionare? (vezi toată discuția)
Exceptia de litispendenta WEO WEO Buna seara, rog sa imi spuna cineva cum se numeste exceptia care se invoca atunci cand exista doua cereri de chemare in judecata/doua dosare [b]identice[/b] ... (vezi toată discuția)