avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 617 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Legislaţie europeană, CEDO, UE, ... Ingradirea restitutio in integrum
Discuție deschisă în Legislaţie europeană, CEDO, UE, proceduri europene

Ingradirea restitutio in integrum

Stimate Doamne si Domni,

Ma numesc Marijan Baz, de aproape 10 ani locuiesc in Germania, insa rudele mele se afla la Constanta. Nu sunt (inca) membra membru activ al forumului, insa mi se pare ca aici este cea mai de incredere sursa de informatie ce o am la dispozitie (eu neaflandu-ma intara).

Familia mea (de fapt bunicul meu) are in momentul de fata un proces de restituire proprietati (numai terenuri) pe rol. Am inteles ca pana in decembrie anul trecut exista o lege a proprietatii care stipula ca o persoana are dreptul sa ceara retrocedarea a maximum 50 ha teren, atata timp cat retrocedarea a fost afcuta pe aceeasi linie de ascendenta/prin testament de la aceeasi persoana decedata. Deci, teoretic, o persoana avea dreptul sa ceara si sa i se restituie un numar aleatoriu de hectare, atata vreme cat acestea erau moshtenite prin filiere diferite.

Acum am inteles ca la sfarsitul anului trecut s-a dat o lege (deloc mediatizata) restrictiva la legea anterioara, in sensul ca limita de 50 ha este extinsa la totalul numarului de hectare pe care il detine o persoana. Cu alte cuvinte, desi bunicul meu ar fi avut in total dreptul la 50 ha(de la mama sa) + 50 ha (prin testament de la un unchi patern)=100ha per total, din Dec 2008 el va trebui (atata vreme cat unul din procese se afla pe rol) sa renunte la o parte din cerere/proprietate astfel incat valoarea totala sa nu depaseasca 50 ha.

Puteti sa imi dati aici mai multe amanunte? eventualul numar al legii si datele exacte cum pot ajunge la ea mi-ar fi de mare ajutor. Consider ca atat prima ingradire, cat si a doua, sunt extrem de restrictive in dreptul proprietatii si deci ne-conforme cu liniile EU. ca cetatean german doresc sa ma interesez mai indeaproape (si am si canalele informationale la dispozitie) de corelarea celor doua legi la constitutia europeana.

Nu atat din interes personal, ci si fiindca nu gasesc normala atitudinea Guvernului si a Parlamentului de a permite pana in 2004 retrocedarea si tranzactionarea terenurilor in calupuri imense fara nici o restrictie, iar ulterior, cand s-a dovedit ca piata subterana s-a saturat, sa le fie interzis adevaratilor moshtenitori si proprietari de drept, reintrarea in posesie.: Sau limitarea de orice fel a acesteia.

Cu multumiri anticipate, si sperand int-un schimb de informatii obiective,

toate cele bune,

Marijan Baz

PS: a nu se confunda cu legea Legea 193/2007 pentru modificarea si completarea Legii 1/2000

Intrebarea mea ar fi: in cazul in care aceasta lege a fost data, in ce masura este conforma cu Dreptul European si daca nu, se poate face o contestatie/petitie la Bruxelles?
Cel mai recent răspuns: reveilquidam , utilizator 10:14, 15 Iunie 2008
50 hectare de ce? padure, sau teren arabil?
Banuiesc ca, totusi este vorba despre padure.
Pe ce temei s-a cerut restituirea? pe Legea nr. 1/2000?, sau in temeiul Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 83/1999
privind restituirea unor bunuri imobile care au apartinut comunitatilor cetatenilor apartinând minoritatilor nationale din România? Pentru ca exista regimuri diferite de aplicare.
multumesc pentru raspuns. nu e vorba de minoritati nationale. asa ca e vorba de legea 1/2000.

As dori sa va prezint concret cazul bunicului meu:

1) -este proprietarul a 51,75 ha teren arabil in localitatea Mihail Kogalniceanu (CT) prin moshtenire de la tatal. Acesta a fost deposedat abuziv
2) -este proprietarul a 436 mp teren intravilan in Constanta din 1954 (casa in care noi practic am locuit si locuim)
3) -este in proces de restituire cu Primaria Piatra Neamt inca din 1998 in ceea ce priveste proprietatile unchiului sau patern, aflate in anexa Valeni a localitatii Piatra Neamt

La pct. 3) ar mai fi de detaliat urmatoarele: acest proces s-a tergiversat din motive politice si de interes local. Atitudinea autoritatilor de tainuire a actelor cadastrale a durat pana de curand (inceputul anului acesta). Astfel incat, ca printr-o minune (nici o pila, nactiunea de cerere a actelor cadastrale fiind de multa vreme facuta) am aflat chiar ca in proprietatea unchiului se aflau cu mult mai multe hectare decat shtiam noi.

Initial am revendicat livada de 3,5 ha (teren liber si singurul pe care Primaria PN se ofera sa ni-l dea pe fostul amplasament) + inca 9 ha intravilan (la momentul deposedarii era extravilan, acum s.au construit case pe el, proprietarul celor 9 ha este Primaria PN, iar cei ce locuiesc in casele acelea au concesionat terenul dela Primarie). Dec, la inceput, ne erau cunoscute 12,5 ha intravilan (in 1945 fost teren agricol). Revendicarea fiind facuta inca din 1998, ne-am bazat pe marturii pentru a stabili si a arata Primariei PN exact marimea si amplasamentul cat mai exact a acelor 12,5 ha. Acum nu mai este cazul,. intrucat...au aparut actele date disparute.

La inceputul anului, odata cu "pomana" facuta din neant (aparitia ca prin minune a descrierii chiar si a vecinatatilor exacte, a delimitarilor si vecinatatilor, a cadastrului, si a cartilor funciare care vorbesc clar in favoarea noastra), am aflat ca in total unchiul a fost deposedat de:

-49 ha padure
-104 ha teren arabil (la vremea aceea) actualmente impartit in teren intravilan si arabil

Intrebare: in afara de proprietatile mentionate la pct.- 1) (de la tatal sau) si 2) (a bunicului personal), cat are shanse sa primeasca bunicul meu de la pct. 3) (de la unchiul deposedat), avand in vedere actualul cadru normativ? Cunoasteti o lege data la sf. lui 2007 de restrictionare (e cam obscura legea, nu toti au aflat de ea, nu s-a facut o mediatizare dci doar publicare in Monitorul Oficial).
Ultima modificare: Miercuri, 30 Aprilie 2008
reveilquidam, utilizator
Legea 18/1991 modificata prin legea nr. 247/2005 prevede la art. 11, alin. 2, ind.1 ca "Terenurile preluate abuziv de cooperativele agricole de productie de la persoanele fizice, fara
înscriere în cooperativele agricole de productie sau de catre stat, fara nici un titlu, revin de drept
proprietarilor care au solicitat reconstituirea dreptului de proprietate, pe vechile amplasamente, daca
acestea nu au fost atribuite legal altor persoane."
Art. 3, alin 2 din Legea nr. 1/2000: "Reconstituirea dreptului de proprietate pentru persoanele fizice prevazute la art. 9 alin. (1) din Legea fondului funciar nr. 18/1991, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, se face pentru diferenta dintre suprafata de 10 ha de familie si cea adusa în cooperativa agricola de productie sau preluata prin legi speciale ori în orice mod de la membrii cooperatori, dar nu mai mult de 50 ha de proprietar deposedat."

Prin publicarea in Monitorul Oficial o lege devine publica. De obicei, legile cu privire la proprietate sunt destul de mediatizate, dar nu asta este important, cat este de mediatizata o lege...
Nu cunosc nici o lege de "restrictionare" (a ce?)
Ultima modificare: Joi, 1 Mai 2008
avTodincaVeronica, utilizator
Va multumesc mult celor care mi-ati raspuns. Intre timp, actele sunt foatrte clare, neasteptat de detaliate inc eea ce priveste marimea suprafetei si chiar toate vecinatatile terenului respectiv.

Am ajuns acum la faza cu expertiza, foarte importanta dupa parerea mea si vis- a-vis de care suntem f. sceptici intrucat am citit numai lucruri urate despre Primaria Piatra Neamt in particular si de mafia retrocedarilor in particular.

Ca sa nu deschid un topic nou, ma gandesc sa scriu aici:

Am nevoie (destuld e urgenta) de un expert topografic/imobiliar ptr. proces de restituire a unei suprafate mari de teren in imediata vecinatate Piatra Neamt (intra- si extra-vilan).

Caut un expert cat mai putin implicat, cat mai putin coruptibil (de incredere) intrucat am avut nenumarate experiente neplacute cu Primaria din Piatra Neamt (Ghe. Stefan actualul primar, are chiar dosar DNA)

Va multumesc anticipat pentru orice nume (preferabil din alt judet decat Neamt, am auzit ca in Cluj mafia terenurilor e mai putin dezvoltata ca in alte judete).
Expert topograf autorizat puteti angaja doar din judetul in care se afla situat imobilul.

Alte discuții în legătură

Decizie restituire teren primarie Lisonelta400 Lisonelta400 In februarie anul 2000 tatal meu si unchiul meu au cerut sa li se restituie 50 de hectare de teren arabil dupa un unchi al lor , iar in septembrie 2005 tatal ... (vezi toată discuția)
Legea retrocedarii spiridon_olga spiridon_olga Buna ziua Stie cineva sa-mi rezolve urmatorea nelamurire ? Bunica mea avea 200 hectare pamant. Am depus cereri pentru retrocedare, 6 mostenitori. Ni s-au ... (vezi toată discuția)
Suprafata maxima ce poate fi reconstituita Anna63 Anna63 Buna seara ! Va rog sa imi spuneti care este numarul maxim de hectare de teren agricol si forestier care poate fi reconstituit. in acest moment conform ... (vezi toată discuția)