avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 351 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Neacordare prioritate pieton
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Neacordare prioritate pieton

Buna ziua! Rulam intr-o suburbie cu autoturismul propriu impreuna cu mama mea, iar la o trecere de pietoni intalnesc un barbat care mergea pe trecere parca iesise la plimbare. Am franat, i-am acordat prioritate, dar greseala mea a fost ca "l-am trezit" cu un claxon...omul si-a continuat drumul zambind pastrandu-si ritmul. In fata era o masina de politie, care ulterior nu a schitat nici un gest. Dupa aproximativ 500 de m vine cu semnalele luminoase si sonore dupa mine, cerandu-mi permisul si cerandu-mi sa-l insotesc. Ne-am intors la locul cu pricina, politistul a chemat omul caruia nu ii "acordasem prioritate"( ca martor cred), mi-a facut PV si ...permis suspendat pe 30 de zile, motiv neacordare de prioritate. Luni o sa ma duc sa depun plangere + cerere certificat de grefa de la judecatorie.
A procedat corect politistul? Se pune martorul de la mine?(fiind mama.ruda de gradul I)?
In fata noastra un alt sofer a intors pe linie continua. Cand i-am spuns..mi-a raspuns sec.."Nu pot sa-i vad pe toti"

Multumesc!
Cel mai recent răspuns: sbk_77 , utilizator 14:10, 26 Ianuarie 2011
Este greu sa convigi un judecator daca ai doar un martor. Mai degraba cauti "pietonul", te intelegi amiabil cu el, apoi contesti la judecatorie PV-ul. Este singura ta sansa, altfel, dupa proces, te vei pricopsi cu inca 30 de zile suspendare peste primele 30.
Cat pentru gestul de "a trezi"pietonul, te incadrezi / incadi la Art.100, alin. 2. nerespectarea regulilor de utilizare a mijloacelor de avertizare sonora de catre conducatorii de vehicule, cu exceptia celor care conduc autovehicule prevazute la art.32 alin.(2) lit.a) si b).
Succes!
De ce inca 30 de zile? Eu vreau sa stiu daca se cheama neacordare de prioritate in momentul in care pietonul a trecut bine-merci. Din partea politistului oricum a fost exces de zel.
Da..si art. 100 alin. 2 se sanctioneaza cu amenda prevazuta In clasa a II-a de sanctiuni. La clasa a II-a nu se incadreaza "saltarea" permisului.
Ultima modificare: Duminică, 23 Ianuarie 2011
hnt, utilizator
Inca 30 de zile pentru ca veti contesta PV.ul, iar in cele mai multe cazuri castiga Politia, deci se considera lezati.
Sunt de acord ca nu se cheama neacordare de prioritate, dar cum am scris in primul mesaj, doar o intelegere amiabila cu pietonul (trebuie si poate sa.si reconsidere pozitia) va poate usura viata. La proces il chemati ca martor unde trebuie sa expuna cum s.au intamplat lucrurile.
Politistul nu de exces de zel a dat dovada ci de abuz in aplcarea Codului Rutier sau incadrarea gresita a contraventiei.
Sa inteleg ca daca pierd..suport dublu(scrie undeva ca se dubleaza perioada?). Daca castig Politia ce consecinta suporta?
Veti recupera permisul in baza certficatului de grefa. Apoi se va da un termen de judecata sau mai multe, pana cand contesatia dvs. va fi respinsa, intrucat cuvantul martorului contra politistului (are martor chiar persoana "agresata" fonic pe trecerea de pietoni). Apoi trebuie sa predati permisul de conducere la Serviciul Rutier, apoi va parvine instiintarea sau invers. Nu se dubleaza, se mareste cu 30 de zile si este hotarata de seful rutierei.
Art. 121, alin. (1) In cazul in care instanta investita cu solutionarea cauzei a respins plangerea contravenientului impotriva procesului-verbal de constatare a contraventiei, sanctiunea contraventionala, inclusiv cea complementara, isi produce efectele dupa data ramanerii definitive a hotararii judecatoresti si expirarea valabilitatii dovezii inlocuitoare a permisului de conducere.
(2) Executarea sanctiunii contraventionale complementare se prescrie in acelasi termen in care se prescrie sanctiunea contraventionala principala.

Alte discuții în legătură

E ok model de plangere retinere permis la trecerea pe pietoni? catalintan catalintan DOMNULE PRESEDINTE, Subsemnatul zzz, domiciliat în zzz, identificat prin zzz formulez prezenta PLÂNGERE CONTRAVENTIONALA, Împotriva ... (vezi toată discuția)
Contestare pv pentru neacordarea de prioritate pe trecerea de pietoni. am șanse de câștig dacă nu e completat la secțiunea martori? DannielS DannielS Am fost oprit de catre un echipaj de politie rutiera cu pretextul ca nu am acordat prioritate pietonilor pe trecere. Pe trecere nu se aflau pietoni si nici ... (vezi toată discuția)
Neacordare prioritate pietoni Dan.S. Dan.S. Buna ziua. Asta m-a sunat prietena sa imi spuna ca a oprit-o un politist pe motocicleta sa ii dea amenda+ridicarea carnetului pentru neacordare de prioritate ... (vezi toată discuția)