avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 210 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice PFA, II, AF - Persoana fizica ... sunt obligat sa platesc asigurari sociale chiar daca ...
Discuție deschisă în PFA, II, AF - Persoana fizica autorizată, Întreprindere individuală, Asociaţie familială

sunt obligat sa platesc asigurari sociale chiar daca nu vreau si nici nu ma intereseaza pensia de stat?

Sunt persoana fizica autorizata si prestez niste servicii, as vrea sa stiu clar daca sunt obligat sa platesc la fondul public de pensii ! Precizez ca platesc la stat un impozit fix dintr-o suma fixata de ei (norma de venit ). Nu cred si nici nu vreau sincer sa beneficiez de pensia acordata de stat sau cel putin nu in coditiile de fata . Mi s-ar parea foarte logic, corect si democratic sa pot alege de unde sa imi vina venitul la batranete , de aceea platesc si la un fond privat de pensii , dar in acelasi timp as dori sa nu mai platesc statului pentru o pensie pe care cel mai probabil nu o voi primi !
Cel mai recent răspuns: stina_adi , utilizator 13:11, 17 Ianuarie 2012
La fondul de pensii ca PFA nu platiti decat in conditiile in care activitatea desfasurata de catre dumneavoastra este una dependenta, asa cum este definita de reglementarile in vigoare, in opinia mea !
Eu nu as plati nici asigurari de sanatate...pentru ca am asigurare de viata cu clauze diverse. Dar asta-i legea...
Am avut si eu PFA si eram, in acelasi timp, si salariata, conditii in care plateam de 2 ori contributia pentru asigurari de sanatate si beneficiam de aceleasi "cozi" la doctor. M-am revoltat in acest sens la Casa de Asigurari de Sanatate si am primit un raspuns (verbal) plin de profesionalism "Daca platiti d-na impozit pe toate veniturile pe care le realizati atunci care e problema daca platiti si contributii pentru asigurari de sanatate". Ok, de acord cu mai multe contributii dar sa fie si mai multe beneficii pentru sanatate.
Cu privire la asigurarile sociale lucrurile stau altfel. Ai contributii mai multe (din PFA, din venituri salariale) vei avea si pensie mai mare. Eu zic ca nu e un lucru rau. Daca mai faci si una privata e si mai bine. Daca nu o fi una o fi alta. Dumnezeu mai stie ce ne mai asteapta la batranete.
Platesti contributia la pensie daca venitul din activitatea PFA este singurul venit pe care il obtii.
Daca esti si angajat cu carte de munca, platesti numai asigurarea de sanatate.
Iulian_Cristian a scris:

La fondul de pensii ca PFA nu platiti decat in conditiile in care activitatea desfasurata de catre dumneavoastra este una dependenta, asa cum este definita de reglementarile in vigoare, in opinia mea !


Legea 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice MO 852/ 2.12.2010

Art. 6. -(1) In sistemul public de pensii sunt asigurate obligatoriu, prin efectul legii:
.................
IV. persoanele care realizeaza, in mod exclusiv, un venit brut pe an calendaristic echivalent cu cel putin de 4 ori castigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat si care se afla in una dintre situatiile urmatoare:
a) administratori sau manageri care au incheiat contract de administrare ori de management;
b) membri ai intreprinderii individuale si intreprinderii familiale;
c) persoane fizice autorizate sa desfasoare activitati economice;
d) persoane angajate in institutii internationale, daca nu sunt asiguratii acestora;
e) alte persoane care realizeaza venitu
Incepand cu 1 ianuarie 2011 suma minima la care se poate asigura o persoana care obtine venituri din activitati independente este de 708 lei (contributia fiind de 708 x 31.3%).
Cum v-au raspuns si colegii mei, daca aveti si contract de munca platiti doar 10.5% din venitul brut obtinut in baza contractului de munca.

Alte discuții în legătură

Noua lege a pensiilor - impact asupra pfa-urilor Popu Popu Dintre cei ce au studiat noua lege a pensiilor cine / ce a dedus din noua lege in ceea ce-i priveste pe cei ce realizeaza venituri din activitati ... (vezi toată discuția)
Cuantumul contributiilor sociale pentru cei fara loc de munca ANGEL978 ANGEL978 Buna ziua! As vrea sa-mi spuneti si mie care sunt contributiile sociale care trebuiesc platite de o persoana care nu are un loc de munca si care vrea sa ... (vezi toată discuția)
Cas-activitati independente costi2011 costi2011 Realizatorii de venituri din activitati independente, au obligatia platii contributiilor CAS? (vezi toată discuția)