avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 518 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale inlocuire aport in natura
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

inlocuire aport in natura

Actionarii decid inlocuirea aportului in natura (un teren) cu aport in numerar, in acelasi cuantum (subrogatie cu titlu particular)

Avem hotarare AGA, legea 31 nu interzice, practica contabila permite, societatea a mai facut operatiuni de acest tip prin intermediul Registrului Comertului
Judecatorul delegat de la registru nu accepta pe motiv ca legea 31 nu prevede

OPeratiunea s-a intamplat deja, (terenul s-a vandut), a fost inregistrata in contabilitate.

Ma puteti ajuta cu sfaturi pt a convinge registrul com sa faca inregistrarea?
Judecatorul delegat v-a respins cererea de inscriere in Reg Comertului a modificarii actului constitutiv? Ca de inregistrat este obligat sa o inregistreze.
da, modificarea.
am avut o hotarare aga ce a aprobat operatiunea - publicata in MOf
acum s-a efectuat operatiunea s-a emis o noua hot AGA de modificare a capitalului social si dorim inregistrarea modificarii actului constitutiv, inlocuirea unei parti din aport in natura cu aport in numerar
Pai normal ca a respins-o! Capitalul social e o valoare, nu o suma de bunuri! Nu mai conteaza ca ati aportat un imobil, ci ca aportat valoarea lui.

Vanzarea unui imobil aportat la capitalul social nu presupune modificarea capitalului social decat daca valoarea tuturor activelor scade sub jumatate din capital, caz in care trebuie micsorat, cu respectarea valorii minime. Ce ati vrut dvs sa faceti este sa dati pe mere cat ati luat pe pere, si sa nu rezolvati nimic. Nu va mai legati la cap fara sa va doara!

Nu exista inlocuirea capitalului social! El este o valoare abstracta, independenta de bunurile care o formeaza, si poate fi numai modificat prin marire sau micsorare.
Aportul la Capitalul social este intotdeauna exprimat in moneda de circulatie (bani). Chiar daca aduceti aport in natura, judecatorul delegat va numi un evaluator care sa evalueze bunul subscris si sa il exprime in moneda.
Nu trebuia sa cereti inlocuirea capitalului social, care este o suma. Nici nu inteleg de ce este necesara operatiunea pe care ati incercat sa o realizati.....nu va ajuta cu nimic.

Eventual puteti cere majorarea sau diminuarea capitalului social pana la suma minima...altceva nu reprezinta decat complicatii...

Cu simpatie
societatea in cauza a mai facut acest tip de inregistrare la Registrul comertului (structura capital social modificata)

vad ca mai exista aga cu acelasi obiect
[ link extern ]

iar contabil, este o operatiune posibila
[ link extern ]

Alte discuții în legătură

Vânzare imobil - parte din capitalul social calin_andrei calin_andrei Buna dimineata, Din experientele voastre, as vrea sa stiu cum se poate vinde mai repede si simplu o parte dintr-un teren adus aport la capitalul social al ... (vezi toată discuția)
Scoaterea unui teren de la aport cata81 cata81 Am trecut un teren ca aport intr-o SA. Acum vreau sa scot terenul din aport , si sa redobandesc proprietatea lui. Daca stie cineva cum sa fac va rog sa-mi ... (vezi toată discuția)
Reducere capital social brendyca brendyca Lucrez pt. o firma care doreste sa vanda un activ o cladire din panouri metalice.Capitalul social e format si din numerar +aport in natura ..exact aceasta ... (vezi toată discuția)