nu sunt lamurit intr-o problema azi am fost la notariat si notarul a spus in felul urmator dintr-o garsoniera si o masina mie ca fiu imi revine 3/4 si ei ca sotie( nefiind mama mea) i revine 1/4.sa tras linie si dna notara a zis masa succesorala 1/2n pe asta discutam. acum vin si eu cu o intrebare la dvs nu am inteles nimic din aceste procente adica mai exact cat imi revine mie ca fiu si cat i revine ei ca sotie.? eu stiu ca aceea garsoniera sunt amandoi trecuti ca propietari dar nu am o dovada concreta iar masina este pe numele tatalui meu
Exact cum a afirmat d-na notar,3/4 dvs.iar celei de-a doua sotii a defunctului ,1/4.In ceea ce priveste impartirea bunurilor,aceasta poate fi facuta de comun acord-dvs.cu respectiva.In acest sens puteti incheia o tranzactie.Daca nu va intelegeti,competenta
revine instantei de judecata.
Deci, inteleg ca bunurile ce fac obiectul succesiunii sunt bunuri comune, adica dobandite de cei doi soti-de catre defunctul dvs. tata si sotia sa ( mama vitrega).
Astfel, cota sotiei supravietuitoare este de 1/2 plus 1/4 din cealalta jumatate a defunctului dvs. tata, iar restul de 1/ 4 va apartine dvs.
De aceea d-na notar v-a spus ca practic se imparte doar cota de 1/2 pentru ca doar 1/2 este practic jumatatea defunctului dvs. tata.-bunurile fiind bunuri dobandite de soti in timpul casatoriei.
Garsoniera era pe numele tatalui (1/2) si pe numele sotiei lui (restul de 1/2).
Cum tatal a decedat, el poate lasa mostenire numai 1/2 din garsoniera - cota lui.
1/2 al sotiei ramane in continuare al sotiei.
Din 1/2 al tatalui, dvs. aveti dreptul la 3/4, adica 3/8 din intreaga garsoniera.
Din 1/2 al tatalui dvs., sotia lui are dreptul la 1/4, adica 1/8 din totalul garsonierei.
Daca la acest 3/8 mostenit de sotie, adaugam si cel 1/2 pe care el il avea deja (jumate de casa e a ei), sotia va avea in total 5/8 din intreaga garsoniera.
va multumesc deci ea este o mojica ptr ca mi-a oferit 3000 euro si o pereche de cercei care au ramas spre pastrare la tata dupa urma mamei.pentru a renunta la succesiune si a semna si a incheia orice socoteala.gars este situata in militari conf 1constr 1987.merita sa merg pe cale judecatoreasca ? as fi mai in castig decat oferta ei ?( cerceii nefiind valorosi ci doar cu o valoare sentimentala) cu mii de multumiri
Succesiune
Pe scurt povestea mea.Mama a decedat acum 10 ani la scurt timp tata sa cuplat cu o femeie si in urma cu 5 ani au cump o gars impreuna pe numele amandoura, apoi ... (vezi toată discuția)