avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 682 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... proprietatea comuna poate fi vanduta doar de catre ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

proprietatea comuna poate fi vanduta doar de catre sotie ?

CRISTOS S INVIAT !

Doi batrani au in proprietate o casa foarte mare, ei nu se inteleg, batrana vrea sa faca contract...cu niste tineri..nu stie inca ce fel de contract...sa o ingrijeasca probabil, ADESI, IN PREZENT, CHIAR DACA NU SE INTELEG, sotul ei ii face mancare, o ingrijeste, baba nu e multumita, aceasta vrea cu orice pret ca PARTEA EI SA O LASE LA STRAINI, are si 2 copii, nici cu ei nu se intelege, ar vrea sa fie servita REGESTE, copii nu pot face asta ! Au locuri de munca si inca nu e cayul sa o tina chiar in puf, ca ea nu mai are chef sa-si faca nici macr un ceai...SE POATE FACE CEVA CA EA SA NU POATA FACE NICI O MISCARE ? UNEORI O IA RAZNA...vrea cu orice pret sa nu lase nimic decat DATORII in urma ei....SOTUL ESTE NECAJIT....ar putea el sa faca la cartile funciare...o ipoteca, ceva care sa o impiedice sa faca vre-o prostie ? Toate actele casei sunt la ea, insa ea incepe sa vanda lucruri pe acuns...Ameninta, CA VINDE SAU FACE CE VREA CU PARTEA EI...OARE VA PUTEA ? E o baba f f smechera, rea si face pe neputincioasa, dupa ce sotul ei zilnic ii face mancare, il ameninta ca ii va face figura ! Nu s-a inteles cu nimeni niciodata !! ce sa faca batranul pentru a nu-l lasa cu probleme ?? Nu se poate face ceva , ca nu are discernamant ? sa nu poata incheia nici un contract fara el sau copii ?? ORICUM UNEORI O IA RAZNA RAU DE TOT BAAB..insa numai rele face !!

multumesc anticipat !
Cel mai recent răspuns: ContSters56778 , utilizator 17:36, 29 Aprilie 2008
SIgur ca se poate....va spun pe privat
Adevarat c-a-nviat!
Proprietatea comuna nu poate fi instrainata doar de sotie atat timp cat este vorba de terenuri sau constructii, dar ea poate face un contract de intretinere cu un strain pentru cota ei parte din proprietatea comuna-teoretic. Daca nu are discernamant trebuie ca sotul si copiii sa faca demersurile necesare pentru ca acest lucru sa fie constatat in baza unui proces - cu expertiza medico-legala de rigoare, si sa i se numeasca un curator+ ridicarea dreptului de dispozitie.
Unul dintre soti poate instraina, fara acordul celuilalt cota sa parte ideala de 1/2 din imobil, urmand ca, in eventualitatea unui partaj si in cazul in care bunul ar reveni in patrimoniul instrainatorului, sa se perfecteze transferul dreptului de proprietate dintr-o vanzare sub conditie, intr-o vanzare efectiva.
Pe de alta parte, daca o persoana vrea sa "fie tratata regeste" dupa o viata intreaga de munca, de ce sa fie considerata "rea", sau "instabila psihic"?; acestui tip de situatie i se mai poate spune "egoism", insa nu poate fi interzis de nici o lege. Sunt persoane care, din punct de vedere fizic "nu mai pot sa-si faca singure nici macar un ceai", insa nu sunt considerate "instabile psihic".

NU conteaza la care dintre soti sunt "actele casei", daca imobilul este inscris in Cartea Funciara pe numele amandurora.
VA MULTUMESC FOARTE MULT PENTRU OPERATIVITATE, DE ALTFEL CA INTOTDEAUNA !

VA DORESC SANATATE SI MULTE SUCCESE OAMENI CU SUFLET... CE SUNTETI !!!
Multumesc ptr. raspuns !

Va rog sa-mi mai spuneti, ce contract ar putea face batrana cu acei tineri, ea spune ca ar dori un contract de..gazduire, in schimbul serviciilor pe care acestia sa le faca in casa ei, adica sa o ajute. SE POATE ?? CE FEL DE CONTRACT ? Eu banuiesc ca daca acei tineri nu au unde sa locuiasca, vor ceva de intretinere, insa nu cred ca vor rezista cu batrana 1 saptamana...iar batrana spune ca vrea ceva contract ca sa-i poata tine acolo, sa nu plece, deoarece, au cam parasit-o toti, fiind foarte dificila, a avut contract cu firme de ingrijire, insa nici cu acestia nu s-a inteles, si tot sotul i-a ramas alaturi ! Ea spune ca le-ar da loc sa stea acolo tinerilor, in schimbul serviciilor....insa nu stiu ce contract de inchiriere eventual...dar si acesta se inregistreaza la finante, chiar daca este in schimbul unor servicii ??? Vrea cu orice pret, sa incerce si aceasta varianta, dupa multe altele incercate ! Riscul este ca se vor duce deoarece nu prea rezista cineva cu ea, si atunci va ramane contractul....tinerilor chiar nu le va pasa, in instante sa desfaca contractul..cine va umbla, de aceea sotul ei, se teme ca va face vreo prostie care ii va crea probleme si drumuri prin instante, e normal ca ea poate cu partea ei sa faca orice pana traieste, chiar fara a fi prezent si sotul la notar pentru incheierea de contract...poate el nici nu va stii cand il va incheia...

MULTUMESC DIN NOU !! O ZI FRUMOASA CU MULT SOARE !

Alte discuții în legătură

Transmiterea dreptului de proprietate de la un parinte a unei parti dintr-un imobil kclaudiut kclaudiut Salutare tuturor, sunt nou pe forum si nu sunt familiarizat cu termenii specifici codului civil, de aceea va rog sa ma scuzati daca nu ma exprim ... (vezi toată discuția)
Transmitere drept de proprietate individual asupra bunului comun flor_gh flor_gh Buna ziua! sotia, care are din casatoria anterioara 2 copii, doreste sa cedeze drepturile sale de proprietate asupra bunurilor pe care le are in comun cu ... (vezi toată discuția)
Partaj - vanzare teren claudyta claudyta buna ziua .am si eu o intrebare .am un teren la munte din partea bunicii mele prin contract de vanzare -cumparare in timpul casatoriei .mele .am divortat si eu ... (vezi toată discuția)