avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 540 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... lipsa calitatii procesuale pasive, in sentinta ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

lipsa calitatii procesuale pasive, in sentinta definitiva si irevocabila?

buna seara

intr-o sentinta definitiva si irevocabila, in care pe fond si apoi pe recurs a existat o lipsa a calitatii procesuale pasive, a paratei(a raspuns in numele societatii comerciale, o sucursala fara personalitate juridica)fapt neobservat si neinvocat de nimeni,in nici o faza...SE MAI POATE REVIZUI?SAU ALTCEVA...?
multumesc
Cel mai recent răspuns: crisalida_77 , utilizator 12:26, 6 Februarie 2011
calitate procesuala sau capacitate peocesuala?

Calitatea procesuala consta in identitatea intre persoana reclamantului si cel care este titular al dreptului, precum si intre persoana paratului si cel despre care se pretinde ca este obligat in raportul juridic supus judecatii; prima poarta denumirea de calitate procesuala activa, iar cea de-a doua - calitate procesuala pasiva.

Capacitatea procesuala consta în aptitudinea unei persoane de a avea drepturi si obligatii pe plan procesual (caz in care capacitatea este de folosinta) , de a-si valorifica singura drepturile procesuale si de a-si îndeplini singura obligatiile procedurale, deci de a sta în instanta. ( capacitate de exercitiu)

pentru a ti se putea raspunde e nevoie de ceva mai multe informatii:
- impotriva cui a fost formulata ccj? a sc sau a sucursalei?
- verificarea procedurii de citare
dvs vreti sa intrebati daca intr-o cale extraordinara de atac cum sunt revizuirea sau contestatia in anulare se poate invoca exceptia lipsei calitatii procesual pasive?
va multumesc mult pentru distinctia pe care trebuia sa o fac chiar eu!
-cererea a fost formulata impotriva societatii comerciale "mama, iar citarea legala s-a facut tot catre aceasta;
-potrivit legii societatilor comerciale, sucursalele sunt dezmembraminte fara personalitate juridica, deci s-ar putea invoca lipsa capacitatii procesuale pasive
-admitandu-se teza ca sucursala are capacitate procesuala pasiva, am fi in cazul unei lipse a calitatii procesuale, neexistand identitatea
TREBUIE PRECIZAT CA SUCURSALA RASPUNDE IN INTAMPINARE IN NUMELE SOCIETATII MAMA, ARE ORGANE DE CONDUCERE,DAR NU EXISTA NICI UN MANDAT/ DELEGATIE /STATUT, INTRE SUCURSALA SI CENTRALA!!
CARE AR FI SOLUTIA!!???
Raspunderea civila delictuala!!!! (poate)
Din punctul meu de vedere hotararea irevocabila a instantei nu mai poate fi atacata pe motivul de care va legati acum.
poate daca ati gasi altele care sa se plieze pe contestatie in anulare....

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Lipsa calitatii/capacitatii procesuale pasive? nicusorilinca nicusorilinca buna seara intr-o sentinta definitiva si irevocabila, in care pe fond si apoi pe recurs a existat o lipsa a calitatii procesuale pasive, a paratei(a ... (vezi toată discuția)
Proces omniasig MAXIMMUSS MAXIMMUSS am obtinut la fond castig de cauza , prin care OMNIASIG BUCURESTI, a fost obligata sa-mi plateasca suma de 15.000 lei diferenta prima de asigurare neachitata, ... (vezi toată discuția)
Sentinta judecatoreasca omniasig MAXIMMUSS MAXIMMUSS am obtinut la fond castig de cauza , prin care OMNIASIG BUCURESTI, a fost obligata sa-mi plateasca suma de 15.000 lei diferenta prima de asigurare neachitata, ... (vezi toată discuția)