avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 192 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Avocaţi şi Admitere ... Raspunderea avocatului pentru instigarea clientului
Discuție deschisă în Avocaţi şi Admitere în avocatură

Raspunderea avocatului pentru instigarea clientului

Salut, nu stiu daca ati observat un articol nou in legea 51/1995, anume:

Art. 37. (6^1) Avocatul nu răspunde penal pentru recomandările şi opiniile profesionale pe care le comunică clientului său şi nici pentru actele juridice pe care le propune clientului său, urmate de săvârşirea de către client a unei fapte prevăzute de legea penală. Prezentul alineat nu se aplică în cazul infracţiunilor prevăzute de Codul penal la art. 155 - art. 173, art. 174 - art. 192, art. 197 - art. 204, art. 205 - art. 206, art. 236 - art. 244, art. 273 - art. 277, art. 279 - art. 281, art. 303 - art. 307, art. 308 - art. 313, art. 314 - art. 316, art. 317 - art. 330, art. 331 - art. 347, art. 348 - art. 352, art. 353 - art. 355, art. 356 - art. 361.


Mai exact sunt excluse:
- art. 155-173: infractiuni impotriva sigurantei statului;
- art. 174-192: omor, loviri, avort, lipsire de libertate, violarea de domiciliu, amenintare, santaj
- art. 197-204: viol, act sexual cu un minor, seductia, perversiuni sexuale, coruptie sexuala, incest, hartuire sexuala
- art. 205-206: aici e o greseala de proportii, e vorba de insulta si calomnie care nu mai sunt in vigoare, asa cum a subliniat ICCJ prin recursul in interesul legii :)
- art. 236-244: infractiuni contra autoritatii (ultraj, port nelegal de decoratii & co)
- art. 273-277: infractiuni contra sigurantei circulatiei pe caile ferate
- art. 279-281: nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor, materialelor nucleare & co
- art. 303-307: bigamie, abandon de familie & co
- art. 308-313: infractiuni cotra sanatatii publice
- art. 314-316: infractiuni privitoare la asistenta celor in primejdie
- art. 317-330: infractiuni privind regulile de convietuire publica (instigarea la discriminare, ultraj contra bunelor moravuri, incaierare, prostitutie, etc)
- art. 331-347: infracţiuni contra ordinii şi disciplinei militare
- art. 348-352: infractiuni contra capacitatii de aparare a Romaniei savarsite de militari
- art. 353-355: infractiuni contra capacitatii de aparare a Romaniei savarsite de civili
- art. 356-361: infractiuni contra pacii si omenirii

Bun, care este totusi urmarea acestui articol nou? Mi se pare mie sau "legifereaza" instigarea la orice infractiuni care nu sunt in lista de mai sus?:O
o singura problema am in legatura cu aceasta prooblema - care este diferenta practica dintre consultanta si instigare.

exemplu - un client vine si imi cere consultanta cu privire la modalitatea in care o peratiune comerciala fictiva poate fi inregistrata in contabilitate. adica vrea sa isi diminueza impozitul pe profit prin evqziune fiscala. Ofer comnsultanta cu privire la conditiile in care se poate inregistra in contabilit o operatiune comerciala - facturi, contract, procese verbale privind prestarea serviciului, etc.

Strict legal, fapta clientului este evaziune fiscala insa pot fi numit eu instigator / complice doar ptr ca am oferit consultanta juridica platita?

pe de alta parte, cum pot apara eu drepturile clientului daca legea ma incrimineaza ca si instigator in cazul in care clientul va depune marturie impotriva mea daca procurorul ofera o pedeapsa mai usoara? va incepe sa imi fie frica ca vor incepe clientii sa ma inregistreze in timpul consultatiilor? cred ca este o prevedere ce incalca insusi dreptul la aparare deoarece limiteaza relatia dintre client / avocat intr-un mod care incalca insusi dreptul la aparare.

am ales exemplul evaziunii (desi nu este inclusa pe lista) ptr ca lucrez in domeniul penalului economic insa ma gindesc si la omor. daca indic clientului ca martorul X este periculos sub aspectul probatoriului in sensul ca il poate incrimina, iar clientul il ucide devin automat suspect de instigare?

cum facem diferenta dintre instigare si consultanta / apararea efectuata in interesul clientului?

care este diferenta dintre consultanta si instigare si cum faci dovada?
Se pare ca M.J. a facut deja propunere pentru abrogarea acestui articol. =D>
Lasand dovada la o parte (pentru ca asta e o problema in sine si nu vreau sa intram in discutii ref inregistrarea telefoanelor, corespondentei etc), mi se pare destul de simplu sa facem diferenta teoretica intre consultanta si instigare.
Una e sa ii spui clientului conditiile legale in care o operatiune se inregistreaza in contabilitate - lucru perfect in acord cu legea, si alta e sa ii spui ca pentru a nu plati diferente la impozit trebuie sa inregistreze niste operatiuni fictive in contabilitate. Nu sunteti de acord?

@ Eva Carbunaru: aveti si un link? Mi s-ar parea bine-venita o astfel de initiativa, dar as vrea sa vad si care sunt motivele MJ.
Ultima modificare: Luni, 24 Ianuarie 2011
ContSters20980, utilizator
Asta incercam sa caut acum, pentru ca astazi de dimineata am purtat o discutie cu unul din colegii mei din Baroul Tulcea, pe marginea acestui subiect.
Singurul link gasit este [ link extern ]
si vizeaza sesizarea decanului Baroului Bucuresti facuta avocatului poporului.
Mai cautam. :)
Ultima modificare: Luni, 24 Ianuarie 2011
ContSters20980, utilizator
Andreea

Nu mi se pare intr-atat de simplu de facut diferenta. Desigur, astfel cum ai pus tu problema diferentele apar in mod evident; dar ai exclus din rationamentul tau "nuantele", adica situatiile care pot fi interpretate si/sau care se afla la limita dintre instigare si consultanta.

Alte discuții în legătură

Grile examen definitivat Andra Denise Dinca Andra Denise Dinca Doresc sa pun in discutie urmatoarea grila: Conform Statutului profesiei, în cazul în care acţiunile şi scopurile clientului, deşi aparent legale la ... (vezi toată discuția)
Evaziune fiscala goina4444 goina4444 Buna ziua.Care este incadrarea la complicitate la evaziune fiscala.Multumesc. (vezi toată discuția)
Complicitate la evaziune fiscala Vintila G Vintila G am fost solicitat de o cunostinta pentru a transcrie din notele de intrare receptie a marfii pe facturi fiscale : furnizorul , beneficiarul , data , numarul ... (vezi toată discuția)