avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 697 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... cheltuieli de judecata
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

cheltuieli de judecata

Am castigat un proces pe un litigiu de munca cu firma la care am fost angajat anterior. Astept sa faca recurs... Firma trebuie sa-mi plateasca cheltuielile de judecata (1500 lei). As avea neaparata nevoie de banii astia pt ca mi s-a terminat somajul. Se poate sa-i primesc sau va trebui sa astept finalizarea recursului. Daca da, va rog sa-mi spuneti ce am de facut si cam ar dura sa intru in posesia banilor.
Va multumesc
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 07:10, 28 Februarie 2011
buna ziua,
va trebuie o hotarare definitiva si irevocabile pentru a primi banii, trebuie in consecinta sa asteptati finalizarea recursului.
Sectiunea V - Executia vremelnica


Art. 278
Hotararile primei instante sunt executorii de drept cand au ca obiect:
1. plata salariilor sau a altor drepturi izvorate din raporturile juridice de munca, precum si a sumelor cuvenite, potrivit legii, somerilor;
2. despagubiri pentru accidente de munca;
3. rente ori sume datorate cu titlu de obligatie de intretinere sau alocatie pentru copii, precum si pensii acordate in cadrul asigurarilor sociale
3^1. despagubiri in caz de moarte sau vatamare a integritatii corporale ori sanatatii, daca despagubirile s-au acordat sub forma de prestatii banesti periodice
4. reparatii grabnice;
5. punerea sau ridicarea pecetilor ori facerea inventarului;
6. pricini privitoare la posesiune, numai in ce priveste posesiunea;
7. in cazul prevazut de art. 270;
8. in orice alte cazuri in care legea prevede ca hotararea este executorie.
Mihail_Mihai a scris:

buna ziua,
va trebuie o hotarare definitiva si irevocabile pentru a primi banii, trebuie in consecinta sa asteptati finalizarea recursului.


Chiar asa ? .... hotararile pronuntata in prima instanta in litigiile de munca sunt definitive si executorii .... prin urmare, se poate pune in executare hotararea respectiva cu riscul intoarcerii executarii in cazul in care in recurs angajatorul castiga.
Buna,

Am Notificat parata sa puna in executare hotararea de fond. Mai pot ei sa ceara suspendarea executiei vremelnice? Au vreo posibilitate sa amane plata salariilor? Daca nu, in cat timp sunt obligati sa faca plata? Exista vreo posibilitate sa primesc doar banii insa sa nu fiu repus in functie pana la judecarea recursului? (asta pentru ca mi se pare ciudat sa incep lucrul la o firma cu care sunt inca in proces).

Va multumesc
Introducerea recursului nu poate schimba caracterul executoriu de drept al hotararilor date de prima instanta in litigiile de munca .
In ceea ce priveste punerea in aplicare partial a unei hotarari in aceste spete nu cred ca este posibil (nu sunt sigur).
Termenul de executare a hotararii este de 15 zile si incepe de la data inregistrarii cererii facute de partea interesata.
Refuzul de a pune in aplicare o hotarare dupa trecerea termenului constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare sau amenda penala.

Codul muncii :rtfm:
Art. 277. - Neexecutarea unei hotarari judecatoresti definitive privind plata salariilor in termen de 15 zile de la data cererii de executare adresate angajatorului de catre partea interesata constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la 3 la 6 luni sau cu amenda.
Art. 278. - Neexecutarea unei hotarari judecatoresti definitive privind reintegrarea in munca a unui salariat constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la 6 luni la 1 an sau cu amenda.
Art. 279. - (1) In cazul infractiunilor prevazute la art. 277 si 278 actiunea penala se pune in miscare la plangerea persoanei vatamate.
(2) Impacarea partilor inlatura raspunderea penala.
Ultima modificare: Duminică, 27 Februarie 2011
rosu gheorghe, utilizator

Alte discuții în legătură

Nerespectarea hotararii judecatoresti andreisl andreisl Buna ziua, va rog sa ma ajutati cu un raspuns pentru problema mea, daca este posibil. Am castigat un conflict de munca, instanta a anulat decizia de ... (vezi toată discuția)
Plata drepturilor salariale in urma unei hotarari judecatoresti MatusaVulpe MatusaVulpe Buna ziua, Am castigat in instanta un litigiu de munca, pentru care angajatorul este obligat sa ma repuna pe post, m-a repus fara sa semnez acte altele in ... (vezi toată discuția)
Reintegrare acuta acuta Buna ziua. Va rog sa-mi spuneti care este termenul legal de punere in aplicare a unei hot judecatoresti irevocabile de reintegrare pe vechiul post. 15 ... (vezi toată discuția)