avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 688 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... uzucapiune
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

uzucapiune

Buna ziua!
Va scriu in scopul de a rezolva urmatoarea problema:In 1955 bunicii mei au cumparat un teren de aproximativ 400 mp in apropierea Bucurestiului intr o zona putin construita si si-au inprejmuit acest teren adaugand aprox 150 de metri in spatele curtii dupa cum toti vecinii au procedat astfel ajungand deci la o suprafata de aprox 550 mp,mentionez ca aceasta fasie de teren extra se intinde dealungul intregii strazii ,toti ceilalti vecini procedand la fel si anume prelungindu-si suprafata de teren aflat in posesie cu acest adaos in spatele curtilor.Intrebarea este daca se poate face pt a intra in posesia unor acte pe intreaga suprafata avand in vedere faptul ca au trecut cei 30 de ani necesari uzucapiunii.Mentionez ca proprietarul de pe acte ,respectiv bunicul meu a decedat recent si as dori sa fac succesiunea pe numele bunicii in scopul de a revendica acest teren ,as dori sa stiu daca este posibil asa ceva .si eventual care sunt pasii de urmat.
Cu stima Neagu V
Cel mai recent răspuns: Gabriel Zagrean , Avocat 20:23, 7 Februarie 2011
Daca terenul este al statului, nu-l puteti uzucapa. Daca nu puteti obtine uzucapiunea si fara succesiune, prin jonctiunea posesiilor, adica posesia a fost inceputa de bunic, si continuata de actualii mostenitori.
asa cum a mentionat si colegul mai sus, trebuie sa verificati in prima faza daca acea fasie de teren de 150 mp nu apartine cumva statului-bunurile statului sunt inalienabile,imprescriptibile,insesizabile, guvernate de dreptul de proprietate publica.(art 135 alin 5 din Constitutie; art 11 alin 1 di lg 213/1998)
pe urma, daca pentru suprafata de 400 mp aveti intabulat dreptul de proprietate, aveti o posibilitate mai simpla sa intabulati terenul ,direct,fara a mai fi nevoie de un proces(uzucapiunea mare de 30 ani in acest caz).
Multumesc pentru raspunsuri dar cum as putea afla daca acea bucata de pamant se afla in posesia statului
La primaria respectiva, consultand inventarul bunurilor ce fac parte din domeniul public al unitatii administrativ-teritoriale (este impropriu spus "teren al statului", pentru ca, in cel mai rau caz, este in domeniul public al localitatii respective, ramanand insa inalienabil, imprescriptibil si insesizabil).
Daca este proprietate privata a statului, se merge pe regula de drept comun, deci se poate uzucapa .Se poate afla situatia din arhive, pe istoric de rol fiscal, de la primaria de care apartineti si din planurile cadastrale aferente.Daca toti vecinii au facut la fel, poate faceti o actiune comuna de uzucapiune.

Alte discuții în legătură

Uzucapiune sau cesionare ? lucifer76 lucifer76 Buna ziua . Acum 35 de ani , bunica mea a ingradit un tapsan de 200 mp in fata casei . Acum 10 ani , mama mea a mostenit casa si un teren aferent . Mama mea ... (vezi toată discuția)
Modificare/rectificare suprafata teren intravilan sz_ada sz_ada as avea si eu nevoie de o parere, situatie se prezinta in felul urmator: In anul 1971 bunicul si bunica cumpara un teren intravilan, din respectivul act de ... (vezi toată discuția)
Plangere penala Anatol2017 Anatol2017 Buna ziua, Am avut un proces pe fond funciar. In urma unei expertize geo-topo, partea adversa a aflat ca ocupa un drum din domeniul public. A demarat ... (vezi toată discuția)