avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 681 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Prezentare de acte in copie
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Prezentare de acte in copie

Am in torpedou niste copii color la scara de 110% (mai mari un pic ca si originalele) dupa cartea de identitate si dupa permisul de conducere. Pe fiecare dintre copii scrie mare, in diagonala, COPIE. Sunt oprit de organ si le prezint. Pot fi amendat pe motiv ca nu am asupra mea actele ? Daca DA, care este temeiul legal ? Multumesc ! Cu stima,
In lege este stipulat sa detineti asupra dvs.si sa prezentati actele-c.i,respectiv permisul de conducere.Daca ati savarsi o contraventie/infractiune la legea rutiera,agentul de politie ce va retine....copia permisului de conducere?Dar este indiscutabil,legea ne cere in mod expres sa avem asupra noastra actele ,si nu copiile acestor acte.
Ultima modificare: Miercuri, 26 Ianuarie 2011
andymaurul, utilizator
Cu tot respectul, va rog sa cititi atent ce am scris :...temeiul legal... Ati scris,,In lege este stipulat...'' Va rog sa fiti mai concret, numiti actul !
Ultima modificare: Miercuri, 26 Ianuarie 2011
ContSters71247, utilizator
CAPITOLUL V-oug 195/2002 republicata si actualizata

Reguli de circulatie
SECTIUNEA 1
Obligatiile participantilor la trafic
Art. 35

(1) Participantii la trafic trebuie sa aiba un comportament care sa nu afecteze fluenta si siguranta circulatiei, sa nu puna in pericol viata sau integritatea corporala a persoanelor si sa nu aduca prejudicii proprietatii publice ori private.
(2) Participantii la trafic sunt obligati ca, la cererea politistului rutier, sa inmaneze acestuia documentul de identitate sau, dupa caz, permisul de conducere, documentul de inmatriculare sau de inregistrare a vehiculului condus, documentele referitoare la bunurile transportate, precum si alte documente prevazute de lege .
(3) In exercitarea atributiilor care ii revin, politistul rutier are dreptul sa verifice vehiculul, precum si identitatea conducatorului sau a pasagerilor aflati in interiorul acestuia atunci cand exista indicii despre savarsirea unei fapte de natura contraventionala sau penala.
Multumesc pt. raspuns !
Profit, cu permisiune d-voastra, sa va rog sa-mi explicati ce se intelege prin :
a),,...are dreptul sa verifice vehiculul...'' E vorba de perchezitie ?
2),,...atunci cand exista indicii...'' Aici sunt complet in ceata ! Adica e vorba (si) de turnatorie, pardon, denunt ?! De filaj/urmarire ?! Sa nu-mi spuneti ca ,,prin metode specifice'' etc, etc B-)
Cu deosebita stima,
Ultima modificare: Miercuri, 26 Ianuarie 2011
ContSters71247, utilizator
Este vorba despre verificarea vehicului in evidentele politiei si din punct de vedere tehnic(frane,faruri,stopuri,etc).
De asemeni in anumite cazuri poate solicita verificarea vehiculului in interior,in cazul unor anumite trasporturi(marfuri ilegale sau de contrabanda in sectoarele de frontiera si nu numai),in cazul existentei unor arme sau arme albe,in cazul evadarilor si a filtrelor pentru prinderea unor persoane care se sustrag urmaririi penale,etc.
Aceasta verificare nu este sinonima cu o perchezitie.
Daca exista refuz din partea conducatorului aut,acesta este condus cu vehiculul la sediul politiei si verificarea se face in prezenta unui martor si apoi se consemneaza intr-un proces verbal
Ultima modificare: Joi, 27 Ianuarie 2011
Radu Gabrian, Mediator

Alte discuții în legătură

Perchezitie autovehicul gelu1 gelu1 buna care este cadru legal pentru a perchiziona un autovehicol oprit in trafic si cine o poate face multumesc (vezi toată discuția)
Sanctiune contraventionala DoruDumitrascu DoruDumitrascu O cunostinta a fost legitimata si i-au fost ridicate actele deoarece, a oprit autoturismul de servici intr-o zona in care exista indicatorul OPRIREA INTERZISA. ... (vezi toată discuția)
In cazul in care sunt oprit de politia rutiera, acestia au dreptul ... Iustint Iustint In cazul in care sunt oprit de politia rutiera, acestia au dreptul sa: 1. Imi ceara sa ii insotesc pana la o anumita locatie pentru a efectua un control ... (vezi toată discuția)