avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 629 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Oferta angajare nerespectata
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Oferta angajare nerespectata

Buna ziua,

Sunt angajata in cadrul unei societati si am o nelamurire in legatura cu un aspect, si anume nerespectarea ofertei de angajare.
Cand am dat interviul , pe e-mail mi s-a trimit o oferta de angajare in care se specifica:
- CIM pe o luna de zile ca perioada de proba cu salariul X, iar dupa aceasta perioada CIM nedeterminat cu salariul Y specificat in oferta;

Dupa o luna de zile de proba, mi s-a dat un act aditional in care se specifica modificarea CIM din determinat pe o luna in CIM pe perioada nedeterminata...iar de salariu nu s-a mentionat nimic.
Cand am intrebat la HR ce s-a intamplat mi s-a spus ca am fost mutata pe un alt post si din acest motiv nu se mai aplica salariul Y din oferta (desi atributiile sunt aceleasi). Mentionez ca la angajare nu mi s-a dat o fisa a postului sa o semnez,desi am solicitat acest lucru.
In plus la acest post, urmeaza sa se faca doua schimburi ceea ce nu sunt de acord. Mai ales ca atunci cand am fost recrutata nu mi s-a specificat acest lucru, pentru ca daca o faceau din start nu ma mai angajam.

Intrebarea mea este:
- ii pot trage in vreun fel la raspundere pt faptul ca nu au respectat oferta de angajare si de faptul ca la angajare nu mi s-a mentionat despre lucrul in ture?

Multumesc
O zi buna
Cel mai recent răspuns: crimson , utilizator 13:59, 3 Februarie 2011
Ups!eu cred ca ar trebui urgent sa ii notificati( scrisoare oficiala cu numar de inregistrare) prin care sa solicitati un raspuns oficial. Eu nu stiu ce scrie in actul aditional dar din ce povestiti se poate concluziona ca s-a savarsit o modificare unilaterala a conventiei dvs. cu angajatorul, chestiune ilegala, astfel ca, din punctul meu de vedere ati fost pacalita.Explicati-le ca intelegeti sa-i actionati in justitie daca nu vor clarifica situatia in care va aflati. Pastrati toate actele, e-mailurile etc. pe care le aveti.
succes
av. Ileana Schwarz
Ce anume scrie in CIM semnat de dvs? Scrie de program in ture?
Vi s-a modificat locul de munca prin actul aditional?
Multumesc pentru raspuns Dna. av. Ileana Schwarz.
@ adelaida_07:In CIM scrie ca programul este de 8 ore/zi, 40 ore/saptamana.Nu se specifica nimic de ture.

Prin actul aditional s-a modificat doar durata contractului: din determinat pe o luna in nedeterminat, in rest nimic.
Sunt mai multe lucruri de luat in vedere si nu intamplator adelaida_07 v-a adresat cele doua intrebari. Si eu as mai adauga:

In primul rand, oferta de angajre primita pe email, este semnata de reprezentantul legal al firmei ? Are stampila? Ati semnat pe ea de acceptare?

Daca ati avut contractul incheiat initial pe o luna, oferta a fost scrisa si comunicata in baza art 17. din Codul Muncii (obligatia informarii viitorului angajat asupra elementelor/clauzelor esentiale din contract si care trebuie sa se regaseasca in contract) :
(1^1) Obligaţia de informare a persoanei selectate în vederea angajării sau a salariatului se considera îndeplinită de către angajator la momentul comunicării ofertei sale privind conţinutul contractului individual de munca sau al actului adiţional, după caz."
......
Art 17
(4) Orice modificare a unuia dintre elementele prevăzute la alin. (2) în timpul executării contractului individual de munca impune încheierea unui act adiţional la contract, într-un termen de 15 zile de la data incunostintarii în scris a salariatului,(...)

Art.17(4) se poate traduce prin faptul ca, intentia de prelungire a contractului pe perioada nedeterminata trebuia sa va fi fost adusa la cunostinta, in scris, inainte de semnarea actului aditional (perioada in care puteati refuza semnarea actului aditional daca nu erati de acord cu propunerile de modificare si atunci contractul dvs inceta de drept dupa o luna).

O alta observatie
ART. 83
Salariatul încadrat cu contract individual de munca pe durata determinata poate fi supus unei perioade de proba, care nu va depăşi:
a) 5 zile lucrătoare pentru o durata a contractului individual de munca mai mica de 3 luni;

Referitor la lucrul in ture:
ART. 40
(1) Angajatorul are, în principal, următoarele drepturi:
a) sa stabilească organizarea şi funcţionarea unităţii;
b) sa stabilească atribuţiile corespunzătoare pentru fiecare salariat, în condiţiile legii şi/sau în condiţiile contractului colectiv de munca încheiat la nivel naţional sau la nivel de ramura de activitate aplicabil;
c) sa dea dispoziţii cu caracter obligatoriu pentru salariat, sub rezerva legalităţii lor;

Atata timp cat sunt respectate reglementarile legale in vigoare, timpii de odihna,etc orice angajator are libertatea sa-si organizeze activitatea cum considera de cuviinta.
Organizatiile sunt dinamice. Se tranforma in timp. Evolueaza. Se modeleaza dupa piata, clienti, etc. Se reorganizeaza ori de cate ori este necesar.
Daca dupa un numar de ani de lucrat intr-un interval orar fix pe anumite posturi se impune nevoia de a se extinde intervalul orar si de a se introduce ture (inclusiv ture de noapte, firesc cu instiintarea ITM, controlul medical obligatoriu, etc), angajatorul poate face acest lucru.
Puteti gasi mai multe detalii in acest sens in ROI-ul (Regulamentul de Ordine Interioara /Regulamentul Intern) si ROF-ul (Regulamentul de Organizare si Functionare) companiei.

Alte discuții în legătură

Nelamurire... Goguvoinicu Goguvoinicu Buna ziua! Sa presupunem ca o firma angajeaza fara concurs pe post de muncitor necalificat o persoana cu CIM pe perioada determinata, apoi mai incheie inca 2 ... (vezi toată discuția)
Contract de munca pe perioada determinata GrigM GrigM Buna ziua. Am semnat pana acum 3 contracte de munca, succesive, pe perioada determinata (6 luni), iar la sfarsitul acestei luni imi expira ultimul contract. Eu ... (vezi toată discuția)
Cim pe perioada determinaa Angela Stancioi Angela Stancioi Buna ziua, Un CIM pe perioada determinata poate fi modificat in CIM pe perioada nedeterminata prin act aditional de la data expirarii respectivului CIM sau ... (vezi toată discuția)