avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 671 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... partaj succesoral..am nevoie de un sfat
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

partaj succesoral..am nevoie de un sfat

salut!
am nevoie de un sfat de la cineva care se afla in cunostinta de cauza.
in 1992 tatal meu a decedat si am ramas cu mama mea, eu avand atunci 7 ani si sora mea 10 ani. Mama ne-a crescut foarte bine pana in ziua de astazi cand eu am 24 de ani si sora mea 26.
Sora mea s-a maritata acum 4 ani si eu am ramas cu mama mea.
In momentul actual, sora mea vrea sa faca taxa de succesiunie si sa isi obtina dreptul ei din apartament. Mentionez ca apartamentul este pe numele mamei si al tatalui meu decedat. Vreau sa stiu care este procentul din apartament care ii revine fiecaruia.

stiu ca mama mea primeste 50% ca si proprietar iar partea tatului mei decedat se imparte la 3, cate 16,5% la fiecare,corect?
deci mama mea are 66,5%
eu 16,5%
sora mea 16,5%?

vreau sa stiu la ce valoare se evalueaza apartamentul...cred ca nue e prertul pietei..


multumesc anticipat pentru raspuns
Cel mai recent răspuns: CRISDIDA , utilizator 19:43, 31 Octombrie 2008
Cotele din mostenirea tatalui ( din cota lui de 1/2 din apartament)sunt:
-1/4 pentru mama- deci 1/8 din apartament -plus jumatatea ei ramanand in total cu 5/8;
-restul se imparte egal intre cei doi copii: 3/16 pentru tine si 3/16 pentru sora.
Iesirea din indiviziune (partaj) se poate face la notar, daca va intelegeti, sau la judecatorie, daca nu va intelegeti. Bunul se va atribui cel mai probabil mamei, deoarece voi copiii aveti cote mici, cu obligatia pentru ea sa va plateasca o suma de bani numita sulta, egala cu cota voastra ( 3/16)*valoarea de piata a apartamentului, sau o valoare cu care sunteti toti trei copartasii de acord. Daca nu va intelegeti la valoare, se va face un raport de evaluare de expert.
Daca tu nu vrei sa iesi din indiviziune, si numai sora vrea acest lucru, atunci puteti tu sau mama ta sa-i rascuparati cota.



multumesc foarte mult pentru raspuns e foarte util...mai am cateva intrebari:
1. valoarea de piata a apatamentului?....eu stiam ca exista o grila de calcul la notar, diferita de pretul pietei....noi cum vom evalua pretul..pur si simplu din anunturile din ziar? eu stiam ca exista un pret la notar conform zonei, confortului, etajului...etc...

2. deoarece nu ma inteleg cu sora mea (din cauza sotului ei) si eu sunt de partea mamei mele...doresc sa calculez foarte exact tot....mama mea s-a ocupat de cresterea noastra de la varsta de 7, respectiv 9 ani pana la majorat.....aici fiind foarte multe cheltuieli facute de mama mea (noi minorii neavand cu ce sa o ajutam)....cum as putea sa scad o parte din cheltuielile de intretinere facute de mama mea din partea ce ii revine surorii mele?
mama mea timp de 11, respectiv 9 ani a avut destule cheluieli cu intretinerea, cu utilitatile.....cheluieli facute din propriile venituri, nu din partea mea, nu din partea surorii mele, nu din partea tatalui meu.......trebuiesc recunoscute aceste cheltuieli facute pentru ca mama ar fi putut sa vanda apartamentul sa le susutina..................
deci, in concluzie....vreau ca aceste cheltuieli cu cresterea mea si a surorii mele sa fie platite separat si de mine si de sora mea (sau se se scada din procentul apartamentului)...

3. impartirea bunurilor se aplica si la bunurile mobile? (bunurile aflate in imobil)?

multumesc
Exista intr-adevar un Ghid privind preturile orientative ale proprietatilor imobiliare. Preturile din ghid au caracter orientativ si servesc notarilor publici la verificarea declaratiilor partilor implicate in tranzactiile imobiliare privind pretul tranzactiei pe baza caruia se calculeaza impozitul pe venitul din transferul proprietatilor imobiliare din patrimoniul personal, conform Codului Fiscal.
Il gasiti pentru fiecare zona pe [ link extern ] .



1.cu privire la valoare, daca nu va intelegeti cu sora, valoarea Camerei notarilor ( care este minima declarabila pentru un imobil, functie de zona, suprafata etc), nu va va ajuta, si veti ajunge tot la o expertiza de evaluare, care va indica pretul pietei.
2. Nu puteti scadea valoarea intretinerii acordate sorei de mama dvs., pentru ca era obligatia ei legala ca parinte sa-si intretina fiica. Ma mira faptul ca v-ati gandit s-o taxati pentru ce a mancat/imbracat cand era minora.
3.Se aplica si bunurilor mobile, cu conditia ca sora sa demonstreze ca bunurile respective au apartinut tatalui, pentru ca posesia bunurilor mobile echivaleaza proprietate.
Multumesc Diana pentru raspuns,

Nu vreau sa fiu desconsiderat pentru intrebari dar vreau sa spun ca mama mea a muncit foarte mult si meritele nu i-au fost recunoscute si acum este subiect de batjocura pentru ca este lipsita de putere...
nu este normal sa fiu rau dar este un rezultat al comportamentului neadecvat al surorii mele.


O zi placuta!

Alte discuții în legătură

Probleme certificat mostenitor doru6 doru6 Unei rude de-ale mele i-a murit intai mama, mai tarziu tatal, dupa care i-a murit si o sora la scurt timp. Mama si tatal aveau un apartament de 2 camere in ... (vezi toată discuția)
Succesiune- mod impartire bunuri MIV MIV Cum se impart bunurile dobandite in timpul casatoriei daca nu avem copii, iar sotul decedat are o sora fara copii si ambii parinti , adika socrii mei, in ... (vezi toată discuția)
Succesiune VioricaC VioricaC Buna seara, Suntem 2 mostenitori si nici nu are copii. Sora mea este casatorita . iar sotul are 2 copii din prima casatorie. Si eu sunt casatorita Ambii ... (vezi toată discuția)