Buna seara!
Va rog frumos sa-mi indrumati si mie inceputul carierei de presedinte. De unde sa incep, pentru ca nu prea stiu! Orice sfat care este bun de urmat mi-ar fi de folos.
Va marturisesc faptul ca sunt si foarte tanar.
Daca am putea face un fel de GHID AL PRESEDINTELUI DE ASOCIATIE (INCEPATOR).
Va multumesc din suflet tuturor celor care-mi veti raspunde!
Conform HG 1588/2007 cu Normele de aplicare a Legii 230 de infiintare, organizare si functionare a asociatiilor de proprietari, salariile (toate) se impart pe cota parte indiviza.
Si ca sa o lamurim din prima si sa stiti la ce sa ma mai uitati:
- ascensor - cota-parte
- electrica - nr. persoane;
- gaze - nr. persoane
- cheltuieli administrative (maturi, creioane, hartie, foarfeca de taiat, lopata) - cota-parte indiviza
- reparatii si lucrari de intretinere - cota-parte indiviza
- pierderi de apa - in functie de cum se hotaraste in asociatie (cota-parte indiviza - recomandarea ANRSC- sau nr. persoane sau consum sau combinatie intre doua sau toate variantele).
Va multumesc foarte mult dna elga.
Spuneti-mi va rog frumos, cum fac cota parte indiviza la asociatia noastra unde exista 200 de apartamente cu 2, 3, 4 camere. Vreau un exemplu concret, ca normele le-am citit si rascitit, dar vreau exemplu practic.
Va multumesc din suflet.
Va dau exemplu o asociatie de 4 apartamente, ca sa intelegeti mecanismul.
Ap 1 = 34,4 mp
Ap 2 = 56,3 mp
Ap 3 = 75 mp
Ap 4 = 97,2 mp
Si acum calculul: Suprafata utila totala = 34.4+56.3+75+97.2= 262.9 mp
Ap1 cota parte indiviza = 34.4 / 262.9 = 13.09% Ap 2 56.3 / 262.9 = 21.41% Ap 3 75 / 262.9 = 28.53% Ap 4 97.2 / 262.9 = 36.97%
Verificam adunand cotele-parti obtinute care trebuie sa ne dea 100% 13.09+21.41+28.53+36.97 = 100
Deci, urmariti-ma daca am inteles: la o asociatie cu mai multe blocuri si scari: adun suprafata tuturor apartamentelor=SUPR. UTILA TOTALA.
Ca sa aflu cota parte indiviza voi imparti suprafata fiecarui apartament la SUPR. UTILA TOTALA, iar la sfarsit ma asigur ca toate cotele (de la cele 200 apart., in cazul nostru) dau 100%.
AM INTELES BINE SAU NU??????
Va multumesc!
In cazul unei asociatii formate din mai multe blocuri sau scari de bloc aveti mai multe feluri de cota-parte indiviza a aceluiasi apartament. De ce?
- pentru ca sunt cheltuieli care se impart intregii asociatii (salariile personalului platit), dar sunt cheltuieli care se impart numai in cadrul unui bloc sau numai in cadrul unei scari de bloc (reparatia liftului, de exemplu)
De aceea in calcule este de preferat urilizarea suprafetei utile a apartamentului, de la bun inceput, in loc de cota-parte indiviza pentru ca nu trebuie sa tii cont de doua sau mai multe cote-parti indivize (in functie de cum se repartizeaza cheltuiala).
In dreptul apartamentului se scrie suprafata, se face total pe fiecare scara si se imparte o cheltuiala folosindu-se sumele de SU, fie la o scara, fie la tot blocul si se calculeaza pretul acelei cheltuieli pe mp. Apoi la fiecare apartament se inmulteste pretul/mp cu suprafata lui utila.
@adriantot a explicat de curand (a n-a oara) de ce e mai bine de utilizat SU in locul cotei-parti indivize.
Practic se obtine acelasi rezultat, dar e mai usor de utilizat.