avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 520 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... uzucapiune apartament
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

uzucapiune apartament

Mama mea detine in indiviziune cu bunica un apartament. Acolo locuiesc bunica si un unchi. Se poate considera ca timpul pentru ajungere la termenul de prescriptie achizitiva(uzucapiune) curge, atata timp cat mama plateste impozit si a deschis (desi nu s-a ajuns la primul termen) actiune pentru iesire din indiviziune?
Cel mai recent răspuns: rosa_weigand , utilizator 18:52, 25 Ianuarie 2011
Pentru a se putea invoca uzucapiunea de 30 de anii,trebuie ca imobilul sa fie in posesia celui care cere acest drept,fara ca aceasta posesie sa fie tulburata.
Daca se poate dovedi ca posesia imobilului a fost intrerupta,sau in termen a fost tulburata de o terta persoana,aceasta nu-si mai produce efectul.
Faptul ca mama plateste impozit, nu dovedeste ca are in posesie efectiva,adica locueste in acel imobil.
Un avocat ne-a spus ca in acest caz nu se poate aplica uzucapiunea pentru ca este apartament. Eu nu am gasit nimic despre asta. Se ia in considerare inceprea actiunii daca s-a renuntat la ea inainte de primul termen? Se mai considera intrerupere a curgerii timpului necesar?
Am gasit totusi ceva:
"În ceea ce priveste situatia bunurilor asupra carora exista un drept de proprietate indiviz, coproprietarii sunt presupusi ca stapânesc bunurile unii pentru altii cât timp se gasesc în stare de indiviziune, motiv pentru care posesia lor, având un caracter echivoc, nu poate fundamenta dobândirea dreptului de proprietate prin uzucapiune.
Prin exceptie însa, stapânirea de catre unul dintre coproprietari a unui bun proprietate comuna este apta sa duca la dobândirea dreptului de proprietate prin uzucapiune, daca a intervenit o manifestare exterioara din partea sa, care sa demonstreze ca a înteles sa transforme posesia din comuna, în exclusiva, adica s-a produs o intervertire a posesiei."

Nu stiu daca se aplica regula sau exceptia, tinand cont ca exista si unchiul meu acolo si ca bunica ocupa tot spatiul, dar pe de alta parte, tinand cont de gradul de rudenie, ma gandesc ca se poate considera si argumenta ca bunica poseda pentru mama.
ce anume doriti sa faceti, de fapt?
nu puteti invoca uzucapiunea, nu pt ca e ap, ci pt ca altcineva sta in el
Mergeti mai departe pe actiunea de iesire din indiviziune. Daca mama dvs. are bani, sa ceara apartamentul si sa plateasca sulta bunicii.
Unchiul n-are ce cauta in proces daca nu e si el coproprietar.

Alte discuții în legătură

Exceptie prescriptie achizitiva - iesire din indiviziune niculaucarmen niculaucarmen stapanesc un teren al bunicii de 40 ani. verisorii mei au introdus iesirea din indiviziune, insa eu nu sunt de acord cu aceasta. As putea invoca exceptia ... (vezi toată discuția)
Drept proprietate - uzucapiune sergiu/adrian sergiu/adrian bunicul meu a decedat in 1960. la masa susscesorala s-au stabilit cote pentru sotia sa si pentru 6 copii. Copii au renuntat in 1961 la dreptul lor (fiind ... (vezi toată discuția)
minorul in calitate de mostenitor legal bonicol bonicol ora cam tarzie sa spun buna seara...deci... buna dimineata! \"Cererea de partaj este imprescriptibila, conf. art. 728 si urmatoarele din Codul civil, ceea ce ... (vezi toată discuția)