avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 665 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale clauza de exclusivitate in contractul de distributie
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

clauza de exclusivitate in contractul de distributie

In cazul unui contract de distributie se poate insera o clauza de exclusivitate? Cu alte cuvinte, daca producatorul poate numi numai un singur distribuitor pe o anumita zona, fara sa mai aiba voie sa incheie un acelasi tip de contract cu un alt distribuitor pentru zona in discutie.
in principiu, eu nu vad de ce nu s-ar putea, insa in legea concurentei nr. 21/1996 la art. 5 sunt niste interdictii, despre care nu-mi dau seama daca se aplica sau nu si in cazul acestor tipuri de contracte.
" ART. 5
(1) Sunt interzise orice intelegeri exprese sau tacite intre agentii economici ori asociatiile de agenti economici, orice decizii luate de asociatiile de agenti economici si orice practici concertate, care au ca obiect sau au ca efect restrangerea, impiedicarea ori denaturarea concurentei pe piata romaneasca sau pe o parte a acesteia, in special cele care urmaresc:
a) fixarea concertata, in mod direct sau indirect, a preturilor de vanzare ori de cumparare, a tarifelor, a rabaturilor, a adaosurilor, precum si a oricaror alte conditii comerciale;
b) limitarea sau controlul productiei, distributiei, dezvoltarii tehnologice ori investitiilor;
c) impartirea pietelor de desfacere sau a surselor de aprovizionare, pe criteriu teritorial, al volumului de vanzari si achizitii ori pe alte criterii;
d) aplicarea, in privinta partenerilor comerciali, a unor conditii inegale la prestatii echivalente, provocand in acest fel, unora dintre ei, un dezavantaj in pozitia concurentiala;
e) conditionarea incheierii unor contracte de acceptare de catre parteneri a unor clauze stipuland prestatii suplimentare care, nici prin natura lor si nici conform uzantelor comerciale, nu au legatura cu obiectul acestor contracte;
f) participarea, in mod concertat, cu oferte trucate la licitatii sau la orice alte forme de concurs de oferte;
g) eliminarea de pe piata a altor concurenti, limitarea sau impiedicarea accesului pe piata si a libertatii exercitarii concurentei de catre alti agenti economici, precum si intelegerile de a nu cumpara de la sau de a nu vinde catre anumiti agenti economici fara o justificare rezonabila"

Normal, prin contractul pe care il incheie producatorul cu distribuitorul nu impiedica cu nimic activitatea altor distribuitori in aceeasi zona.
Cel mai recent răspuns: cvm , utilizator 10:21, 10 Aprilie 2008
Bineinteles ca un contract de distributie poate contine o clauza de exclusivitate teritoriala. De obicei distribuitorul care va detine exclusivitate achita o taxa in plus catre producator, in functie de marimea pietei pe care obtine dreptul de distributie exclusiva.
Sincer, nu este chiar atat de simplu. Va recomand sa cititi Regulamentul si Instructiunile Consiliului Concurentei pentru aplicarea art. 5 din legea 21 in cazul intelegerilor verticale, veti vedea acolo undele restrictii in ceea ce priveste distributia exclusiva, care trebuie luate in considerare. Am sa citesc si eu mai bine si voi reveni sper cu un raspuns mai detaliat.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Distribuitori autorizati ADRIANA PRICOPE ADRIANA PRICOPE Buna ziua, Am un furnizor, care cred ca este distribuitor autorizat (voi verifica), care imi cere sa introduc in contract urmatorul text: \"Cumparatorul ... (vezi toată discuția)
Clauza de exclusivitate in comertul intracomunitar mmp mmp O firma germana pretinde ca detine exclusivitate de vanzare in Romania a unor echipamente industriale produse de o firma din Spania. Din cate stiu, in baza ... (vezi toată discuția)
Ce forma de contract...desfacere exclusiva? aplucic aplucic Va solicit sprijinul din nou si o fac cu mare placere intrucat, am primit de fiecare data raspuns prompt si mai ales pertinent. Am fost solicitat de o ... (vezi toată discuția)