avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 940 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... as dori sa iau copilul cu mine in strainatate.Cum sa ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

as dori sa iau copilul cu mine in strainatate.Cum sa fac?

Am trait cu un barbat timp de 6ani in concubinaj,din care sa nascut un copil.Iar el la recunoscut la nastere copilul poarta numele lui de familie.Dupa un an si 6 luni ne-am despartit:(.iar copilul lam luat cu mine.De atunci nu mai ma ajuta cu nimic la cresterea copilului.iar eu acum vreau sa plec in strainatate si sa iau baiatu cu mine.Asi vrea sa stiu ce pot sa fac ca fara semnatura lui nu pot sa ies din tara.Iar el nu imi va da niciodata procura.acum baiatu are 3 ani si 2 luni.
Astept un raspuns urgent sa stiu ce am de facut
Va multumesc,Cu stima si respect Nicoleta
Cel mai recent răspuns: gi-jane2 , moderator 14:01, 2 Februarie 2011
romascanu a scris:

L 248/2005 art 30

c) minorului care este titular al unui document de călătorie individual ori, după caz, al unei cărţi de identitate şi călătoreşte în străinătate împreună cu unul dintre părinţi i se permite ieşirea în aceleaşi condiţii şi împreună cu acesta, fără a mai fi necesară declaraţia celuilalt părinte, numai dacă părintele însoţitor face dovada faptului că minorul i-a fost încredinţat prin hotărâre judecătorească rămasă definitivă şi irevocabilă;


ok...
am inteles ca ...baiatul, care are 3 ani si 2 luni, este titular al unui document de călătorie individual ori, după caz, al unei cărţi de identitate.
Mie abia la 14 ani mi s-a eliberat buletinul...

Totusi, ramna la p.m.v.:
atata timp cat un parinte nu este decazut din drepturi, consimtamantul acestuia este necesar la trecerea frontierei

O decizie contrara ar fi o bariera impotriva dreptului parintelui de a mentine relatiile (legaturile) cu fiul sau.

Ultima modificare: Marți, 1 Februarie 2011
Darie Tudor, utilizator
Cred ca D/nul Darie Tudor are dreptate....din cate stiu si eu. In ceea ce ma priveste am formulat actiune care se intitulau substituire consimtamant . Dupa ce aveam si hotararea de incredintare si hotararea de substituire consimtamant se pute iesi cu minorul din tara.
Cel putin asta e practica la instantele din zona Moldovei.
Sa puteti lua copilul cu dvs va trebuie procura de la tata in care isi exprima acordul sa plecati cu el.
Singura problema apare la vama la unguri (va spun din experienta pe care am obtinut`o trecand de foarte multe ori pe acolo)
Incercati prin judecatorie sa obtineti o hotarare.
Din cate stiu, copii pana la varsta de 10 ani raman la mama (asta daca ea nu este decazuta din drepturile parintesti) , dupa varsta de 10 ani ei pot depune marturie intr-un proces de divort ,unde pot alege cu cine ramane , mama sau tata.
Doamnele avocat v-au raspuns foarte corect.
Eu cu sentinta in original definitiva si irevocabila -de incredintarea a minorului-am putut sa ii fac pasaport copilului si sa trec granita.
La granita trebuie sa aveti in original aceasta hotarare judecatoreasca,copie dupa certificatul de nastere si daca va casatoriti intre timp copie dupa certificatul de casatorie, copie dupa certificatul de nastere al parintelui caruia i-a fost incredintat copilul si bineneteles pasaportul daca este cazul al dvs.
Este adevarat ca art.18 alin.2 din Legea nr.272/2004 impune acordul ambilor parinti la deplasarea copiilor nu numai în strainatate dar si în tara, fara a distinge dupa cum parintii exercita împreuna sau separat drepturile si îndatoririle parintesti.

Cu toate acestea, art.30 alin.1 lit.c din Legea nr.248/2005 privind regimul liberei circulatii a cetatenilor români în strainatate, act normativ ce a intrat în vigoare ulterior Legii nr.272/2004, nuanteaza si reglementeaza pentru fiecare situatie expres indicata, conditiile în care copiii minori pot parasi teritoriul tarii, stabilind ca minorul ce a fost încredintat unuia dintre parinti spre crestere si educare prin hotarâre judecatoreasca definitiva si irevocabila, prezentata autoritatilor de frontiera, pot parasi tara, fara a mai fi necesara declaratia acord a celuilalt parinte.
Prin urmare, se poate aprecia ca devine aplicabila aceasta din urma dispozitie legala, atât prin prisma faptului ca reprezinta o norma speciala prin raportare prevederile generale ale art.18 alin.2 din Legea nr.272/2004, derogând de la aceasta dar si tinând cont de aparitia sa ulterioara, susceptibila sa abroge implicit, conform art.54 alin.2, orice alte dispozitii contrare.
Ultima modificare: Marți, 1 Februarie 2011
romascanu, moderator

Alte discuții în legătură

Iesire minor in afara tarii gigelas gigelas Buna ziua, Dupa un divort cu 2 minori,instanta a dispus incredintarea copiilor la ambii parinti,cate unu la fiecare. Hotararea este definitiva si ... (vezi toată discuția)
Mai e sau nu mai este valabila legea 272/2004 ?!? marcela31 marcela31 Din ceea ce s-a discutat pe aici am inteles ca un minor poate iesi din tara cu parintele caruia i-a fost incredintat pe cale judecatoreasca fara a mai fi ... (vezi toată discuția)
Plecare in strainatate cu copil minor RaduTatiana RaduTatiana Buna ziua! Trebuie sa plec in strainatate (misiune) pentru 3-4 ani si trebuie sa-mi iau cu mine si copilul, minor, 13 ani. Copilul imi este incredintat spre ... (vezi toată discuția)