avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1744 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Protecţia consumatorului, ... Garantie la contractul de furnizare a energiei ...
Discuție deschisă în Protecţia consumatorului, garanţii şi probleme asociate produselor şi serviciilor

Garantie la contractul de furnizare a energiei electrice

Buna ziua.
Locuiesc cu chirie intr-o locuinta data de primarie. Contractul de furnizare a energiei electrice l-am incheiat in anul 2003, iar in anul 2008 am incheiat un nou act aditional in care s-a stipulat plata unei garantii de 50 lei, dupa care contractul s-a reinoit anual prin acte aditionale.
In acest an am reactualizat contractul pentru o durata de un an si s-a constituit o noua garantie in valoare de circa 350 lei, separat de prima, adica fara ca prima garantie sa fie luata in calcul.

In actul aditional incheiat in anul 2008 se prevede ca garantia va putea fi restituita in cazul rezilierii contractului.

Doresc sa stiu daca pot solicita restituirea garantiei vechi fara sa fie reziliat contractul, avand in vedere ca noua garantie constituita nu are legatura cu prima.

Multumesc.

Ultima modificare: Miercuri, 26 Ianuarie 2011
eder, utilizator
Cel mai recent răspuns: eder , utilizator 14:56, 26 Ianuarie 2011
Trebuie sa fie stipulat undeva in contract cand si in ce conditii se restituie garantia.
La art. 8 se spune asa:
,,In cazul in care consumatorul a ales un tarif ce contine taxa de abonament, garantia de furnizare depusa la furnizor se va restitui esalonat din valoarea acestei taxe''.

Insa asta este prevazuta in contractul initial incheiat in anul 2003, iar atunci, la incheierea contractului, nu am platit garantie.

Ulterior, l-am mai prelungit si in 2005 si nici atunci nu am depus garantie pentru ca nu mi s-a cerut.
Din anul 2008, de cand contractul de inchiriere se prelungeste anual, atunci cand m-am dus sa prelungesc contractul de furnizare a energiei electrice, mi-au cerut sa achit garantia de 55 lei.
L-am mai prelungit si in 2009 si in 2010 si s-a mers in continuare pe garantia din actul aditional semnat in 2008.

Anul acesta m-am dus sa-l prelungesc iar si mi-au cerut sa platesc circa 350 lei garantie. Eu le-am spus ca am platit deja, insa mi-au spus ca aia nu mai conteaza si ca acum se plateste alta garantie. Am intrebat cat este vechea garantie (nu stiam nici eu) si daca ea nu se ia in calcul. Mi s-a spus ca nu se ia in calcul si ca trebuie sa o achit pe aceasta noua. Atunci am intrebat cu vechea garantie ce se intampla, ce regim are, si mi s-a spus ca sa vin cu chitanta pentru ca mi se face scrisoare bancara pentru restituirea garantiei vechi. Am mai intrebat daca la anul va fi la fel, daca va trebui sa platesc alta garantie si mi s-a spus ca da.

De aceea sunt nelamurit, pentru ca eu m-am dus azi sa cer restituirea garantiei vechi, asa cum mi s-a spus initial, insa de serviciu era alt functionar care mi-a spus ca nu are cum sa-mi dea garantia decat la rezilierea contractului. Eu am lasat cererea acolo, insa nu inteleg ce regim are vechea garantie, pot ei sa-mi retina banii din moment ce ei nu-si mai indeplinesc sarcina pentru care au fost constituiti ? Noua garantie s-a constituit fara sa se tina cont de prima. Adica atunci cand s-a calculat suma necesara noii garantii, nu s-a scazut din aceasta suma vechea garantie deja constituita in anul 2008. Nu, am platit integral suma aferenta noii garantii necesara pentru prelungirea pe inca un an a contractului.

La asta ma gandesc, din moment ce banii aceia nu au fost luati in calcul la stabilirea noii garantii, nu este firesc sa-mi fie inapoiati ? Din moment ce nu mai reprezinta garantie la contract, este normal sa fie alocati in alt scop, sa beneficieze altcineva de pe urma lor si nu eu ?

Multumesc.

Ultima modificare: Miercuri, 26 Ianuarie 2011
eder, utilizator
Daca este contractul incheiat pe societate comerciala trebuie sa-i dati in judecata.
Daca sunteti persoana fizica formulati reclamatie la OPC sa aplice Legea 363/2007- practici comerciale incorecte.
Din ce spuneti inteleg ca este corect sa mi se restituie prima garantie.
Sper sa nu fie nevoie sa depun reclamatie, dar in ziua de azi orice este posibil.

Multumesc.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Speta recuperare debit ContSters121815 ContSters121815 In anul 2005, o societate X a inchiriat un spatiu comercial cu teren aferent, teren pe care a construit o extindere a spatiului initial, avand obligatia de a ... (vezi toată discuția)
Rezilierea contractelor electrica la blocurile a.n.l. alex2005gabriel alex2005gabriel Buna seara, Ma adresez atat locatarilor din blocurilor A.N.L. cat si unor persoane avizate sa dea anumite lamuriri in domeniu. In anul 2006 m-am mutat ... (vezi toată discuția)
Coface si enel, in pragul disperarii.... mariabc mariabc Buna ziua, Am o situatie cu cei de la Coface, respectiv Enel: la un moment dat am locuit cu chirie intr-un complex nou, apartamentul fiind proprietate a ... (vezi toată discuția)