avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 639 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Ordinea de solutionare
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Ordinea de solutionare

In situatia in care se invoca exceptia litispendentei si exceptia netimbrarii actiunii, care va fi ordinea lor de solutionare?
Cel mai recent răspuns: Corina Capotã , Avocat 21:00, 8 Aprilie 2010
1 exceptia netimbrarii actiunii
2 litispendenta
Dar in situatia in care s-a invocat deja exceptia de litispendenta intr-o cerere reconventionala iar paratul pentru a raspunde mai tarziu la aceasta exceptie, cere instantei sa-i puna in vedere timbrajul, urmand ca dupa ce va realiza timbrajul sa raspunda la exceptie, se poate acorda termen doar ptr. timbraj, reluandu-se ulterior discutiile pe exceptia litispendentei?
Conform dispoz. art.163 alin. 1 C.pr.civ., "nimeni nu poate fi chemat in judecata pentru aceeasi cauza, acelasi obiect si de aceeasi parte inaintea mai multor instante".
Se poate ridica exceptia de litispendenta ca exceptie de procedura, in caz de identitate de obiect, de cauza si de persoane, avand aceeasi calitate.
Da, pana nu se timbreaza cererea nu se poate pune in discutie litispendenta.
Daca una dintre cereri nu este timbrata, ea va fi anulata si astfel exceptia litispendentei nu va mai avea obiect.
În situaţia în care una din cauze se află în recurs, iar cealaltă în apel sau la judecată în primă instanţă, nu se poate invoca litispendenţa, ci autoritatea de lucru judecat a hotărârii definitive ce formează obiectul recursului. ;)

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Admiterea exceptiei de litispendenta officemvp officemvp Buna ziua, va rog sa-mi spuneti exista posibilitatea de a se admite exceptia de litispendenta in cazul in care prima actiune are ca obiect al cauzei in ... (vezi toată discuția)
Litispendenta fd fd la fond am fost eu chemat in judecata pt revendicare si granituire. fata de titlul reclamantului am opus hotararea judecatoreasca de constatare a uzucapiunii ... (vezi toată discuția)
Lamurire termeni juridici stefaste stefaste Buna seara, Rog foarte mult un domn/doamna avocat sa -mi interpreteze aceasta exprimare la incheierea sedintei in cadrul unui proces. Mentionez ca nu cunosc ... (vezi toată discuția)