avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 536 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Trimiterea unui virus se poate face si fara trimiterea ...
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Trimiterea unui virus se poate face si fara trimiterea acestuia prin e_mail?

Trimiterea unui virus se poate face si fara trimiterea acestuia prin e_mail?
Aceasta este intrebarea.

Cu alte cuvinte, printr-o expertiza informatica nu se poate stabili daca de la un calculator sau leptop s-a trimis un virus?
Se poate stabili in urma unei expertize informatice daca calculatorul care ar fi receptionat un virus ar fi primit virusul de la un calculator sau leptop precis determinat?
Ultima modificare: Joi, 27 Ianuarie 2011
CLAUDIU LASCOSCHI, Avocat
Cel mai recent răspuns: CLAUDIU LASCOSCHI , Avocat 00:55, 30 Ianuarie 2011
Virusii nu poarta vreo semnatura care sa indice pe unde au trecut, daca asta e intrebarea.

Daca virusul nu a fost creat de posesorul laptopului si este general disponibil, consider ca expertiza nu va putea certifica cu siguranta ce doriti. In cazul putin probabil in care virusul are circulatie restransa si a fost folosit cu intentie, expertiza trebuie sa se faca pe ambele calculatoare si sa fie gasit instrumentul de transmitere (fie el email, stick, fisier, site recomandat samd).

Adica se poate demonstra ca cineva raspandeste virusi, mai dificil e sa stabilesti ca i-a trimis cu intentie cuiva anume.
Da,intrebarea mea ar viza daca se poate stabili pe baza de probe chestiunea cu dovedirea persoanei care a trimis virusul.
Din perchezitia informatica nu rezulta nimic.
Dar parchetul sustine ca a fost vorba de un virus pt a controla sistemul.Nu s-a dovedit cine ar fi trimis virusul.
Nu s-a spus ca ar fi vierme.
Virusii care pot controla sistemul de la distanta se numesc troieni (trajan horse). De obicei, la acestia te conectezi din exterior pe baza de user / parola sau raporteaza ei catre un IP de calculator extern.

Tinand cont ca pentru a controla sistemul de la distanta trebuie sa fi existat comunicari intre laptop si raufacatorul din exterior, e mai posibil sa se poata gasi urmele acestor comunicari prin diferite jurnale de sistem sau de retea. Depinde.
Virusul nu poarta urma,dar antiviruusul,detecteaza,data si ora la care a fost primit virusul,fisierul prin care a fost primit,si se poate stabilii de la cine.

Daca sa controlat de la distanta calculatorul,s-ar fi putut gasi agresorul,relativ usor.acum poate fi mult pre tarziu,daca deja s-au facut expertize.

Trebuia prins in timp ce actiona.

Daca ar fi fost anchetat cazul de DIICOT,sigur ar fi gasit agresorul.
DIICOT-ul,dispune de programe del;ucru,si speciliasti de clasa inalta.
Ar fi fost chiar usor acest caz.
Ar mai fi ceva, avand in vedere ca este vorba de un cal troian, s-ar putea analiza virusul, sa se vada unde a fost programat sa trimita datele, ce date,etc. Deci analiza virusului.

Ultima modificare: Sâmbătă, 29 Ianuarie 2011
xuser, utilizator

Alte discuții în legătură

Cineva s-a folosit de e-mailul meu justmyself justmyself buna ziua. de curand mi-am dat seama ca cineva s-a folosit de e-mailul meu pentru a-mi afla parola de pe un forum unde eu am si un cont.as vrea sa stiu, daca ... (vezi toată discuția)
G mail imi prezinta un raport privind ip -ul celor care deschid adresa ovidiu7676 ovidiu7676 am vreo 4 IP-diferite ce se intampla, stiam ca e sigur in comparatie cu YHAOO. (vezi toată discuția)
Lista celor mai raspandite amenintari informatice din luna octombrie in romania Newfield Consulting S.R.L. Newfield Consulting S.R.L. BitDefender, producatorul autohton de solutii de securitate, a publicat astazi lista celor mai raspandite amenintari informatice din luna octombrie in ... (vezi toată discuția)