avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 704 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... demisie
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

demisie

Pe data de 7 aprilie anul curent am demisionat din postul pe care il detineam - specialist vanzari. Preavizul a incetat pe data de 22, adica ieri. Angajatorul spune ca imi va plati toate drepturile salariale pe data de 9 mai, desi eu am solicitat plata lor fara intarziere. de asemenea angajatorul spune ca mi se vor retine bani pe cursuri de formare profesionala, desi eu nu am semnat ca voi plati ceva daca plec de la firma. Cum sa procedez ca sa imi recuperez banii?
Cel mai recent răspuns: Cristina Boros , Consilier juridic 20:22, 23 Aprilie 2008
Potrivit Codului muncii in cazul in care angajatorul nu va achita drepturile salariale corespunzatoare, chiar si pentru perioada de preaviz va puteti adresa instantei de judecata, respectiv Tribunalului, putind solicita evetual si daune interese. Daca vi se retin nelegal sume de bani pentru pretinse servicii de formare profesionala va putei de asemenea adresa spectiei specializate a Tribunalului, fiind evident o masura abuziva a fostului angajator. Cererile adresate instantei sunt scutite de taxa de timbru.
Am auzit de cazurile in care, angajatorul il obliga pe angajat, printr-un contract semnat anterior cursurilor sau stagiiilor de formare profesională, sa nu paraseasca societatea timp de un an incepand cu momentul finalizarii cursurilor/stagiilor si , deasemenea, in situatia in care acesta ar pleca prin demisie, ar fi obligat sa plateasca contravaloarea cursurilor/stagiilor si a diurnei.
Este foarte importanta perioada cursului sau stagiului de formare profesionala.
Codul Muncii in art. 195. - (1) Salariaţii care au beneficiat de un curs sau un stagiu de formare profesională mai mare de 60 de zile în condiţiile art. 194 alin. (2) lit. b) şi alin. (3) nu pot avea iniţiativa încetării contractului individual de muncă o perioadă de cel puţin 3 ani de la data absolvirii cursurilor sau stagiului de formare profesională.
(2) Durata obligaţiei salariatului de a presta muncă în favoarea angajatorului care a suportat cheltuielile ocazionate de formarea profesională, precum şi orice alte aspecte în legătură cu obligaţiile salariatului, ulterioare formării profesionale, se stabilesc prin act adiţional la contractul individual de muncă.
(3) Nerespectarea de către salariat a dispoziţiei prevăzute la alin. (1) determină obligarea acestuia la suportarea tuturor cheltuielilor ocazionate de pregătirea sa profesională, proporţional cu perioada nelucrată din perioada stabilită conform actului adiţional la contractul individual de muncă.
Ultima modificare: Miercuri, 23 Aprilie 2008
Elena Ionescu, Consilier juridic
Drepturile salariale trebuie platite neintarziat. Cu privire la posibilitatea retinerii de bani pentru cursuri de perfectionare, consider ca fara o intelegere scrisa (act aditional la contract cu perioada minima in care angajatul trebuie sa munceasca la angajator), angajatul nu poate fi obligat sa suporte contravaloarea cursurilor, deoarece prin absolvirea acestora, angajatul devine mai eficient, rezultatele pentru firma prezumandu-se a fi mai bune. Succes! Av.Albu
daca data de 9 mai, este data la care societatea da salariile angajatilor, elentual lichidarea, nu consider a fi o problema, sa va primiti atunci salariul.
cat despre retinerea sumelor reprezentand cheltuieli de scolarizare, angajatorul nu are nici un drept de a retine aceste sume, in cazul in care nu ati luat semnat o astfel de clauza, dar va propun sa va mai cititi contractul individual de munca, poate este inserata in contrat aceasta clauza.
adisan a scris:

Drepturile salariale trebuie platite neintarziat. Cu privire la posibilitatea retinerii de bani pentru cursuri de perfectionare, consider ca fara o intelegere scrisa (act aditional la contract cu perioada minima in care angajatul trebuie sa munceasca la angajator), angajatul nu poate fi obligat sa suporte contravaloarea cursurilor, deoarece prin absolvirea acestora, angajatul devine mai eficient, rezultatele pentru firma prezumandu-se a fi mai bune. Succes! Av.Albu


Scuzati-ma ca deviez putin subiectul dar un astfel de act aditional la CIM mai este "valabil" atunci cind angajatorul nu-si indeplineste obligatiile asumate in CIM? (ex: neplata la timp a salariilor - intirzieri si de 1 luna timp de 6 luni)

Alte discuții în legătură

Demisia - motiv imputabil conform contractului de munca mariusmures83 mariusmures83 Buna ziua, As avea o intrebare, legat de un contract individual de munca in care se stipuleaza \\\\" Salariatului ii revin in principal urmatoarele ... (vezi toată discuția)
Adaugare clauza cu privire la formarea profesionala Flaviusela Flaviusela Va rog sa ajutati cu un raspuns la urmatoarea intrebare: La societatea la care lucrez, dorim sa adaugam in contractul individual de munca o clauza cu privire ... (vezi toată discuția)
Clauze cim ery ery Buna cum pot determina un angajat sa nu demisioneze exista vreo clauza legala pe care o pot introduce in cim? (vezi toată discuția)