daca vreau sa adopt un copil pe care viitoarea mama doreste sa mi-l dea spre adoptie cum pot proceda sa il iau chiar din maternitate cu acte in regula fara a avea probleme si care ar fi cea mai sigura si legala cale s cea mai rapida?????
Art. 16. – (1) Consimţământul la adopţie al părinţilor fireşti ai copilului sau, după caz, al tutorelui poate fi dat numai după trecerea unui termen de 60 de zile de la data naşterii copilului înscrisă în certificatul de naştere.
(2) Părintele firesc sau, după caz, tutorele poate revoca consimţământul în termen de 30 de zile de la data exprimării lui în condiţiile legii.
Si, pe de alta parte,
Art. 25. – (1) Adopţia nu poate fi încuviinţată de către instanţa judecătorească decât după ce copilul a fost încredinţat pentru o perioadă de 90 de zile persoanei sau familiei care doreşte să-l adopte, astfel încât instanţa să poată aprecia, în mod raţional, asupra relaţiilor de familie care s-ar stabili dacă adopţia ar fi încuviinţată.
Deci, in cazul in care mama doreste sa dea copilul spre adoptie, prioritatea o pot avea altii inaintea dvs. Daca sunteti in situatia de plasament, aveti un avantaj.
Art 26 (2) În termenul prevăzut la alin. (1), Direcţia în a cărei rază teritorială se află domiciliul copilului analizează cu prioritate posibilitatea încredinţării copilului în vederea adopţiei cu prioritate unei rude din familia extinsă, cu excepţia cazului prevăzut la art.8 alin.(1), asistentului maternal profesionist la care se află copilul ori unei alte persoane sau familii la care copilul se află în plasament.
Iar procedura unei adoptii "simple" treneaza lucrurile f mult, dupa cum se poate observa:
Art 26 (3) Dacă nu există solicitări din partea persoanelor sau familiilor prevăzute la alin. (2), Direcţia în a cărei rază teritorială se află domiciliul copilului efectuează demersuri în vederea identificării pe raza sa administrativ-teritorială a unei persoane sau familii atestate şi aflate în evidenţa Oficiului.
(4) Dacă, după expirarea termenului prevăzut la alin.(1), Direcţia în a cărei rază teritorială se află domiciliul copilului nu a identificat o persoană sau familie adoptatoare dintre persoanele prevăzute la alin.(2) şi (3), solicită Oficiului ca în termen de 5 zile să-I transmită lista centralizată la nivel naţional a persoanelor sau familiilor adoptatoare atestate şi înscrise în Registrul Naţional pentru Adopţii.
(5) Alegerea adoptatorului sau a familiei adoptatoare potrivite pentru copil se face in termen de 60 de zile de la primirea listei centralizate, de către Direcţia în a cărei rază teritorială se află domiciliul copilului, ţinând cont de interesul superior al acestuia, informaţiile cuprinse în atestatul adoptatorului şi, respectiv, evoluţia situaţiei copilului până la acea dată.
Deci, practic, tot printr-o situatie similara se trece la un moment dat, doar ca e mai intortocheata calea.
Daca faceti parte din familia extinsa a mamei (grad de rudenie) atunci
Art. 74. – (1) În situaţia copiilor declaraţi judecătoreşte abandonaţi în temeiul prevederilor Legii nr. 47/1993 cu privire la declararea judecătorească a abandonului de copii, Direcţia are obligaţia
să reevalueze împrejurările care au stat la baza stabilirii măsurilor de protecţie pentru aceşti copii şi să întocmească planul individualizat de protecţie.
(2) Dacă planul individualizat de protecţie are ca finalitate reintegrarea copilului în familie sau în familia extinsă, Direcţia solicită instanţei judecătoreşti redarea exerciţiului drepturilor părinteşti sau, după caz, delegarea acestora membrilor familiei extinse unde copilul urmează să fie plasat.
Adoptie
ala
Buna! Bine v-am gasit! Sper ca scriu unde trebuie!
Sunt in curs de adoptie adica am tutela unui baietel si urmeaza sa depun dosarul pt. adoptie.Asistenta ... (vezi toată discuția)
Adoptie
BUSUIOCILUS
vreau sa stiu daca o pot infia pe nepoata mea de la fata care sta la mine de cand s-a nascut, in certificat la tata e linie,fiica mea este casatorita si are cu ... (vezi toată discuția)