avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1319 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... succesiune
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

succesiune

nu sunt lamurit intr-o problema azi am fost la notariat si notarul a spus in felul urmator dintr-o garsoniera si o masina mie ca fiu imi revine 3/4 si ei ca sotie( nefiind mama mea) i revine 1/4.sa tras linie si dna notara a zis masa succesorala 1/2n pe asta discutam. acum vin si eu cu o intrebare la dvs nu am inteles nimic din aceste procente adica mai exact cat imi revine mie ca fiu si cat i revine ei ca sotie.? eu stiu ca aceea garsoniera sunt amandoi trecuti ca propietari dar nu am o dovada concreta iar masina este pe numele tatalui meu
Cel mai recent răspuns: stefania_lica , utilizator 19:32, 2 Februarie 2011
Exact cum a afirmat d-na notar,3/4 dvs.iar celei de-a doua sotii a defunctului ,1/4.In ceea ce priveste impartirea bunurilor,aceasta poate fi facuta de comun acord-dvs.cu respectiva.In acest sens puteti incheia o tranzactie.Daca nu va intelegeti,competenta
revine instantei de judecata.
Ultima modificare: Miercuri, 2 Februarie 2011
andymaurul, utilizator
Deci, inteleg ca bunurile ce fac obiectul succesiunii sunt bunuri comune, adica dobandite de cei doi soti-de catre defunctul dvs. tata si sotia sa ( mama vitrega).
Astfel, cota sotiei supravietuitoare este de 1/2 plus 1/4 din cealalta jumatate a defunctului dvs. tata, iar restul de 1/ 4 va apartine dvs.
De aceea d-na notar v-a spus ca practic se imparte doar cota de 1/2 pentru ca doar 1/2 este practic jumatatea defunctului dvs. tata.-bunurile fiind bunuri dobandite de soti in timpul casatoriei.
Notarul vrea sa zica asa:

Garsoniera era pe numele tatalui (1/2) si pe numele sotiei lui (restul de 1/2).
Cum tatal a decedat, el poate lasa mostenire numai 1/2 din garsoniera - cota lui.
1/2 al sotiei ramane in continuare al sotiei.

Din 1/2 al tatalui, dvs. aveti dreptul la 3/4, adica 3/8 din intreaga garsoniera.
Din 1/2 al tatalui dvs., sotia lui are dreptul la 1/4, adica 1/8 din totalul garsonierei.
Daca la acest 3/8 mostenit de sotie, adaugam si cel 1/2 pe care el il avea deja (jumate de casa e a ei), sotia va avea in total 5/8 din intreaga garsoniera.
va multumesc deci ea este o mojica ptr ca mi-a oferit 3000 euro si o pereche de cercei care au ramas spre pastrare la tata dupa urma mamei.pentru a renunta la succesiune si a semna si a incheia orice socoteala.gars este situata in militari conf 1constr 1987.merita sa merg pe cale judecatoreasca ? as fi mai in castig decat oferta ei ?( cerceii nefiind valorosi ci doar cu o valoare sentimentala) cu mii de multumiri
va multumesc frumos

Alte discuții în legătură

Succesiune Pe scurt povestea mea.Mama a decedat acum 10 ani la scurt timp tata sa cuplat cu o femeie si in urma cu 5 ani au cump o gars impreuna pe numele amandoura, apoi ... (vezi toată discuția)
Mostenirea bat o vina marinica71 marinica71 parintii mei au fost casatoriti 20 de ani.in urma casatoriei au rezultat doi copii eu si fratele meu.cei doi(parintii) au achizitionat in timpul casatoriei un ... (vezi toată discuția)
Mosenirea -problema saraciei ADRIANA STEFANIA ADRIANA STEFANIA O sa incep prin a spune ca in urma cu 6 saptamani fratele soacrei mele a murit din cauza unui infart la varsta de 55 de ani .Casatorit in urma cu 5 ani de zile ... (vezi toată discuția)