avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 212 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... modificare timp efectiv de munca
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

modificare timp efectiv de munca

Buna dimineata si Hristos a Inviat!

Dupa o foarte scurta vacanta de Paste, astazi, cand am venit la serviciu, am primit o veste nu foarte placuta!

Iata despre ce este vorba:

In actualul ROI si contractul individual de munca pe care l-am semnat la angajare, este prevazut un timp de lucru de 8 ore - 08.00-16.00 ori 16.00-24.00 cu pauza de masa inclusa ( de 30 de minute).
Ne-au anuntat , ieri se pare ca a fost o prea-minunata sedinta) ca de luni, 5.05.2008, timpul de lucru se va modifica. Adica, vor fi 9 ore de munca, din care 1 ora pauza. Si asta fara niciun fel de compensatie salariala. Ce ne intriga si mai mult este faptl ca firma are 2 sedii: unul in Bucuresti si unul in Galati. PEntru cei din Bucuresti, programul ramane neschimbat, motivatia fiind "traficul din Bucuresti" ... Ei spun ca aceasta situatie va ramane asa doar pana in momentul in care traficul din capitala isi va reveni cumva. Sa fim seriosi: nu stiu daca mai apuca vreunul din noi sa vada si minunea asta.

Intrebarile mele sunt atat de multe incat nici nu stiu cu ce sa incep.
Au vreun temei legal aceste schimbari, aplicabile doar pentru sediul din Galati?
Daca se schimba totusi acest program, nu ar trebui sa avem ceva beneficii?
Care sunt situatiile in care angajatorul poate efectua aceste shimbari, sa le spun de ordin administrativ?
Putem ataca aceasta hotarare, oficial vorbind?
Daca tot se va produce shimbarea, nu ar trebui sa beneficiem macar de un preaviz? Unul ceva mai mare decat o jumatate de saptamana?

Asteptam cu mare interes raspunsurile dumneavoastra!
Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: carmenalinamihai , utilizator 02:08, 11 Februarie 2009
1. Timpul de munca reprezinta timpul pe care salariatul il foloseste pt. indeplinirea sarcinilor de munca - in conf. cu disp. art. 108 C.Muncii. Deci pauza de masa nu reprezinta timp de munca, nu este sarcina de serviciu sa-ti mananci pranzul, decat daca esti inspector la Ghidul Michelin:D
2.Pentru salariatii angajati cu norma intreaga durata normala a timpului de munca este de 8 ore pe zi si de 40 de ore pe saptamana - v. art. 109 C. Muncii- nu depasiti aceasta norma prin noul ROI.
3. Regulamentul intern se intocmeste de catre angajator, cu consultarea sindicatului sau a reprezentantilor salariatilor, dupa caz- art. 257 C. Muncii. Chiar daca sindicatul/reprezentantii salariatilor s-ar opune, angajatorul este cel care intocmeste ROI dupa cum doreste, atat timp cat respecta prevederile legale.
Pana la urma, poate s-a consultat cu sindicatul si nu aveti dvs. cunostinta.
4. Nu vad in mod necesar niste beneficii pt. dvs.- este la latitudinea angajatorului-in fapt nu veti munci mai mult decat prevede Codul - 8 ore/zi.
5.Puteti ataca in instanta dispozitiile ROI, dar ca sa castigati trebuie sa aveti motive - eu nu vad-din studiul articolelor citate veti ajunge la aceeasi concluzie- nu se incalca prin noul ROI disp. legale.
5. NU inteleg la ce preaviz va referiti.
Ma refeream la faptul ca pe noi ne-au anuntat - fara sa fi semnat vreun act aditional - ieri, 29/04/2008 ca de luni, 5 mai se schimba programul de lucru! Nu ar trebui sa avem un fel de preaviz.. ceva mai mare decat 2-3 zile?

Cand ne-am angajat, am semnat un contract in care era prevazut faptul ca avem un program de 8 ore in care este inclusa pauza. Iar acum suntem anuntati ca se modifica timpul efectiv de lucru, fara niciun alt beneficiu.
Mentionez ca muncim in ture si, din cate stiu eu, programul nu trebuie sa depaseasca 8 ore/zi.

Cum poate interveni o modificare a regulamentului de ordine interioara? CAm cat timp este acesta valabil?

Noi am semnat CIM-ul care prevedea un alt program... Este legal sa ni se impuna o astfel de schimare, fara niciun motiv?

In afara faptului ca se schimba programul efectiv de lucru, se schimba si norma dar salariile raman aceleasi... Este normal?

Daca se schimba timpul de lucru, adica 7-16 si 16-01... nu mai putem munci in ture. De exemplu, daca o persoana munceste in shift-ul de dupa-amiaza, nu mai poate veni de dimineata, pentru ca nu se mai respecta cele 8 ore intre shifturi...


Inteleg ca este loc aici de incalcari ale drepturilor salariatilor- dar teoretic angajatorul nu incalca prevederile legii, pe care vi le-am scris mai sus.Pauza nefacand parte din timpul de lucru, deci nu depasiti 8 ore.
Organizarea programului pe ture este problema angajatorului nu a dvs. sau a noastra.

Motivul schimbarii programului il priveste din nou pe angajator-trebuia doar sa se consulte cu sindicatele/reprezentantii salariatilor la modificarea ROI.

Programul de lucru nu este unul din elementele pentru a caror modificare angajatorul si angajatul trebuie sa incheie vreun act aditional la CIM. Nu vad cum se schimba norma, daca ramaneti tot la o norma de 8 ore, dar cu o pauza de masa mai mare.

Pe de alta parte Codul muncii nu prevede o durata minima generala pentru pauza de masa - pana la urma poate fi si 5 minute:P

Lupta sindicala e sigura cale pentru dvs.- protestati prin intermediul sindicatului/reprezentantilor salariatilor, negociati compensatii pentru aceasta schimbare, sau negociati revenirea la durata de 30 de minute a pauzei de masa.
Prin Contractul colectiv de munca la nivel national s-a prevazut ca repausul pentru servirea mesei nu poate fi mai mic de 15 minute, iar repausul cu o durata de 15 minute, se include în programul de lucru (art.54 alin.2).
Multumesc Elis... Propt, ca intotdeauna

Totusi, nu sunt pe deplin lamurita pt ca aceasta schimbare, denumita de angajator "decizie", ni se pare ca nu e legala sau, cel putin, nu e pe deplin legala.

Am gasit cateva articole in codul muncii si in contractul colectiv de munca la care as vrea sa fac referire.

Art. 13. - (1) Orele de începere şi terminare a programului vor fi stabilite prin regulamentul intern.
(2) În toate cazurile în care se dovedeşte că este posibil, cei care angajează şi sindicatele vor purta
negocieri pentru a fixa orare flexibile de lucru şi modalităţi de aplicare a acestora.
(3) Stabilirea orarelor flexibile de lucru nu afectează drepturile prevăzute în contractul colectiv de muncă.

- in ROI este specificat clar acest lucru... 8-16 si 16-24 cu pauza de 45 de minute inclusa in program... Vorbesc despre ROI in vigoare, pt care toata lumea a semnat.... O astfel de decizie poate intra in vigoare inainte ca toata lumea sa ia la cunostinta prevederile noului ROI (care ni s-a spus ca este inca in lucru)?

Art. 16.(3) Pentru persoanele al căror program de lucru se desfăşoară pe timpul nopţii, durata timpului de
muncă este mai mică cu o oră decât durata timpului de muncă prestată în timpul zilei, fără diminuarea salariului
de bază şi a vechimii în muncă.

- avem si cateva persoane care efectueaza ore de noapte.... sa inteleg ca ei trebuie sa aiba, in noile conditii, 7 ore efective de munca?

Art. 16 (6) Salariaţii care urmează să desfăşoare cel puţin 3 ore de muncă de noapte sunt supuşi unui examen
medical gratuit înainte de începerea activităţii şi după aceea, periodic.

- acest examen este acelasi pe care il facem in fiecare an? Daca ultimul examen l-am efectuat in mai 2007 si urmeaza ca programul cu 3 ore munca de noapte sa intre in vigoare din 5 mai 2008, ar trebui sa fi beneficiat de un astfel de control, recent, nu?

Art. 20.(3) Normele de muncă aprobate de conducătorul unităţii constituie anexă la contractul colectiv de muncă
şi se fac cunoscute salariaţilor cu cel puţin 5 zile înainte de aplicare.

-Daca se modifica timpul efectiv de lucru, de la 7.15 ore (cum scrie in actualul ROI) la 8 ore efective de munca, se va modifica si norma... Sa inteleg ca noua norma va intra in vigoare abia din 12 mai?

Dat fiind faptul ca ni se modifica acest timp efectiv de lucru... conform roi-ului si al deciziei.... trebuie sa semnam vreun act adtional? Se impune o oarecare crestere a salariului?

Stiu ca timpul de repaos intre ture este de minimum 8 ore.... Mai multi colegi au fost planificati pentru saptamana viitoare in ture de dupa-amiaza - 16.00-01.00 (luni si marti, de ex) si de miercuri pana vineri de dimineata 07.00-16.00.... Nu este legal, nu?

Multumesc pentru raspunsuri!

Alte discuții în legătură

Program inegal vs program normal law99 law99 Sal.Doresc sa inchei niste CIM in felul urmator 40ore/saptamina maxim 48 cu ore suplimentare iar ca program zilnic sa apara in CIM 08.00-16.00. si repaus 2 ... (vezi toată discuția)
Pauza de masa-obligatoriu sau nu andreea.dragan andreea.dragan Buna dimineata! Lucrez de aproximativ 1 an de zile in cadrul unei firme, iar programul de lucru a fost de 8 ore, de la 8-16.00. Saptamana trecut, m-au ... (vezi toată discuția)
Act aditional modificare program de munca personal turant ursuletroz ursuletroz Buna ziua, Va rog sa ma ajutati cu un raspuns la urmatoarea intrebare: avem salariati care lucreaza 8 orezi, 40 ore/saptamana. Dorim sa le modificam programul ... (vezi toată discuția)