avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 258 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Legislaţie europeană, CEDO, UE, ... Ingradirea restitutio in integrum
Discuție deschisă în Legislaţie europeană, CEDO, UE, proceduri europene

Ingradirea restitutio in integrum

Stimate Doamne si Domni,

Ma numesc Marijan Baz, de aproape 10 ani locuiesc in Germania, insa rudele mele se afla la Constanta. Nu sunt (inca) membra membru activ al forumului, insa mi se pare ca aici este cea mai de incredere sursa de informatie ce o am la dispozitie (eu neaflandu-ma intara).

Familia mea (de fapt bunicul meu) are in momentul de fata un proces de restituire proprietati (numai terenuri) pe rol. Am inteles ca pana in decembrie anul trecut exista o lege a proprietatii care stipula ca o persoana are dreptul sa ceara retrocedarea a maximum 50 ha teren, atata timp cat retrocedarea a fost afcuta pe aceeasi linie de ascendenta/prin testament de la aceeasi persoana decedata. Deci, teoretic, o persoana avea dreptul sa ceara si sa i se restituie un numar aleatoriu de hectare, atata vreme cat acestea erau moshtenite prin filiere diferite.

Acum am inteles ca la sfarsitul anului trecut s-a dat o lege (deloc mediatizata) restrictiva la legea anterioara, in sensul ca limita de 50 ha este extinsa la totalul numarului de hectare pe care il detine o persoana. Cu alte cuvinte, desi bunicul meu ar fi avut in total dreptul la 50 ha(de la mama sa) + 50 ha (prin testament de la un unchi patern)=100ha per total, din Dec 2008 el va trebui (atata vreme cat unul din procese se afla pe rol) sa renunte la o parte din cerere/proprietate astfel incat valoarea totala sa nu depaseasca 50 ha.

Puteti sa imi dati aici mai multe amanunte? eventualul numar al legii si datele exacte cum pot ajunge la ea mi-ar fi de mare ajutor. Consider ca atat prima ingradire, cat si a doua, sunt extrem de restrictive in dreptul proprietatii si deci ne-conforme cu liniile EU. ca cetatean german doresc sa ma interesez mai indeaproape (si am si canalele informationale la dispozitie) de corelarea celor doua legi la constitutia europeana.

Nu atat din interes personal, ci si fiindca nu gasesc normala atitudinea Guvernului si a Parlamentului de a permite pana in 2004 retrocedarea si tranzactionarea terenurilor in calupuri imense fara nici o restrictie, iar ulterior, cand s-a dovedit ca piata subterana s-a saturat, sa le fie interzis adevaratilor moshtenitori si proprietari de drept, reintrarea in posesie.: Sau limitarea de orice fel a acesteia.

Cu multumiri anticipate, si sperand int-un schimb de informatii obiective,

toate cele bune,

Marijan Baz

PS: a nu se confunda cu legea Legea 193/2007 pentru modificarea si completarea Legii 1/2000

Intrebarea mea ar fi: in cazul in care aceasta lege a fost data, in ce masura este conforma cu Dreptul European si daca nu, se poate face o contestatie/petitie la Bruxelles?
Cel mai recent răspuns: reveilquidam , utilizator 10:14, 15 Iunie 2008
ei, uite, vedeti ca eu de aici nu aveam de unde sa stiu lucrul asta, multumesc mult, nu eu ma ocup personal de caz, ci unchiul meu (el ar eimputernicirea bunicului)

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Decizie restituire teren primarie Lisonelta400 Lisonelta400 In februarie anul 2000 tatal meu si unchiul meu au cerut sa li se restituie 50 de hectare de teren arabil dupa un unchi al lor , iar in septembrie 2005 tatal ... (vezi toată discuția)
Legea retrocedarii spiridon_olga spiridon_olga Buna ziua Stie cineva sa-mi rezolve urmatorea nelamurire ? Bunica mea avea 200 hectare pamant. Am depus cereri pentru retrocedare, 6 mostenitori. Ni s-au ... (vezi toată discuția)
Suprafata maxima ce poate fi reconstituita Anna63 Anna63 Buna seara ! Va rog sa imi spuneti care este numarul maxim de hectare de teren agricol si forestier care poate fi reconstituit. in acest moment conform ... (vezi toată discuția)