avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 591 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... plata concediu de maternitate
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

plata concediu de maternitate

Buna ziua. Am si eu o intrebare la care nu am gasit raspuns pana in acest moment. Daca m-ati putea ajuta as fi recunoscatoare. Pana in 31 dec 2010 am fost angajata la un loc de munca pe o perioada determinata de 4 ani. Sunt insarcinata si ar trebui sa nasc in luna mai 2011. As dori sa stiu daca mi se va lua in calcul salariul de la acest loc de munca (incadrandu-se in cele 6 luni de cotizare) la plata concediului de maternitate (prenatal si postnatal). Daca da, care sunt pasii de urmat. Multumesc frumos.
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 18:00, 20 Ianuarie 2011
1. Ar fi bine sa cititi OUG 158/2005 si Normele de aplicare ale acesteia.

2. Va redau din OUG 158/2005:
Art. 1.
(1) Persoanele asigurate pentru concedii şi indemnizaţii de asigurãri sociale de sãnãtate în sistemul de asigurãri sociale de sãnãtate, denumite în continuare asiguraţi, au dreptul, în condiţiile prezentei ordonanţe de urgenţã, pe perioada în care au domiciliul sau reşedinţa pe teritoriul României, la concedii medicale şi indemnizaţii de asigurãri sociale de sãnãtate, dacã:
A. desfãşoarã activitãţi pe bazã de contract individual de muncã sau în baza raportului de serviciu;
B. desfãşoarã activitãţi în funcţii elective sau sunt numite în cadrul autoritãţii executive, legislative ori judecãtoreşti, pe durata mandatului, precum şi membrii cooperatori dintr-o organizaţie a cooperaţiei meşteşugãreşti, ale cãror drepturi şi obligaţii sunt asimilate, în condiţiile prezentei legi, cu ale persoanelor prevãzute la lit. A;
C. beneficiazã de drepturi bãneşti lunare ce se suportã din bugetul asigurãrilor pentru şomaj, în condiţiile legii.

(2) De aceleaşi drepturi beneficiazã şi persoanele care nu se aflã în una dintre situaţiile prevãzute la alin. (1), dar sunt:
a) asociaţi, comanditari sau acţionari;
b) administratori sau manageri care au încheiat contract de administrare ori de management;
c) membri ai asociaţiei familiale;
d) autorizate sã desfãşoare activitãţi independente;
e) persoane care încheie un contract de asigurãri sociale pentru concedii şi indemnizaţii pentru maternitate şi concedii şi indemnizaţii pentru îngrijirea copilului bolnav, în condiţiile în care au început stagiul de cotizare pânã la data de 1 ianuarie 2006.

3. Asadar trebuie sa va incadrati in cele de mai sus pentru a putea beneficia de indemnizatia de concediu de maternitate.



~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

concediul de maternitate nathalice nathalice Buna ziua, am o intrebare, daca o femeia naste in strainatate, se poate pierde indemnizatia de maternitate in tara? va multumesc si va doresc o zi ... (vezi toată discuția)
Concediu medical milangheorghe milangheorghe MM a fost accidentata pe trecerea pentru pietoni, a fost transportata la spital unde a suferit o interventie medicala la picior, dupa 8 zile a fost ... (vezi toată discuția)
Prenatal LOREDANA91 LOREDANA91 Buna seara! Am terminat liceul si beneficiez de somaj pana la data de 30.03.2010.Sunt insarcinata si o sa nasc la inceputul luni iunie.Ce trebuie sa fac ca ... (vezi toată discuția)