avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 594 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Stabilire paternitate
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Stabilire paternitate

O femeie si un barbat sunt casatoriti. Decid sa divorteze, Fiecare incearca sa-si refaca viata. Femeia ramane insarcinata inainte ca decizia de divort sa ramana definitiva. Legea spune ca tatal este sotul femeii.
Se poate reveni la procesul de divort pentru stabilirea paternitatii avand in vedere ca tatal natural recunoaste paternitatea iar fostul sot nu poate fi fortat la plata unei pensi de intretinere?
Cel mai recent răspuns: plrflrn , utilizator 14:05, 18 Iunie 2011
Calea este alta!
Mai intai se tagaduieste paternitatea, dupa care, mama copilului, solicita stabilirea paternitatii.
Tagaduirea inseamna un proces nou sau se poate reveni la cel de divort?
De fapt sunt doua procese noi; primul, tagaduiti ca fostul sot este tatal minorului, al doilea, de stabilire a paternitatii.
Nu se poate reveni asupra hotararii de divort.
Daca fostul sot a depus cerere de tagada, mama poate sa vina cu o intampinare la dosar pentru o completa dosarul sau pote sa depuna o cerere separata de tagada. Cererea fostului sot nu este completa in detali.
Daca fostul sot a formulat deja o actiune in tagaduirea paternitatii, dvs. nu va ramane decat sa formulati o intampinare prin care sa aratati ca intr-adevar este cu neputinta ca acesta sa fie tatal minorului, sa motivati de ce si evident sa aratati ca sunteti de acord cu admiterea actiunii.
Dupa ce aceasta hotarare va ramane definitiva si irevocabila, in baza acestei hotarari minorului ii va fi eliberat un certificat de nastere fara tata.
1.Apoi, fie tatal biologic recunoaste minorul printr-o declaratie facuta la serviciul de stare civila , fie printr-o declaratie notariala.
Dupa recunoastere minorului ii va fi eliberat un alt certificat de nastere in care la rubrica tata va figura tatal sau biologic.
Daca doriti ca minorul sa poarte si numele de familie al acestuia, va fi necesar sa formulati o alta actiune si anume aceea de incuviintare purtare nume.
Abia dupa ramanerea defintiva a acestei hotarari minorului ii va fi eliberat un alt certificat de nastere in care acesta va purta si numele de familie la tatalui sau.
2.Mai exista de asemenea varianta, ca dupa eliberarea certificatului de nastere fara tata, sa formulati o actiune cu doua capete de cerere:
-stabilire paternitate,
-incuviintare purtare nume.
Mai exact prin aceasta hotarare se stabileste filiatia fata de tatal minorului si totodata instanta incuviinteaza ca minorul sa poarte si numele de familie al tatalui sau, deci se rezolva doua lucruri prin aceeasi hotarare.
Angajati avocat.
Ultima modificare: Luni, 7 Martie 2011
MARTA SIMONA PETRE, Avocat

Alte discuții în legătură

Stabilirea paternitatii ContSters223629 ContSters223629 buna ziua. as dori, prin amabilitatea dvs, sa aflu raspunsul la urmatoarea intrebare: sunt casatorita, despartita in fapt de mai multe luni. am conceput un ... (vezi toată discuția)
Tagada paternitatii -urgent Roxana83 Roxana83 Buna ziua , va rog un model de chemare in judecata privind tagada paternitatii . Copil minor de 4 luni , tatal real din relatie de concubinaj , tatal ... (vezi toată discuția)
Recunoasterea copilului din afara casatoriei pp_adela pp_adela Buna ziua, Va rog sa ma ajutati intr-o chestiune delicata. Cu sotul meu sunt in divort de anul trecut si, intre timp am intalnit o persoana deosebita cu ... (vezi toată discuția)