avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1714 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... adoptie
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

adoptie

Buna ziua.As dori daca se poate sa ma ajutati cu un raspuns.In anul 1994 am fost infiata derudele tatalui meu biologic.Cererea de infiere a fost facuta de ambii viitori parinti dar pe parcursul procesului unul di ei a decedat,infierea finalizandu-se doar de catre cel ramas in viata.Astfel ca in certificatul meu de nastere la numele tatalui este trasa o liniuta.In sentinta judecatoresca s-a specificat ca este in interesul meu sa fiu infiata deoarece viitorii parinti nu au copii si apartamentul pe care il detin o sa imi ramana mie. Acum cand sunt majora am aflat ca mama mea (care m-a infiat) a vandut apartamentul.Eu as vrea sa stiu daca pot face ceva deoarece nu am casa si in act s-a spus clar ca motivul infierii este sa imi ramana casa mostenire si de ce nu s-a trecut si numele lui ca tata al meu,doar au facut impreuna cererea de infiere.Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: stefyka , utilizator 17:04, 16 August 2012
Draga stefyka, in primul rand ,imi pare rau ca te gasesti intr-o astfel de situatie.
Insa, actul adoptiei are ca scop asigurarea dreptului copilului la o viata de familie.Prin intermediul adoptiei se urmareste apararea interesului superior al copilului si are o finalitate atat sociala cat si familiala.Sociala, fiindca exista atat de multi copii lipsiti de ocrotire parinteasca( nu este si cazul tau), iar prin actul adoptiei unor astfel de copii li se asigura si acestora dreptul de a fi integrati intr-o familie si a de a primi o educatie .
Prin adopţie se urmareste in prmul rand interesului adoptatului de a se bucura de ocrotire corespunzatoare dar se tine cont si de interesului adoptatorilor , izvorat din dorinţa de a fi parinti, astfel incat trebuie sa se creeze niste legaturi afective.
Dobandirea pe calea mostenirii a bunurilor patrimoniale ale parintilor adoptatori este doar o chestie implicita, si consider ca adoptia nu poate fi incheiata in acest unic scop.
Daca actul de adotie a fost incheiat in acest scop,adoptia este una formala .Asa s-a considerat si in practica judiciara, de pilda:Tribunalul Suprem, s. civ., dec. nr. 2186/1984, R.R.D. nr. 7/1985, p. 71. S-a decis că, în cazul în care încă din momentul adopţiei adoptatorul şi părinţii fireşti la care a continuat să locuiască adoptatul, nu au avut în vedere că prin actul juridic convenit să ajungă la finalitatea prevăzută de lege, procedând la o adopţie fictivă cu scopul exclusiv dovedit ca atare, de a crea adoptatului vocaţia succesorală la moştenirea adoptatorului, adopţia este lovită de nulitate. Notă la dec. civ. nr. 71/1989 de Cristiana Turianu şi Corneliu Turianu, op. cit, p. 416.
Cat priveste dreptul tau la mostenire, el exista, fiind un drept dobandit prin crearea legaturii filiatiei dintre tine si mama adoptatoare.Insa aceasta nu presupune ca mamei, proprietara de drept pe bunul sau imobil, sa-i fie ingradit dreptul de dispozitie asupra bunului sau.O astfel de clauza este contrara legii si nu poate avea efecte.
In concluzie, vei mosteni ceea ce se va gasi in patrimoniul mamei la decesul acesteia, acest drept nu ti-l poate lua nimeni.
Va multumesc.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Drept de mostenire pentru copil infiat care a ramas cu initiala tatalui natural in descrierea numelui vioricadumitrescu vioricadumitrescu Buna ziua si Sarbatori fericite! Va rog sa ma ajutati in intelegerea urmatoarei situatii: O mama a nascut 3 copii : - primul a fost infiat ... (vezi toată discuția)
Ce fel de adoptie s-a facut? abby abby O persoana a fost adoptata dupa ce a implinit 14 ani , de care fratele tatalui firesc , in anul 1957 . A ramas valabil certificatul de nastere al adoptatului ... (vezi toată discuția)