avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 830 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... o noua lege/divortul la notariat??
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

o noua lege/divortul la notariat??

doresc un raspuns de la cineva avizat,daca este posibil un avocat din drobeta.
am citit pe net despre o noua lege intrata in vigoare cica pe 25 dec.2010,cum ca se poate divorta mai nou cu acordul partilor,la notarul public sau la of.starii civile;asa sa fie oare??si daca da care este procedura,ce costuri implica si cat dureaza?
multumesc pt orice raspuns,mentionez ca sunt direct interesat si m-ar avantaja enorm:
cu multumiri:hara07
Cel mai recent răspuns: miss-lili , utilizator 01:08, 1 Mai 2011
modificarile de care faceti vorbire au fost facute prin legea 202/2010.
"Art. 381. - Dacă soţii sunt de acord cu divorţul şi nu au copii minori, născuţi din căsătorie sau adoptaţi, ofiţerul de stare civilă ori notarul public de la locul căsătoriei sau al ultimei locuinţe comune a soţilor poate constata desfacerea căsătoriei prin acordul soţilor, eliberându-le un certificat de divorţ, potrivit legii.
Dispoziţiile art. 38 alin. 2 rămân aplicabile.
Art. 382. - Cererea de divorţ se depune de soţi împreună. Ofiţerul de stare civilă sau notarul public înregistrează cererea şi le acordă un termen de 30 de zile pentru eventuala retragere a cererii de divorţ.
La expirarea acestui termen, ofiţerul de stare civilă sau, după caz, notarul public verifică dacă soţii stăruie să divorţeze şi dacă, în acest sens, consimţământul lor este liber şi neviciat.
Dacă soţii stăruie în divorţ, ofiţerul de stare civilă sau, după caz, notarul public eliberează certificatul de divorţ fără să facă vreo menţiune cu privire la culpa soţilor.
Dispoziţiile art. 40 alin. 1 se aplică în mod corespunzător. Dacă soţii nu se înţeleg asupra numelui de familie pe care să îl poarte după divorţ, ofiţerul de stare civilă sau, după caz, notarul public emite o dispoziţie de respingere a cererii de divorţ şi îndrumă soţii să se adreseze instanţei de judecată, potrivit prevederilor art. 38.
Soluţionarea cererilor privind alte efecte ale divorţului asupra cărora soţii nu se înţeleg este de competenţa instanţei judecătoreşti.
Art. 383. - Când cererea de divorţ este depusă la primăria unde s-a încheiat căsătoria, ofiţerul de stare civilă, după emiterea certificatului de divorţ, face cuvenita menţiune în actul de căsătorie.
În cazul depunerii cererii la primăria în a cărei rază teritorială soţii au avut ultima locuinţă comună, ofiţerul de stare civilă emite certificatul de divorţ şi înaintează, de îndată, o copie certificată de pe acesta la primăria locului unde s-a încheiat căsătoria, spre a se face menţiune în actul de căsătorie.
În cazul constatării divorţului de către notarul public, acesta emite certificatul de divorţ şi înaintează, de îndată, o copie certificată de pe acesta la primăria locului unde s-a încheiat căsătoria, spre a se face menţiune în actul de căsătorie.
Art. 384. - Dacă nu sunt îndeplinite condiţiile art. 381, ofiţerul de stare civilă sau, după caz, notarul public respinge cererea de divorţ.
Împotriva refuzului ofiţerului de stare civilă sau notarului public nu există cale de atac, dar soţii se pot adresa cu cererea de divorţ instanţei de judecată, pentru a dispune desfacerea căsătoriei prin acordul lor sau în baza unui alt temei prevăzut de lege.
Pentru repararea prejudiciului prin refuzul abuziv al ofiţerului de stare civilă sau notarului public de a constata desfacerea căsătoriei prin acordul soţilor şi de a emite certificatul de divorţ, oricare dintre soţi se poate adresa, pe cale separată, instanţei competente."
4. Articolul 39 se modifică şi va avea următorul cuprins:
"Art. 39. - Căsătoria este desfăcută din ziua când hotărârea prin care s-a pronunţat divorţul a rămas irevocabilă.
În cazul prevăzut la art. 381, căsătoria este desfăcută pe data eliberării certificatului de divorţ.
Faţă de cel de-al treilea, efectele patrimoniale ale căsătoriei încetează de la data când s-a făcut menţiune despre hotărârea de divorţ sau, după caz, despre certificatul de divorţ pe marginea actului de căsătorie ori de la data când ei au cunoscut divorţul pe altă cale."
multumesc pt raspuns;am inteles ca legea exista si deci se poate uza de ea=D>
~ Conținut șters la cerere ~
conditia esentiala e sa nu aveti copii minori, dureaza cam 45 de zile pana la obtinerea unui certificat de divort si va costa pana in 500 lei
Buna ziua,

Sunt de cetatenie moldava, casatorita pe teritoriul Romaniei cu un cetatean roman si in prezent dorim sa divortam cu acordul ambelor parti.
Problema ar fi ca noi momentan suntem in tari diferite, eu in Franta, el in Olanda si as vrea sa aflu daca as putea face o procura la notarul ambasadei Moldovei la Paris ca sa imputernicesc pe cineva in Romania.
Mentionez ca eu nu am cetatenie romana.
Este posibila aceasta imputernicire si in cazul noii legi a divortului,dat fiind faptul ca ea specifica ca ambele pati trebuie sa fie prezente.

Va multumesc.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Divort liliana v liliana v cum se face divortul la primarie sau la notar? ce acte sunt necesare? cum se face cererea la primarie sau la notar? (vezi toată discuția)
Unde sa divortez amiabil ? utiliyator utiliyator domiciliez in orasul X dar m am casatorit in orasul Y . Pot divorta amiabil in orasul Y ? sau, numai la un notar din orasul unde domiciliez? Cum se poate evita ... (vezi toată discuția)