avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 710 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... legea 202/2010
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

legea 202/2010

Buna ziua.Va cer sprijinul pt. a putea intelege corect prevederile specifice din L202/2010.Conform prevederilor legii art xxiv ,hotararile pronuntate in cauze penale inainte de intrarea in vigoare a legii raman supuse cailor de atac.Laalin.2 distingem ca procesele in curs de judecata la data schimbarii competenteiinstantelor(??) vor continua sa fie judecate de acele instante............aplicandu-senumai cauzelor cu care instantele au fost sesizate dupa intrarea in vigoare a prezentei legi.Intrebarea mea este daca procesul este in derulare inainte de aparitia acestei legi ,nu s-a pronuntat hotararea ,dar se va face dupa aparitia legii sunt aplicabile prevederiledin art 39 278^1 hotararea jud.pronuntata conf.alin 8 este definitiva ? sau mai este supusa recursului.Am vazut mai multe interpretari si doresc sa stiu cum este corect.Va multumesc !
Cel mai recent răspuns: CLAUDIU LASCOSCHI , Avocat 17:00, 18 Ianuarie 2011
Conteaza momentul sesizarii instantei pentru a se stabili legea aplicabila.
Daca procesul se afla pe rolul primei instante dupa sesizarea acesteia si este pe legea veche, nemodificata prin Legea nr 202/ 2010, hotararea va fi suspusa si apelului si recursului, evident daca pe legea veche hotararea era supusa acestot cai de atac.

avocat Claudiu Lascoschi
Am crezut ca ratiunea aparitiei legii micii reforme in justitie este scurtarea proceselor ,nu numai a termenelor .Legea noua intrata in vigoare produce efecte pentru viitor .O hotarare pronuntata dupa intrarea in vigoare a legii de ce nu se raporteaza la noua lege ? Poate pt. una din parti se poate considera aplicarea legii mai favorabile.Va multumesc mult.
Cred ca ar trebui sa precizati la ce va referiti.
Legea penala mai favorabila ajuta inculpatilor.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Recurs 278 indice 1 cpp crysenc21 crysenc21 Am primul termen de judecata intr-un recurs declarat inainte de intrarea in vigoare a Legii 202/2010, intr-un dosar ce are ca obiect recurs-278 indic. 1 CPP. ... (vezi toată discuția)
Plangere ordonanta procuror zahsor zahsor Am facut plangere impotriva procurorului de scoatere de sub urmarire penala la JUDECATORIE . Am vazut ca pe portalul sedintelor ca este respinsa plangerea ... (vezi toată discuția)
Legea 202/2010 lungu ilie lungu ilie buna ziua Daca o plangere inpotriva ordonantei procurorului de netrimitere in judecata a fost inregistrata la judecatorie la data de 13.10.2010 si s-a ... (vezi toată discuția)