avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 390 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... proprietatea comuna poate fi vanduta doar de catre ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

proprietatea comuna poate fi vanduta doar de catre sotie ?

CRISTOS S INVIAT !

Doi batrani au in proprietate o casa foarte mare, ei nu se inteleg, batrana vrea sa faca contract...cu niste tineri..nu stie inca ce fel de contract...sa o ingrijeasca probabil, ADESI, IN PREZENT, CHIAR DACA NU SE INTELEG, sotul ei ii face mancare, o ingrijeste, baba nu e multumita, aceasta vrea cu orice pret ca PARTEA EI SA O LASE LA STRAINI, are si 2 copii, nici cu ei nu se intelege, ar vrea sa fie servita REGESTE, copii nu pot face asta ! Au locuri de munca si inca nu e cayul sa o tina chiar in puf, ca ea nu mai are chef sa-si faca nici macr un ceai...SE POATE FACE CEVA CA EA SA NU POATA FACE NICI O MISCARE ? UNEORI O IA RAZNA...vrea cu orice pret sa nu lase nimic decat DATORII in urma ei....SOTUL ESTE NECAJIT....ar putea el sa faca la cartile funciare...o ipoteca, ceva care sa o impiedice sa faca vre-o prostie ? Toate actele casei sunt la ea, insa ea incepe sa vanda lucruri pe acuns...Ameninta, CA VINDE SAU FACE CE VREA CU PARTEA EI...OARE VA PUTEA ? E o baba f f smechera, rea si face pe neputincioasa, dupa ce sotul ei zilnic ii face mancare, il ameninta ca ii va face figura ! Nu s-a inteles cu nimeni niciodata !! ce sa faca batranul pentru a nu-l lasa cu probleme ?? Nu se poate face ceva , ca nu are discernamant ? sa nu poata incheia nici un contract fara el sau copii ?? ORICUM UNEORI O IA RAZNA RAU DE TOT BAAB..insa numai rele face !!

multumesc anticipat !
Cel mai recent răspuns: ContSters56778 , utilizator 17:36, 29 Aprilie 2008
Diana Persa a scris:

Referitor la instrainare, raman la opinia mea si a Veronicai- se poate instraina/testa/dona etc cota parte ideala-teoretic. Pentru ca practic nu vad cine ar accepta o vanzare cumparare a unei cote ideale. Nu este vorba de instrainarea bunului, ci a dreptului de proprietate asupra unei cote parti.

Eu nu cred că cel care a iniţiat acest subiect vrea teorie, ci practică........
De asemenea, nu cred ca vreun notar, care ştie carte, să încheie un astfel de act, semnat numai de unul din soţi, deşi priveşte înstrăinarea unui bun comun, chiar a unei părţi din acesta, nedeterminate, atenţie!
Numai după un partaj, se poate încheia un astfel de act, în mod legal!
Ultima modificare: Marți, 29 Aprilie 2008
Corina Capotã, Avocat
Asta da=D>

Dupa parerea mea trebuie sa se hotarasca daca are sau nu discernamant batrana in cauza. Dar nu vad a fi egoismul si rautatea o dovada de lipsa de discernamant. Si nici intentia de a instraina bunurile comune-s-a vazut si la case mai mari.
Poate pur si simplu aveti de suportat un membru de familie mai dificil.
Am spus ca, teoretic, ar putea fi o vanzare sub conditie mixta, sub conditia ca, in cazul unui partaj, sotia sa dobandeasca 1/2 din imobil. Practic ar fi o dubla conditie: partaj si dobandirea cotei de 1/2. Realizarea conditiei depinde de vointa uneia dintre parti (sotia sa ceara partaj) si de vointa unei alte persoane (hotararea judecatoreasca ce este urmarea vointei judecatorului).
Normal ca nici un notar corect nu ar face un astfel de contract, dar pentru bani se pot face multe...
Apoi, se poate face o promisiune de vanzare cu clauza de intretinere, daca tot suntem la capitolul teorie...
Si cum se impaca vanzarea asta teoretica cu Art 35 din Codul Familiei?
Teoretic este posibila doar o promisiune de vanzare, insa vanzare propriu zisa nu.
Acum, nu stiu daca un contract de intretinere este calificat ca "act de instrainare"? Cred ca mai degraba nu, insa nici macar grevarea nu este posibila fara consimtamantul celuilalt sot.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Transmiterea dreptului de proprietate de la un parinte a unei parti dintr-un imobil kclaudiut kclaudiut Salutare tuturor, sunt nou pe forum si nu sunt familiarizat cu termenii specifici codului civil, de aceea va rog sa ma scuzati daca nu ma exprim ... (vezi toată discuția)
Transmitere drept de proprietate individual asupra bunului comun flor_gh flor_gh Buna ziua! sotia, care are din casatoria anterioara 2 copii, doreste sa cedeze drepturile sale de proprietate asupra bunurilor pe care le are in comun cu ... (vezi toată discuția)
Partaj - vanzare teren claudyta claudyta buna ziua .am si eu o intrebare .am un teren la munte din partea bunicii mele prin contract de vanzare -cumparare in timpul casatoriei .mele .am divortat si eu ... (vezi toată discuția)