avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 346 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... valabilitatea procurii...in cazul acordului tatalui de ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

valabilitatea procurii...in cazul acordului tatalui de a parasi(mama)romania cu minorul

daca tatal face procura sa pot parasi spania cu minorul pt a merge in romania, cat timp e valabila(s-ar putea sa nu plec in perioada asta). apoi,,,pt a ma intoarce din romania, va trebui sa faca alta procura?

si inca ceva...tatal poate solicita certificat romanesc la domiciliul mamei, avand si actele mamei,fara ca ea sa fie prezenta? copilul s-a nascut in spania
multumesc

Cel mai recent răspuns: flacara , utilizator 20:45, 26 Ianuarie 2011
Daca pe procura nu scrie un termen de valabilitate ea se poate folosi de regula 1 an,desii nu scrie nici unde asta.Asa se practica,sa fie din anul respectiv.Da ,pentru a pleca din Romania inapoi in Spania aveti nevoie de acordul scris al tatalui.Numai daca va judecati,iar domiciliul copilului se stabileste la dvs.copilul fiindu-va incredintat pentr crester si educare,atunci nu mai aveti nevoie de acordul tatalui.
Da,tatal poate sa solicite transcrierea certificatului la domiciliul sau din actul de identitate.Se fac verificari la domiciliul mamei si tatal da o declaratie la notar sau in fata ofiterului de stare civla cu privire la domiciliul copilului.Transcrierea certificatului de nastere se face de oricare dintre parinti,cu conditia sa aiba certificatul original din Spania,apostilat,tradus in romaneste si legalizat.
va rog sa imi confirmati daca am inteles bine: tatal poate solicita transcrierea certificatului de nastere spaniol al copilului, la domiciuliul mamei din Romania, dar are nevoie sa faca acea declaratie (data de el).
din partea mamei nu e nevoie de nici un acord sau declaratie in acest sens?si inca ceva...e nevoie de actele mamei in origilal?

va multumesc mult ca ma ajutati
buna ziua tatal este español sau roman??
fetita este nascuta an spaña are acte de spaña sau de romania.??
daca este roman tatal cand plecati din spaña nu aveti nevoie de procura cand va antoarceti anapoi aveti nevoie.daca fetita este spañola si tatal la fel nu ai nevoie de procura.
suntem romani parintii..fetita s-a nascut in spania, vreau sa merg in romania cu ea si sa ma intorc. am sunat la consulatul roman din spania..mi s-a spus ca e nevoie sa mergem ambii parinti acolo cu copilul pt ca cere titlu de caatorie pt fetita, sau sa merg eu cu procura din partea lui
Acte necesare pentru obţinerea certificatului de naştere romanesc:

certificatul literal spaniol, care se solicită de la Registrul Civil unde s-a declarat naşterea legalizat cu Apostila de la Haga (legalizatea se face la Tribunalul Superior de Justitie din Granada sau Murcia ) + 2 fotocopii; Va fi tradus în limba română la consulat
carte de identitate sau pasaport româneşti ale părinţilor sau in cazul in care unul din parinti este de alta nationalitate - pasaportul, în original şi 2 fotocopii;
certificatul de căsătorie românesc al părinţilor (dacă este cazul) + 2 fotocopii
certificatele de naştere ale părinţilor + 2 fotocopii;
livretul de familie spaniol (libro de familia), în original şi 2 fotocopii;
sentinţa de divorţ (dacă este cazul)
PRECIZÃRI:

în cazul în care părinţii sunt căsătoriţi în Spania şi au certificat de căsătorie spaniol vor trebui, în prealabil, să transcrie acest certificat şi să-l obţină pe cel românesc;
In cazul in care unul dintre parinti nu este roman va trebui sa aduca certificatul de nastere legalizat cu apostila de la Haga - daca tara din care provine a semnat Conventia de la Haga, sau legalizat de MAE strain si supralegalizat de MAE roman, in caz contrar (tara nesemnatara a Conventiei).
la ridicarea certificatului de naştere, declarantul va semna în registrele de stare civilă pentru exactitatea datelor înscrise. Rectificarea sau completarea ulterioară a actelor de stare civilă se poate face numai în temeiul unei hotărâri judecătoreşti.


Alte discuții în legătură

Ce acte imi trebuie pentru ca sa-i fac certificat de nastere romanesc la fetita daca este nascuta in spania nichitean nichitean cand scot certificatul de nastere a fetitei de aici din spania de la primarie trebuie sa-i pun si apostila pe el sau doar il scot si-l traduc in tara si-l ... (vezi toată discuția)
Certificat de nastere romanesc pentru copii nascuti in strainatate ce acte imi trebuie ca sa-l fac? nichitean nichitean buna. ma numesc luminita si am o fetita de 2 ani nascuta in spania.as vrea sa stiu ce acte imi trebuie pentre ai face certificat de nastere romanesc.eu sunt ... (vezi toată discuția)
Cetatanie romana executare executare Buna ziua! Am o intrebare cu privire la dreptul de cetatenie romania. Voi incerca sa fiu cat se poate de concis! Am o prietena romanca, care locuieste in ... (vezi toată discuția)