avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 283 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... avansul in contractul de vanzare cumparare
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

avansul in contractul de vanzare cumparare

in cazul in care cumparatorul achita avansul pentru achizitionare unui imobil si nu achita restul de plata la termenul stabilit....ce se intampla cu avansul? in contract se stipuleaza ca se pierde in caz de neplata la termen...dar ce trebuie facut pentru aceasta? e de ajuns o notificare prin executor in care sa i se puna in vedere ca nu si-a resoectat termenul si a pierdut avansul sau e necsara o actiune in justitie pentru aceasta?
ma intereseaza asta si daca acel contract e facut la notar si daca e facut de mana...
Cel mai recent răspuns: ContSters178374 , utilizator 15:27, 27 Ianuarie 2011
Probabil va referiti la un antecontract de vanzare cumparare si la arvuna sau acont.
Arvuna este suma de bani pe care promitentul-cumparator o da promitentului-vanzator cu ocazia incheierii unui ante-contract (de regula, o parte din pretul contractului de v-c)si care in caz de neperfectare a contractului din culpa uneia dintre parti urmeaza sa fie pierduta ori restituita dublu,triplu etc.
Acontul reprezinta intotdeauna o parte din pret.
Arvuna constituie si o clauza penala deoarece este un mod aparte de evaluare anticipata a cuantumului daunelor-interese datorate in caz de neexecutare culpabila a antecontractului.
ce ma intereseaza pe mine este daca e suficient ca dupa expirarea termenului de plata a restului de pret, este de ajuns o notificare prin care sa fie instiintat cumparatorul ca a pierdut avansul dat sau este nevoie de actiune in justitie
Daca termenul a expirat, iar pretul nu a fost platit suma se va retine pur si simplu, daca nu se prevede altfel, fara o actiune in justitie.
Dar in cazul in care cumparatorul nu isi executa principala sa obligate de plata a pretului, vanzatorul are la dispozitie alte mijloace juricide, cum ar fi: sa invoce exceptia de neexecutare, sa ceara executarea silita a obligatiei de plata a cumparatoruluii sau sa ceara rezolutiunea.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Razgandire vanzator ContSters22096 ContSters22096 A si B au incheiat in antecontract de vanzare - cumparare. Daca A nu mai vrea sa vanda, ce pateste in afara de restituirea avansului incasat? (vezi toată discuția)
In instanta cu antecontract imobil DORISSS DORISSS eu sunt vanzatorul.........la notariat mi s-a spus ca neonorarea diferentei de bani de catre cumparator in termenul stipulat in antecontract duce la ajungerea ... (vezi toată discuția)
Depasire termen la antecontract omisi omisi Buna ziua! Am semnat un antecontract de vanzare-cumparare in calitate de vanzator pt un apartament. Apartamentul a fost vandut prin agentie. In antecontract ... (vezi toată discuția)