salut!
am nevoie de un sfat de la cineva care se afla in cunostinta de cauza.
in 1992 tatal meu a decedat si am ramas cu mama mea, eu avand atunci 7 ani si sora mea 10 ani. Mama ne-a crescut foarte bine pana in ziua de astazi cand eu am 24 de ani si sora mea 26.
Sora mea s-a maritata acum 4 ani si eu am ramas cu mama mea.
In momentul actual, sora mea vrea sa faca taxa de succesiunie si sa isi obtina dreptul ei din apartament. Mentionez ca apartamentul este pe numele mamei si al tatalui meu decedat. Vreau sa stiu care este procentul din apartament care ii revine fiecaruia.
stiu ca mama mea primeste 50% ca si proprietar iar partea tatului mei decedat se imparte la 3, cate 16,5% la fiecare,corect?
deci mama mea are 66,5%
eu 16,5%
sora mea 16,5%?
vreau sa stiu la ce valoare se evalueaza apartamentul...cred ca nue e prertul pietei..
Am in fata o valoare"de la primarie" (val. de impunere). E cam 25.000 euro pt un apt. de 3 camere in Bucuresti.
Vazura-ti pe piata o astfel de valoare? Nu.
Atunci n-are nici o legatura valoarea "de la primarie" cu valoare de piata.
Daca acest apartament s-ar atribui partii adverse v-ar multumi sa vi se dea dvs. in bani jumatate din valoarea "de la primarie". Doamne Fereste!
Tocmai de aceea in proces se determina prin expertiza valoarea (mai mult sau mai putin reala) de piata a bunului pentru a se putea respecta principiul egalitatii.
Nu inteleg in ruptul capului ce-ati vrut sa intrebati la pct 4. Cum adica: "corespondenta unui imobil" sa intre in "contradictie cu autoritatea tutelara" #-o Ce treaba are autoritatea tutelara cu partajul!?
Imi inchipui ca pe piata un apartament cu 3 camere nu este 25.000 de euro, dar il pot gasii de la 50.000 pina la 120.000 de euro (sau mai chiar mai mare ?).
Incercam sa imi dau seama daca valoarea de la primarie ar putea semnifica un anumit % din valoarea evaluata de expert.
Din cite inteleg valoarea care se calculeaza este in lei, si doar aditional se adauga valoare in euro din acea zi de la Banca , deci oficial cel care despagubeste are obligatia de-a returna valoare in lei si nu cea in valuta.
Este corect?
La pct 4 doream sa stiu daca dupa divort, (incheiat cu tot tacimul) autoritatea tutelara mai poate face vizite la domiciliul copilului si sub ce pretext.
Sincer, nu imi dau seama ce relevanta are Autoritatea tutelara in procesul de divort? - ma refer strict la cazul in care el in speta nu este abuzat si singurul impact posibil este partajul . De ce? Pt ca pe viitor in loc sa aibe o camera a lui , v-a sta probabil intr-o garsoniera sau cel mult sufrageria unui apartament cu 2 camere .... cu cel care il ia sub tutela.
E posibil ca acest punct sa fie "out of topic" drept pt care imi cer scuze.
Din cate inteleg eu ,apartamentul despre care vorbesti este bun dobandit in timpul casatoriei parintilor tai,deci este bun comun. In cazul bunurilor comune, atunci cand sotul supravietuitor vine in concurs cu descendentii de gr.I (copiii), sotului supravietuitor ii revine cota de 5/8 (adica 4/8 - reprezentand jumatatea personala,iar 1/8 cota ce-i revine din partea sotului defunct) ,iar copiii urmeaza sa imparta cota de 3/8 .In cazul vostru inseamna ca urmeaza sa primiti 3/16 din valoarea apartamentului).:)
Succesiune
VioricaC
Buna seara,
Suntem 2 mostenitori si nici nu are copii.
Sora mea este casatorita . iar sotul are 2 copii din prima casatorie.
Si eu sunt casatorita
Ambii ... (vezi toată discuția)