avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 542 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... succesiunea,speta complicat.
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

succesiunea,speta complicat.

Buna ziua,am si eu o intrebare in legatura cu mostenirea,tatal meu tocmai a decedat pe data de 1.04.2010,fratele meu pe 18.02.2010 iar mama mea pe 7.01.2010.Situatia este complicata deoarece parinti mei au fost casatoriti legal dar in urma cu 25 de ani s-au despartit,nu divortat.Tatal meu a trait in concubinaj cu altcineva inca de atunci.Acum am ramas doar eu,tatal meu nu a lasat nici un fel de testament iar concubina lui cu care ma inteleg bine nu are nici un fel de act facut pe numele ei ea doar spunandu-mi ca acum trebuie sa imi dea actele ca sa refac titlurile de proprietate pe numele meu.masa succesorala este alcatuita din casa,masina si cateva terenuri.In urma fratelui meu a ramas un copil de 19 ani,iar fratele meu era divortat de mama nepotului meu de 15 ani.A-si vrea sa stiu si eu ce drepturi are nepotul meu la avere si concubina tatalui meu,care sunt partile care le revin lor si mie. Cine poate deschide succesiunea acum pentru ca nepotul meu vrea neaparat avereX-(,se poate face vreun demers fara mine?eu nu am bani sa deschid succesiune acum si am auzit variante cum ca in urmatoarele 6 luni daca deschid succesiunea nu ma costa foarte mult.Am nevoie urgent de o indrumare.Va multumesc din suflet.
Cel mai recent răspuns: iceflower , utilizator 14:31, 6 Aprilie 2010
avind in vedere calitatea dv. de mostenitor, aveti posibilitatea legala de a deschide succesiunea dupa tatal dv. indiferent de conduita adoptata de ceilalati mostenitori. concomitent cu deschiderea succesiunii dupa tatal dv. deschideti succesiunea si du mama dv. luati legatura cu un notar public care va poate indruma.
...dezbati succesiunea in termen de 2 ani si beneficiati de scutire pt impozit(1% din masa succesorala)...lucru valabil pt toate succesiunile...prietena tatalui nu dobandeste nimic...in schimb se face succ dupa mama mosteneste tatal,1/4 si dvs impreuna cu fratele 3/4...apoi se face succ dupa frate...mosteneste tot ce a lasat fratele copilul sau, nepotul dvs...apoi se face succesiune dupa tata mosteniti 1/2 dvs si 1/2 nepotul(prin reprezentarea tatalui)...
Daca nepotul are pretentii poate declansa procedura dezbaterii succesiunii suportand cheltuielile pentru inceput.
In situatia in care partile nu ajung la o intelegere pe cale amiabila la notariat, veti merge ulterior la instanta.
deci eu ce sa inteleg ca nepotul Meu sunt aceleasi ca si beneficiarii de a mea? stiam eu ca el mosteneste Doar Partea tatãlui lui si eu Partea mea si ce rev IMI O Cota Parte dupa Tata si mama
tot ce au spus cei de mai sus perfect vabil.
la momentul acesta dvs. aveti cota de 1/2 si nepotul are 1/2 din bunurile ce compun masa succesorala.
recomandarea mea catre dvs. este ca in cel mai scurt timp sa va duceti la un notariat si sa dati o declaratie de acceptare a succesiunii atat dupa mama cat si dupa tata, declaratii pe care notarul le va inscriere in Registrul National de Optiunii Succesorale (RNOS)
in ceea ce o priveste pe concubina tatalui dvs. din punctul meu de vedere nu poate avea un drept, doar in masura in care nu exista bunuri cumparate impreuna cu tatal dvs. si acest lucru poate fi dovedit.
la momentul la care va decideti sa dezbateti succesiunea competent este notarul in circumscriptia caruia ambii defunctii au avut ultimul domiciliu inscris in actul de identitate iar ca acte aveti nevoie de:
 Anexa 24 (eliberata de Primaria localitatii unde defunctul a avut ultimul domiciliu, pe baza certificatului de deces in original).
 Certificatul de deces in original si copie.
 Certificatele de nastere (si casatorie, unde e cazul) ale succesorilor in original si copie.
 Actele de identitate ale succesorilor (buletin/carte/adeverinta de identitate ), doar in original.
 Actele de proprietate asupra bunurilor ce au ramas de la defunct, original si copie (bunuri imobile, certificat de actionar, loc de veci, bani la banca/ CEC, autoturism etc.)
 Testament (daca este cazul) in original si copie.
 Certificat Fiscal
si declaratiile de acceptare date anterior.

Va doresc succes!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Speta complicata,raspuns loredana marina loredana marina deci sa inteleg ca nepotul meu are aceleasi drepturi ca si mine?eu stiam ca el mosteneste doar partea tatalui lui nicidecum si ce imi revine mie si dupa tatal ... (vezi toată discuția)
Succesiune in urma decesului tatalui. louisatr louisatr Buna! Va rog sa ma ajutati si sa ma invatati ceva.Sunt in strainatate de 10 ani.In Romania am mama si 3 frati.Acum o luna mi-a murit tatal si sunt chemata la ... (vezi toată discuția)
Buna ziua, in cazul unei succesiuni aproape succesive, decesul ... Bianca_Livia Bianca_Livia Buna ziua, in cazul unei succesiuni aproape succesive, decesul fiului, decesul mamei, fiul necasatorit si fara copii, mama divortata de tatal fiului de multi ... (vezi toată discuția)