avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 310 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... conditii minimale contract colectiv de munca
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

conditii minimale contract colectiv de munca

Buna ziua,

daca in momentul de fata nu exista un CCMNN in vigoare, contractele colective la nivel de ramura ce conditii minimale vor mai respecta? Se suspenda, pana la lamurirea situatiei?
Situatia este clara pentru cele la niveld e grup sau de unitate, atata timp cat mai exista un CCM la un nivel superior....

Cel mai recent răspuns: suciu_diana , utilizator 16:36, 23 Ianuarie 2011
codul muncii si contractele la nivel de unitate banuiesc
Da, Codul Muncii contine prevederi legate de contractele colective si este clar ca o firma poate sa aiba un CCMNU fara a depinde de existenta unuia la nivel national, insa intrebarea mea se refera la modul de stabilire a clauzelor minimale...la ce ne raportam, atat timp cat nu exista unul la nivel national, iar cele de la niveld e ramura nu au la ce se raporta...corelativ la ce se vor raporta cele de pe unitate.....Codul Muncii in art. 238 alin.1 spune
" Contractele colective de munca nu pot contine clauze care sa stabileasca drepturi la un nivel inferior celui stabilit prin contracte colective de munca incheiate la nivel superior"

Se raporteaza la legislatia existenta in momentul incheierii c.c.m. ...
Ultima modificare: Duminică, 23 Ianuarie 2011
Cornel Vasile, Consilier juridic
Va multumesc pentru raspunsuri.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ce grila de salarizare se aplica societatilor comerciale cu capital de stat rambela rambela As dori sa stiu ce grila de salarizare se aplica societatilor comerciale cu capital integral de stat . (vezi toată discuția)
Aplicabilitate contract colectiv unic pe ramura rosu gheorghe rosu gheorghe Sunt lider sindical si m-ar interesa daca pot introduce in instanta o actiune prin care angajatorul sa fie obligat sa recunoasca contractul colectiv pe ramura ... (vezi toată discuția)
Cine e mai tare, codul muncii sau ccmun? giacris giacris Buna ziua, 1. In cazul in care unui angajat i se cere sa presteze ore suplimentare sambata, cum va fi recompensat ulterior? -i se va acorda un spor de 75% ... (vezi toată discuția)