avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 890 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Vecini rau platnici
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Vecini rau platnici

Buna, ce facem cu vecinii ce nu achita datoriile comune?
m-ar interesa toate variantele... TOATE...;)
Si au acceptat cu totii ca sa-si plimbe tevile prin toata casa, la bai, bucatarii si in wc-urile de serviciu (daca e cazul) de pe holul comun?
Nu vad de ce va complicati cu modificarea infrastructurii numai ca sa sigilati niste robinete de apa, cand foarte usor v-ar fi ca dupa 3 luni sa ii chemati in judecata...si apoi sa incercati sa-i faceti sa plateasca.
Aveti chiar asa de multi restantieri incat e necesara o asemenea masura drastica?
Ma gandesc ca ar trebui sa puneti in balanta costurile nu numai in bani ale ambelor metode de constrangere a restantierilor. Plus ca restantierii afecteaza si apa calda si gazele. Cu astea cum faceti? Tot asa, pe hol?

Va atrag atentia asupra unui aspect.
Asociatia nu este indreptatita prin nicio lege sa ia masuri de restrictionare a accesului la utilitati. Acestea sunt oprite numai de furnizori si acesta este o prevedere a contractului dintre asociatie si furnizor. Asociatia are la dispozitie alte metode de a determina un restantier sa-si plateasca datoriile - penalizari, procese in instanta prevazute in lege.
Asociatia nu furnizeaza nimic proprietarilor ca sa le si opreasca utilitatea respectiva. Asociatia nu are contract cu proprietarii in conformitate cu care sa le opreasca ceva.
Poate doar daca ati prevazut deconectarea in statut. Acesta a trecut pe la judecator atunci cand s-a infiintat asociatia, a fost acceptat si deci ati avea o justificare legala.

La limita poate cere in instanta deconectarea restantierului de la o utilitate sau de la toate. Judecatorul poate da un ordin in acest sens si atunci asociatia poate deconecta proprietarul.

Se pot face lucrari de deconectare, dar asta cand o problema aparuta la tevile dintr-un apartament pune in pericol apartamentele vecine, proprietarul din acel apartament nu mai locuieste in acel apartament, nu se stie cu cine sa se ia legatua pentru a veni sa deschida usa pentru interventie, este un caz de forta majora pentru care nu ar exista alta solutie.
Va atrag atentia asupra unui aspect.
Asociatia nu este indreptatita prin nicio lege sa ia masuri de restrictionare

este un raspuns ok, nu vrem sa intram in contradictie cu vreo lege, insa referitor la investitie e favorabila din mai multe puncte de vedere acceptate de aproape toti.
Multumim deosebit.

Ultima modificare: Sâmbătă, 5 Martie 2011
valitinu, utilizator
valitinu a scris:

Am propus in sedinta si au fost deacord toti (-1, Gica contra) ca daca cineva nu isi va plati cheltuielile 3 luni sa ii sigilam robinetul principal al instalatiei de apa.

Intrebarea mea este si daca isi desigileaza robinetul, aprovizionandu-se cu apa in continuare, ce-i veti face? Ca un om caruia ii iei apa nu mai e acelasi cu cel care nu prevedea situatia asta cu timp in urma si a votat "pentru" in sedinta in care s-a stabilit aceasta lucrare.....
RUPEREA DE SIGILII (art. 243 C. pen.)
1. Conţinutul legal:
“Înlaturarea ori distrugerea unui sigiliu legal aplicat se pedepseşte cu închisoare de la o luna la 1 an sau cu amenda.

Sigilare o vom face in prezenta comisiei formate la momentul respectiv si pe baza de pv.
Totusi m-am gandit mai bine, nu cred ca l-ar determina prea tare sa isi plateasca obligatiile, iar daca e un nenorocit fara bani...
Probabil ca am provoca si un focar de infectie...
Codul penal din care ati citat se refera la ruperea de sigilii legale.
Asociatia unde specifica, in ce act legal, recunoscut in afara asociatiei, ca are drept de sigilare? Adica, statut (verificat de un judecator), lege, OUG, HG, Ordin al vreunei autoritati etc.

Alte discuții în legătură

Restante apa nova iogene iogene asociatia de proprietari poate opri apa rece proprietarilor care refuza sa-si achite cotele de intretinere? (vezi toată discuția)
Intrerupere furnizare gaze bucatarie maita maita Daca doresc debransarea de la teava de gaze care alimenteaza bucataria apartamentului, trebuie sa obtin acceptul asociatiei de locatari? (vezi toată discuția)
Inundatie in apartament nefis nefis buna ziua va rog sa-mi spuneti ce pot sa fac dpdv legal daca vecinul care ne-a inundat nu este de gasit si nu putem remedia defectiunea. putem sub o forma ... (vezi toată discuția)