Salutare
Am revenit cu o problema. Este legal ca unor chiriasi dintr-o casa nationalizata sa le fie reziliate contractele de la utilitati pe motiv ca proprietarul refuza sa le faca contract de inchiriere? Utilitatile sunt platite la zi. (de cand a fost retrocedata casa - chiriasii au stat acolo fara contract care a expirat de vreo cativa ani, insa proprietarul refuza sa semneze un nou contract). Mai nou a aparut o problema la electrica si cei de acolo spun ca nu pot prelungi contractul fara un act de spatiu (in cazul de fata contractul de inchiriere pe care asa-zisul proprietar refuza sa-l semneze). Acum problema este mai complicata de atat deoarece am impresia (nu stiu cum sa aflu cu certitudine) ca acest proprietar inca se judeca cu primaria pentru acea casa. Daca ma intrebati pe mine este o smecherie la mijloc referitor la aceasta retrocedare catre o fundatie reinviata de nu se stie unde.
- cum se poate prelungi contractul de utilitati? este vreo lege care interzice debransarea de la utilitati a chiriasilor din casele nationalizate?
- cum pot afla in calitate de chirias, daca este vreun proces pe rol in ceea ce priveste casa respectiva? (cand s-a judecat initial retrocedarea chiriasii nu au fost instiintati referitor la vreun numar de dosar etc.) - am un extras cf in care scrie cine este proprietar din 2006.
nu locuisc eu acolo si nici nu am pretentia - eu slava domnului am un venit sigur (nu stiu de unde ideea ca n-as fi o persoana corecta si civilizata) si imi permit sa-mi platesc toate obligatiile inclusiv chiria intr-un apartament inchiriat de pe piata. de asemenea daca ati fi citit cu atentie mai sus nu am zis nicaieri ca trebuie cineva sa stea GRATIS. in acel imobil cu 6 camere (care reprezinta si bucatarie si baie si dormitor si sufragerie) locuiesc 4 femei cu varsta peste 70 de ani si cea mai "bogata" dintre ele este matusa mea cu o pensie de 350 de RON si cea mai saraca nu are decat un ajutor social deoarece nu are alte venituri. oricand li s-ar pune la dispozitie o camaruta undeva contra cost, aceste femei ar fi dispuse sa plece - singura lor pretentie e sa nu fie puse in strada. in aceste conditii, in care legea nu reuseste sa multumeasca pe nimeni - da, imi permit sa privesc un pic lucrurile de sus (asa o fi si in Germania, Spania sau chiar Ungaria si Bulgaria?) - dar doar in acest aspect.
in alta ordine de idei gasesc raspunsul dvs chiar util si va multumesc pentru el
OUG 40/1999 privind protectia chiriasilor prevede obligativitatea incheierii unui contract de inchiriere intre proprietarul caruia i s-a reconstituit dreptul de proprietate si chirias.
Art. 11. - (1) Nerespectarea de către proprietar a dispoziţiilor art. 10 alin. (1) atrage prelungirea de drept a contractului de închiriere anterior până la încheierea unui nou contract de închiriere. Neplata chiriei până la încheierea noului contract de închiriere nu poate fi invocată de proprietar ca motiv de evacuare a chiriaşului sau a fostului chiriaş.
(2) Lipsa unui răspuns scris sau refuzul nejustificat al chiriaşului sau al fostului chiriaş de a încheia un nou contract de închiriere în termen de 60 de zile de la primirea notificării îl îndreptăţeşte pe proprietar să ceară în justiţie evacuarea necondiţionată a locatarilor, cu plata daunelorinterese, pe calea ordonanţei preşedinţiale.
s-a reconstituit dreptul de proprietate si chirias.
Casa nationalizata
gigi31
Buna ziua, as vrea sa ma ajutati cu cateva sfaturi intr-o problema cu o casa nationalizata. In anul 1997 am cumparat o casa nationalizata de la statul roman, ... (vezi toată discuția)
Revendicare imobiliara
gigi31
Buna ziua, as vrea sa ma ajutati cu cateva sfaturi intr-o problema cu o casa nationalizata. In anul 1997 am cumparat o casa nationalizata de la statul roman, ... (vezi toată discuția)
Casa nationalizata
bogdan_11
Buna ziua,
Numele meu este Bogdan si din cauza faptului ca hatisul acesta legislativ este complicat pentru o persoana ce nu are studii de specialitate,as ... (vezi toată discuția)