avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 435 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Inregistrare convorbire operator de telefonie mobila
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Inregistrare convorbire operator de telefonie mobila

Buna ziua!
Detin un blog si vreau sa scriu un articol despre indolenta unui consultant al departamentului de relatii cu clientii al firmei V si, pentru credibilitate, sa atasez si o inregistrare audio articolului.
Nu stiu daca este intocmai legal.

Legea 676/2001 -legea telecomunicatiilor prevede in ART. 4:
"(2) Ascultarea, înregistrarea, stocarea sau orice alta forma de interceptare ori de supraveghere a comunicaţiilor este interzisá, cu excepţia cazurilor urmátoare:
a) se realizeazá de utilizatorii care participa la comunicatia respectiva;
b) utilizatorii care participa la comunicatia respectiva şi-au dat acordul scris prealabil;
c) se realizeazá în exercitarea prerogativelor de autoritate publica, în condiţiile legii.
(3) Un utilizator sau, respectiv, un abonat are obligaţia de a-l informa pe celálalt utilizator sau, respectiv, abonat atunci cànd în cursul convorbirii se utilizeazá echipament care permite ca aceasta convorbire sa fie ascultata, înregistratá sau stocata de cátre alte persoane"


La art 4 alin (2) pct. a) prevede "se realizeazá de utilizatorii care participa la comunicatia respectiva;" - ceea ce inseamna ca tu, ca participant la convorbire, o poti utiliza, insa cu respectarea legii.
Mai departe "respectarea legii" inseamna sa nu fie interzisa de un alt act normativ sau prin conventia partilor. ca abonat, trebuie sa te uiti si peste contract, ca utilizator de cartela nu ai nici o ingradire
Ca sa nu fie "interzisa de un alt act normativ" conteaza scopul in care utilizezi convorbirea: scop comercial sau scop civil
Daca o pui pe blog, este scop civil, ceea ce inseamna ca se aplica legea civila: in legea civila singurul care are incidenta este art 998 cod civil - respunderea (insa nu sunt indeplinite conditiile ptr raspunderea civila: exista prejudiciu de imagine, exista intentie, exista legatura de cauzlitate, insa nu excista FAPTA ILICITA, intrucat utilizarea convorbirilor in scop civil este licita conform L676.2001).

La alin. 3 specifica utilizarea inregistrarii de o alta persoana, insa din moment ce o utilizezi tu, nu are incidenta alin. 3 in situatia aceasta.

Mai e vreun act normativ care sa ingradeasca acest drept- de a utiliza inregistrarile?
Are vreo relevanta scopul-comercial/civil?
Pot utiliza linistit inregistrarea, fiind parte in ea?

:DMultumesc.
Cel mai recent răspuns: Radu Popescu , Avocat 23:04, 27 Aprilie 2008
Daca persoana in cazuza/FIrma V nu observa blogul e OK. Daca insa, considera ca e-ati produs un prejudiciu, sunteti responsabil daca nu ati avertizat reprezentatantul V ca si Dvs. inregistrati convorbirea.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Inregistrare audio sfat! tassard tassard Salut, Am o situatie : Varul meu lucreaza intr-un call center pentru o companie de telecomunicatii si a avut urmatoarea situatie - un client x a ... (vezi toată discuția)
Furt informatii - inregistrat audio adriantemax adriantemax In ce masura sunt valabile interceptarile audio realizate la un birou. Spre ex sa lase cineva un mp3 player pe "record" care poate ramane si 20 de ore si sa ... (vezi toată discuția)
Violarea corespondentei electronice oana ristea oana ristea Buna ziua, Am descoperit zilele trecuta ca mi-a fost postata pe un blog o conversatie privata (de pe yahoo messenger). As dori sa stiu daca poate fi ... (vezi toată discuția)