avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 550 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Depasire termen la antecontract
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Depasire termen la antecontract

Buna ziua!
Am semnat un antecontract de vanzare-cumparare in calitate de vanzator pt un apartament. Apartamentul a fost vandut prin agentie. In antecontract sunt urmatoarele "In cazul in care promitentii-cumparatori nu isi va respecta obligatia asumata prin prezentul act pana la data convenita, promitentii-vanzatori, vor pastra suma platita cu titlu avans care are in acest caz caracter de arvuna", si "Odata cu semnarea antecontractului, partile se obliga sa achita comisionul agentiei..........., respectiv 2% din pretul vanzarii pana la data semnarii actelor la Notariat"
Am inteles ca termenul de plata stabilit in antecontract nu va fii respectat, si vor sa prelungim termenul cu o luna.
Daca eu nu sunt de acord cu prelungirea termenului, ce obligatii mai am fata de cumparator si agentie?

Cel mai recent răspuns: omisi , utilizator 14:30, 1 Iulie 2013
Potrivit antecontractului, daca promitentul-cumparator nu-si indeplineste obligatia, aveti posibilitatea sa declarati rezolutiunea contractului si sa pastrati arvuna, fara alte obligatii fata de cumparator sau agentie.
Dar ,aceasta posibilitate a dv este conditionata nu de o simpla neindeplinire a obligatiei a promiutentului-cumparator ci de neindeplinire fara justificare.
Ori, daca partea a solicitat prelungirea termenului,si a si precizat cu cat .se presupune ca a facut-o in mod justificat.



Comisionul este datorat la data semnării antecontractului, independent de neîncheierea ulterioară a contractului de v/c.

Dacă vreţi să aplicaţi clauza de arvună, notificaţi cumpărătorii prin executor, solicitîndu-le să se prezinte la notarul public X în data de ... la ora ... în vederea încheierii actului autentic. Neprezentarea lor (sau imposibilitatea îndeplinirii obligaţiei de plată a restului de preţ) va fi consemnată de notar prin încheiere de certificare. Veţi avea astfel şi dovada neîndeplinirii de către promitenţii cumpărători a obligaţiei asumate.

Nu interesează dacă neîndeplinirea obligaţiei de către cumpărători este motivată sau nu, cu excepţia cazului în care neîndeplinirea ar fi cauzată de fapta vînzătorului.
"Comisionul este datorat la data semnării antecontractului, independent de neîncheierea ulterioară a contractului de v/c."

Daca nu se vinde apartamentul tot trebuie sa platesc comision la agentie? In antecontract este scris asa "Odata cu semnarea antecontractului, partile se obliga sa achita comisionul agentiei..........., respectiv 2% din pretul vanzarii pana la data semnarii actelor la Notariat"

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Revocare antecontract de vanzare cumparare teren agricol la initiativa vanzatorului PRONET PRONET Buna ziua, Am auzit multe variante pe aceasta tema atat din discutiile avute cu unii notari cat si din discutiile avute cu avocati. Nu-mi este clar pana la ... (vezi toată discuția)
Nerespectare promisiune de vanzare imobil Liviu V. Liviu V. In ce conditii nu mai produce efecte o promisiune de vanzare? A fost incheiata o astfel de promisiune prin care vanzatorul se obliga sa predea apartamentul ... (vezi toată discuția)