avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 693 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Succesiune in urma decesului tatalui.
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Succesiune in urma decesului tatalui.

Buna! Va rog sa ma ajutati si sa ma invatati ceva.Sunt in strainatate de 10 ani.In Romania am mama si 3 frati.Acum o luna mi-a murit tatal si sunt chemata la succesiune ,insa eu nu sunt de acord cu modul in care mama doreste sa imparta terenul si casa,in favoarea fratelui meu mai mic .Spuneti-mi va rog ce drepturi are mama sa imparta succesiunea tatalui,daca ea nu a fost cununata legal cu tata (au fost concubini 40 de ani).Nu as vrea sa semnez actele atat timp cat mama vrea sa imparta bunurile dupa dorinta ei,dar nu stiu ce repercursiune va avea asupra mea neacceptarea succesiunii.Poate ma 'luminati'domniile voastre.

Multumesc.
În caz de renuntare la mostenire aceasta se face printr-o declaratie expresa la notar, în cele 6 luni de la deces. Dupa acest termen, dreptul de a accepta sau de a renunta se prescrie, succesibilul devenind strain de mostenire.

Nu are niciun drept mama sa imparta mostenirea cum vrea. Mostenitori sunteti dvs si cei 3 frati.
Daca au dobandit impreuna bunurile, terenuri, constructii, sunt co-proprietari pe acestea.
Daca toate bunurile au apartinut tatalui, mama dumneavoastra nu-l mosteneste conform succesiunii legale. Numai in cazul in care are vreun testament in favoarea ei poate sa-l mosteneasca.
Daca nu sunteti de acord cu succesiunea, nu semnati certificatul de mostenitor. S-ar putea sa fiti data in judecata de catre cei interesati, asa ca ar fi bine sa puteti avea cunostinta daca primiti citatie, ar fi bine sa aveti pe cineva care sa se intereseze pentru dumneavoastra. daca aveti cartea de identitate la adresa din Romania, veti fi citata la acea adresa.
Va multumesc mult ptr raspunsuri .Sincer nu ma asteptam atat de repede.Ma intreb ,daca nu ar fi mai bine sa nu ma prezint la succesiune pe motiv ca nu pot lasa serviciul de aici ,iar asta insemnand sa ma incadrez in art .700 cod civil si sa mai aman succesiunea.
avTodincaVeronica a scris:

Daca au dobandit impreuna bunurile, terenuri, constructii, sunt co-proprietari pe acestea.
Daca toate bunurile au apartinut tatalui, mama dumneavoastra nu-l mosteneste conform succesiunii legale. Numai in cazul in care are vreun testament in favoarea ei poate sa-l mosteneasca.
Daca nu sunteti de acord cu succesiunea, nu semnati certificatul de mostenitor. S-ar putea sa fiti data in judecata de catre cei interesati, asa ca ar fi bine sa puteti avea cunostinta daca primiti citatie, ar fi bine sa aveti pe cineva care sa se intereseze pentru dumneavoastra. daca aveti cartea de identitate la adresa din Romania, veti fi citata la acea adresa.

În cazul în care concubinii (mama şi tatăl dv.) au dobândit bunurile împreună în timpul concubinajului, existând acte de dobândire a bunurilor pe numele amândorura, mama dv. nu are nici un drept de moştenire pentru cota-parte ce revine tatălui dv. defunct în calitate de coproprietar, deoarece mama nu are calitatea de succesibil, concubinilor nerecunoscându-li-se decât un drept de coproprietate asupra bunurilor dobândite împreună şi dovedite astfel .
Dacă actele de achiziţionare a bunurilor sunt doar pe numele tatălui dv., mama dv. nu va obţine nimic la notar, neavând calitatea de succesibil, eventual în instanţă pentru dovedirea unui drept de creanţă.
Un testament lăsat de defunct în favoarea mamei dv. poate reduce cota ce revine succesibililor descendenţi, conferindu-i astfel calitatea de succesibil.

Cu privire la atitudinea dv. de acceptare tacită sau expresă a succesiunii, vă recomand ca, în situaţia în care doriţi să-l moşteniţi pe tatăl dv., să vă prezentaţi la notarul investit cu dezbaterea succesiunii sau la oricare notar şi să daţi o declaraţie de acceptare a succesiunii deschise în urma decesului tatălui dv., în termenul de opţiune succesorală prevăzut în mod expres de lege de 6 luni de la data deschiderii succesiunii, respectiv de 6 luni de la data decesului tatălui dv. Dacă daţi declaraţia la alt notar decât cel investit cu dezbaterea succesiunii, veţi transmite acestuia declaraţia de acceptare a succesiunii pentru a fi luată în considerare la dezbatere.
Având în vedere că nu locuiţi în ţară, că aţi cunoscut data decesului tatălui dv., că nu aţi intrat în posesia vreunui bun al tatălui dv., nu se poate dovedi că aţi acceptat tacit succesiunea.
În cazul în care nu veţi proceda aşa, după expirarea termenului de 6 luni de opţiune succesorală, veţi fi considerată străină de succesiune şi nu veţi mai putea invoca vreun drept de moştenire.

Mama dv. nu poate împărţi ea moştenirea, că nu este proprietatea ei.... Moştenirea se poate împărţi doar conform regulilor prevăzute în mod expres de lege în faţa notarului, când părţile se înţeleg, sau dacă părţile nu se înţeleg, dosarul se suspendă la notar şi părţile sunt îndrumate la instanţă pentru stabilirea şi întinderea drepturilor lor de moştenire.
louisatr a scris:

Ma intreb ,daca nu ar fi mai bine sa nu ma prezint la succesiune pe motiv ca nu pot lasa serviciul de aici ,iar asta insemnand sa ma incadrez in art .700 cod civil si sa mai aman succesiunea.

Art. 700 alin. 2 Cod civil prevede: "In cazul cand mostenitorul a fost impiedicat de a se folosi de dreptul sau, din motive de forta majora, instanta judecatoreasca, la cererea mostenitorului, poate prelungi termenul cu cel mult 6 luni de la data cand a luat sfarsit impiedicarea".
Nu puteţi invoca acest caz pentru a vă prevala de dispoziţiile art. 700 alin. 2 Cod civil. Cazul de forţă majoră este cu totul altceva....;) Prin caz de forţă majoră se înţeleg împrejurările care au intervenit după ce aţi luat la cunoştinţă de dezbaterea succesiunii, ca urmare a unor evenimente extraordinare, neprevăzute şi inevitabile pentru dv.
Sunt considerate cazuri de forţă majoră împrejurări ca: război, revoluţie, calamităţi naturale (cutremur, mari inundaţii, incendii) etc.
Ultima modificare: Miercuri, 30 Aprilie 2008
Corina Capotã, Avocat

Alte discuții în legătură

Succesiunea,speta complicat. loredana marina loredana marina Buna ziua,am si eu o intrebare in legatura cu mostenirea,tatal meu tocmai a decedat pe data de 1.04.2010,fratele meu pe 18.02.2010 iar mama mea pe ... (vezi toată discuția)
Succesiune: obligatorie in 6 luni de la deces? dona77 dona77 In ianuarie anul acesta a decedat tatal meu; de la Primarie ni s-a spus ca in termen de 6 luni trebuie sa facem o succesiune (si pt asta, sa iau legatura cu un ... (vezi toată discuția)
Certificat de mostenitor ContSters115731 ContSters115731 Tatal meu a murit in urma cu doi ani si am ramas patru frati si mama noastra.A m vrea sa facem certificatul de mostenitor si as vrea sa stiu daca avem toti ... (vezi toată discuția)