avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 679 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Poliţe de asigurare, reasigurare ... Refuz plata Casco - lipsa inspectiei de risc
Discuție deschisă în Poliţe de asigurare, reasigurare şi probleme juridice conexe

Refuz plata Casco - lipsa inspectiei de risc

Buna ziua,


Va solicit ajutorul pentru rezolvarea unei probleme legate de polita CASCO- omniasig.
In urma unui incident am apelat la multlaudata polita Casco. Mi s-a intocmit un PV de constatare pentru accept de plata si mi s-a specificat ca pot repara masina conform celor intocmite in PV. Dosarul e mai vechi de prin 2009 (nu am depasit termenul mentionat de omniasig de 2 ani de la data producerii), masina a fost reparata in service dar...acceptul de plata nu a venit.
Am tot asteptat un raspuns favorabil din partea asiguratorului dar...in cele din urma am fost sunat de un domn de la juridic care mi-a comunicat ca sunt probleme si ca polita de CASCO nu e in regula motivul fiind lipsa inspectiei de risc.Masina este second hand nu mi s-a cerut efectuarea unei inspectii de risc in momentul in care am facut polita de casco (2008) - polita am incheiat-o prin telefon prin intermediul bancii ce m-a "sprijint" financiar la achizitia second hand-ului.
In cei 2 ani jumatate de cand am aceasta polita am mai avut un dosar de reparatie deschis la asigurator iar plata s-a efectuat fara probleme dar acum...asiguratorul a ajuns la concluzia ca nu am inspectia de risc si...sa mai astept...un raspuns din centrala... I-am intrebat de un termen estimativ in care problema mea se va rezolva, cum se va rezolva etc. Raspunsul a fost evaziv...nu au un termen ...poate fi 2 zile poate fi o luna, doua...
Dosarul precedent (cel solutionat pozitiv) ar trebui sa contina poze ale masinii cu partea ce a necesitat reparatia acuala integra (e vorba de hayonul spate + bara protectie) deci eventuala suspiciune ca am cumparat masina cu tot cu defectul mentionat ar trebui exclusa.
"Inspectia de risc este o sarcina/conditie impusa celui care efectueaza asigurarea inainte de a incheia polita ,deci lipsa acesteia(ca formular intocmit la dosarul politei) nu poate fi reclamata/imputata asiguratului (clientul care a platit prima si a intrat in posesia politei devine asigurat)."

Mi-ar prinde foarte bine un sfat in aceasta problema..cum ar fim mai bine sa procedez...

Multumesc!


Cel mai recent răspuns: nucu$ , utilizator 22:13, 20 Ianuarie 2011
In momentul in care vi s-a intocmit polita, in 2008, banca nu trebuia sa va dea creditul fara inspectia de risc efectuata de asiguratorul cu care colaboreaza si care trebuia sa scrie pe acel act, daca masina poate sau nu pote fi luata in asigurare
Daca acest lucru nu s-a facut este vina ambilor parteneri din ecuatia asigurarii: banca si asiguratorul. Cum asiguratorul v-a trimis la plimbare va mai ramane sa discutati cu reprezentantul bancii pt a face presiuni asupra asiguratorului. Daca banca nu vrea sa intervina atunci vatrebui sa faceti o reclamatie la CSA impotriva asiguratorului , pt ca el trebuia sa faca aceasta inspectie de risc atat la incheierea politei cat si dupa prima reparatie. Si daca nu veti fi multumit atunci nu va ramane decat instanta.
Ultima modificare: Marți, 18 Ianuarie 2011
Adrian Tudor, Consultant asigurari
Nu ati specificat care inspectie de risc:
- cea de la asigurarea initiala(2008) sau cea de la reinnoirea din 2009 ?
Cand a avut loc reparatia, in primul an sau la prima reinnoire.?
In ambele situatii, polita este valabila daca nu vi-s-a solicitat prezentarea pentru a se efectua inspectia de risc iar in polita initiala nu a fost specificata formula :"Sub rezerva inspectiei de risc".
Oricum, dupa prima reinnoire, inspectia de risc nu mai influenteaza, nici chiar dupa plata/efectuarea unei reparatii pe dauna.Daca pentru dauna ati primit doar bani in regie proprie, siuatia se schimba, avand obligatia prezentarii masinii la inspectia de risc, in caz contrar, avariile constatate la dauna , nu mai sunt despagubite pentru un nou eveniment.
Nu s-a facut nici o inspectie de risc si nici nu mi s-a solicitat prezentarea pentru a efectua inspectia de risc.
Polita Casco a fost semnata pe 3 ani iar reparatie anterioara nu s-a facut in regie proprie ci tot la un service autorizat.Reparatia a avut loc in primul an de contract.

Contractul specifica :

"asigurarea se considera incheiata prin plata primei de asigurare sau dupa caz a celei dintai rate a acesteia, efectuarea inspectiei de risc de catre reprezentantul OMNIASIG si prin emiterea politei de asigurare.."
Daca s-a constatat ca exista neindeplinita aceasta conditie(control intern asigurator), cel mult inspectorul este bun de plata, pentru emiterea/inregistrarea politei fara a intocmi si depune la dosarul politei, formularul inspectiei de risc.
Asigurarea, daca nu se considera incheiata, nu se mai incasau prime, nu se plateau daune, ci se soma asiguratul pentru a permite inspectia.Motivul nu sta in picioare si incearca sa scoata basma curata persoana responsabila.
Efectuarea inspectiei de risc este evident in sfera de diligenta a asiguratorului prin prepusii sai(singurii culpabili prin omisiune) pentru c aun potential client nu are de unde sa cunoasca procedura emiterii unei polite facultative care tine exclusiv de reglementarile interne ale asiguratorului. Este opinia constanta a instantelor de judecata in spete similare. Nu aveti cum sa pierdeti un eventual proces.

Alte discuții în legătură

Leasing - despagubire - asigurare Puff Daddy Puff Daddy Buna ziua, am cumparat un Camion prin leasing pe o perioada de 2 ani ... cu 3 luni inainte de terminarae leasing-ului camionul a fost implicat intr-un accident ... (vezi toată discuția)
Clienti - dosar dauna GABRIELDUMITRIU GABRIELDUMITRIU Buna ziua, am facut o polita casco, reinoire, clientul nu m-a instiitat ca are o zgarietura pe masina, eu nu am vazut-o, i-am facut poze, in poze daca dau zoom ... (vezi toată discuția)
Dosar de dauna casco Nicolae1966 Nicolae1966 Am asigurat casco auto Logan si in urma unui eveniment(a fost zgariata de pasari pe mai mult de 50%). A fost intocmit dosar de dauna, m-am prezentat la un ... (vezi toată discuția)