avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 518 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Concediu postnatal
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Concediu postnatal

buna ziua
as dori sa stiu daca in cazul in care din cele 126 de zile de concediu pre si postnatal s-au efectuat inanite de asterea copilului doar 60, diferenta de 66 zile se pot efectua ca si postnatal, sau doar cele 42 de zile obligatorii?
va multumesc
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 16:03, 1 Februarie 2011
Parerea mea, din cate am citit pe forum este ca raspunsul dat nu este corect.

ART. 118 (1) Asiguratele au dreptul, pe o perioada de 126 de zile calendaristice, la concediu pentru sarcina si lauzie, perioada in care beneficiaza de indemnizatie de maternitate. (2) De aceleasi drepturi beneficiaza si femeile care au incetat plata contributiei de asigurari sociale, in conditiile prezentei legi, dar care nasc in termen de 9 luni de la data pierderii calitatii de asigurat. ART. 119 (1) Concediul pentru sarcina se acorda pe o perioada de 63 de zile inainte de nastere, iar concediul pentru lauzie pe o perioada de 63 de zile dupa nastere. (2) Concediile pentru sarcina si lauzie se compenseaza intre ele, in functie de recomandarea medicului si de optiunea persoanei beneficiare

Obligatorii sunt cele 42 de zile, insa daca sunt mai multe, nu e problema, pot fi luate dupa nastere. Abia dupa efectuarea tuturor celor 126 de zile se poate depune dosarul pentru CIC
1. Din OUG 111/2010:
Art. 15
(1) Drepturile prevazute de prezenta ordonanta de urgenta reprezentand indemnizatii si stimulent de insertie se stabilesc dupa cum urmeaza:
a) incepand cu ziua urmatoare celei in care inceteaza, conform legii, concediul de maternitate, daca cererea este depusa in termen de 60 de zile lucratoare de la acea data;
...
2. Din Nomele de aplicare a OUG 111/2010:
Art.23
(1) Dreptul reprezentând indemnizaţia pentru creşterea copilului se cuvine şi se plăteşte după cum urmează:
a) începând cu ziua următoare celei în care încetează, conform legii, concediul de maternitate, dar nu mai devreme de a 43-a zi de la data naşterii copilului, indiferent de persoana îndreptăţită care solicită dreptul, dacă cererea este depusă în termen de 60 de zile lucrătoare de la acea dată;
...
Buna ziua,
si pe mine ma intereseaza subiectul abordat de imolla,deoarece si eu urmeaza sa nasc la-nceputul lui iunie,si as vrea sa imi iau doar 2 saptamani concediu pre natal si 2 luni concediu postnatal.,si apoi sa revin la servici.
Din Oug 111/2010 am inteles doar ca cererea pt obtinerea concediului de crestere a copilului se depune in termen de 60 de zile de la data expirarii concediului post natal,dar stiu ca din acesta se pot lua minim 42 de zile.
Intrebarea este din cele 126 zile scad 14 zile (concediu prenatal,cat vreau sa imi iau inainte),acest lucru insemnand ca mie imi mai raman 112 zile concediu post natal,iar dupa ce expira cele 112 as putea intra in concediu de crestere al copilului sau e obligatoiu sa imi iau 42 de zile ,iar apoi sa intru in concediu de crestere al copilului?
Va multumesc.
adeema:
Daca doriti puteti sa efectuati toate cele 126 de zile de concediu de maternitate si apoi sa intrati in CCC (adica 14 + 112).

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Prenatal Lasa Lasa Este obligatorie luarea celor 126 de zile de concediu pre si post natal. Sau doar cele 42 de zile de concediu de lauzie. Multumesc (vezi toată discuția)
Concediu maternitate maria_3008 maria_3008 Buna seara, Sunt insarcinata si urmeaza sa nasc peste 2 saptamani. Ma simt bine si doresc sa merg la serviciu cat mai mult. Sunt obligata sa iau concediu ... (vezi toată discuția)
Noile conditii de acordare a concediului de crestere a copilului droni droni Buna ziua Va rog sa-mi spuneti care sunt noile conditii de acordare a concediului de crestere a copilului. Concediul medical care il iau inainte de nastere ... (vezi toată discuția)