avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 708 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... In instanta cu antecontract imobil
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

In instanta cu antecontract imobil

eu sunt vanzatorul.........la notariat mi s-a spus ca neonorarea diferentei de bani de catre cumparator in termenul stipulat in antecontract duce la ajungerea in instanta si acest cumparator poate sa-si recupereze avansul dat
multumesc
Cel mai recent răspuns: themis , utilizator 17:31, 4 Iunie 2013
Pentru un raspuns adecvat sunt necesare mai multe detalii. De principiu, cumparatorul care nu achita la termenul stipulat in contract diferenta de pret nu poate cere restituirea avansului, deoarece culpa in neexecutarea antecontractului ii apartine.
Ultima modificare: Luni, 3 Iunie 2013
Admin, administrator
la notariat mi s-a spus ca daca cumparatorul nu plateste diferenta de bani ajungem in instanta si acesta poate sa-si recupereze avansul dat conform noului Cod civil avand drept de ipoteca echivalent cu suma avansului
Aţi prevăzut o clauză de arvună (pierderea avansului de către promitentul cumpărător în situaţia în care se răzgîndeşte)?

Chiar dacă nu, promitentul cumpărător nu poate fi în situaţia de a introduce o acţiune în desfiinţarea contractului decît în situaţia în care este prevăzută în contract o astfel de posibilitate.

Dacă nu vrea să plătească preţul la termenul stabilit, nu aveţi nicio obligaţie de a încheia contractul de v/c. Mai mult, puteţi cere rezoluţiunea antecontractului, cu pierderea sumei stabilite cu titlu de arvună sau, în lipsa clauzei de arvună, cu plata de daune interese.

Mirela David avea dreptate. Reveniţi cu amănunte.
in antecontract este mentionat ca :
cumparatorul isi pierde avansul jn cazul neachitarii diferentei de bani in termen de 6 luni, iar eu ca vanzator , daca nu mai inchei contractul de v-c ii platesc dublul sumei de avans
Somaţi cumpărătorul prin executorul judecătoresc. Cereţi-i să facă plata. Eventual, dacă s-a împlinit şi termenul pentru încheierea actului autentic, somaţi-l să se prezinte la notar. Dacă nu se prezintă, cereţi notarului o încheiere de certificare.

După toate acestea, dacă nu achită sau dacă nu se prezintă la notar, nu mai există din partea dumneavoastră nicio culpă.

Avansul nu îl poate pretinde. Îl împiedică clauza de arvună.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Antecontract de vanzare-cumparare fara conditii impuse cumparatorului mirea mirea Am incheiat un antecontract de vanzare-cumparare unde conditiile impuse pentru vanzator erau: in cazul in care perfectarea contractului de vanzare cumparare ... (vezi toată discuția)
Pre contract detalii raluca tivichi raluca tivichi daca se poate imi puteti spune mai exact ce ar fi in favoarea mea sa mai stipulez in pre contract pe langa : 1.transferul de propietate se va face in ... (vezi toată discuția)
Antecontract vanzare-cumparare imobil neonorat de promitentul cumparator ContSters89081 ContSters89081 Un antecontract de vanzare-cumparare imobil: promitentul cumpartor da un avans promitentului vanzator, stabilesc impreuna data pentru autentificarea ... (vezi toată discuția)