in dec.2007 am cesionat societatea (SRL) ,unde eram asociat unic.Prin contract de cesiune de parti sociale am cedat toate partile sociale unei persoane .In contract este stipulat "Eu in calitate de cedent declar ca cedez toate cele 20 parti sociale in valoare de...pe care le detin in calitate de asociat unic al SOC.SRL lui XXX-ulescu care se subroga in toate drepturile si obligatiile de orice natura ce decurg din detinerea partilor sociale cesionate"
Eu XXX-ulescu in calitate de cesionar declar ca am preluat de la cedentul...."EU"toate cele 20 parti sociale pe care le-a detinut in valoare de 200 lei reprezentand 100%din capitalul social ,astazi data cesionarii,urmand sa preiau si toate drepturile si obligatiile ce decurg din detinerea partilor sociale cesionate.
Societatea avea inainte de cesiune unele datorii catre bugetul de stat si furnizori.Inainte de cesiune am convenit ca o sa plateasca noul administrator si asa am incheiat tranzactia.Acum ma ameninta ca ma da in judecata (dupa ce a intrat in posesia SRL-ului)daca nu platesc eu acele datorii.Va rog sa ma ajutati cu un sfat.Ma hartuieste zilnic si ma ameninta.:((Nu stiu ce sa mai fac!!!!Multumesc anticipat
Firma are un credit la o banca si un B.O la un furnizor,din timpul cand eu am fost administrator.Mai sunt facturi neachitate tot din acea perioada,dar am convenit(verbal) ca o sa le achite el.Prin contractul de cesiune este clar ca a fost deacord sa preia totul(active si pasive).Banca a fost instiintata ca nu mai sunt administrator si au fost platite ,pana azi ,de catre noul administrator ,acele rate(ianuarie,februarie -stiu sigur ca au fost achitate).Banca a primit de la mine,noul statut al firmei,actul de cesiune ,act constitutiv,inregistrarea de la Reg Com,copie CI al noului administrator,etc.Cum sa-l induc in eroare cand a solicitat,balanta,bilant,fisa sintetica de la administratia financiara????Asta inainte de a se face cesiunea!!!Acum poate spune ca nu a stiut????dupa 4 luni?Firma nu intra in faliment .Este o afacere care merge(numai daca ma implic eu,si nu mai vreau)
1.Aveti calitatea de avalist pe B.O. lasat garantie furnizorului?
2.Ati garantat cu ceva creditul acordat de banca?In practica bancile iau in garantie ca element de confort de la administratori/asociati cel putin un B.O. avalizat in nume personal de acestia, daca nu si un contract de fidejusiune-o garantie personala prin care dvs. va obligati sa achitati datoria la banca in cazul in care societatea nu o va face.
Asa cum v-am spus, aceste 2 cazuri ar fi singurele exceptii in care ati putea fi obligata la plata dvs. personal, in calitate de garant al firmei. Aceasta calitate de garant, daca vi-ati asumat-o nu inceteaza daca cesionati firma.
Dar, chiar si in aceste 2 situatii, dvs. nu sunteti obligat principal, ci firma, si numai daca firma nu plateste si se trece la executare silita s-ar putea ajunge sa fiti dvs. obligata sa platiti.
Reveniti cu detalii despre creditul la banca, discutati cu administratorul de credite/responsabilul clientela sa aflati exact daca ati garantat cu ceva- un aval pe un BO se poate uita, nu e ca o ipoteca, dar totusi va urmareste.
Asa cum v-am spus, daca ati fost de buna credinta si i-ati prezentat exact situatia financiara a firmei nu aveti de ce sa va faceti griji;)
El poate sa spuna orice,:P asa cum v-au zis si prietenii, dar in instanta nu ajunge sa spuna, trebuie sa demonstreze.
Cesionarul ar fi trebuit sa cunoasca toate detaliile cu privire la firma la care doreste sa devina actionar.Daca acesta lea cunoscut,chiar nu aveti de ce sa va faceti probleme.
Sugestia noastra este ca daca tot nu mai stiti ce sa faceti si nu mai scapati de el, sa-i puneti in vedere ca-l dati in judecata in baza celor doua articole ale codului penal(193/194). Si daca vedeti ca nici asa nu se potoleste,actionati.
Art. 193. – Amenintarea
Fapta de a ameninta o persoanã cu sãvârsirea unei infractiuni sau a unei fapte pãgubitoare îndreptate împotriva ei, a sotului ori a unei rude apropiate, dacã este de naturã sã o alarmeze, se pedepseste cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendã, fãrã ca pedeapsa aplicatã sã poatã depãsi sanctiunea prevãzutã de lege pentru infractiunea care a format obiectul amenintãrii.
Actiunea penala se pune în miscare la plângerea prealabila a persoanei vatamate.
Împacarea partilor înlatura raspunderea penala.
Art. 194. – Santajul
Constrângerea unei persoane, prin violenta sau amenintare, sa dea, sa faca, sa nu faca sau sa sufere ceva, daca fapta este comisa spre a dobândi în mod injust un folos, pentru sine sau pentru altul, se pedepseste cu închisoare de la 6 luni la 5 ani.
Când constrângerea consta în amenintarea cu darea în vileag a unei fapte reale sau imaginare, compromitatoare pentru persoana amenintata, pentru sotul acesteia sau pentru o ruda apropiata, pedeapsa este închisoarea de la 2 la 7 ani.
A solicitat inainte de cesiune,de mai multe ori, diferite documente ale societatii(balante,bilant,fise sintetice de la administratia financiara).Chiar a fost la unele banci pentru a se informa si a obtine credite pentru aceasta societate.In luna octombrie si noiembrie chiar a primit raspunsuri favorabile obtinerii unui credit pt societate.In decembrie-ianuarie,bancile au modificat criteriile pentru acordarea de credite si la incheierea anului financiar 2007 a societatii aceasta a avut cifra de afaceri in scadere fata de anul 2006. Acest lucru, a dus la refuzul bancilor de a acorda credit si sa nu mai acorde acest credit DORITcu insistenta de noul administrator.A fost in cunostinta de cauza.In schimb acum spune ,ca pe el nu-l intereseaza ce datorii are firma (inainte de cesionare)si ma ameninta pe mine acum .Spune la furnizori,ca eu trebuie sa le platesc(asta dupa ce au fost facute documentele si a inceput activitatea)si ma ameninta in permanenta.Din ianuarie firma functioneaza,incaseaza,desfasoara activitate.Ce pot sa fac?
Sa iau societatea inapoi?(in ce conditii??)Sa ignor ce spune?Sa ignor amenintarile?Sa reclam?Multumesc
nu sunteti obligata sa luati societatea inapoi.
nu ignorati ce spune - adunati dovezi (martori care sa sustina ca sunteti amenintata) si daca nu inceteaza faceti plangere penala.
Cesionare ! ajutor !
algora
Cum spuneam si ieri, anul trecut am cesionat o firma cu mai multe credite la banci , nu datorii. Totul era la zi pana in momentul cesionarii. Noii asociati au ... (vezi toată discuția)